Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Star Wars: Český scénárista píše Star Wars komiksy!

05.04.2013, autor: František Mejstřík

Omnibus Star Wars: Vzestup Sithů 1 nese českou stopu. Dva příběhy napsal Jan Strnad, spisovatel žijící v Los Angeles, který je podepsaný také pod scénáři komiksů o Batmanovi, o Spider-manovi nebo o X-menech.




Za časů Republiky dohlíželi rytíři Jedi pod vedením Rady Jediů na dodržování míru a spravedlnosti v celé galaxii. A Sithové v ústraní čekali, až přijde vhodná doba, aby vyjevili svou existenci a pomstili se… (BB/art).

Qui–Gon a Obi–Wan: Aurorient Express
Přibližně třicet osm let před bitvou u Yavinu…

Úvodní příběh omnibusu Star Wars: Vzestup Sithů se odehrává v atmosféře plynné Planety Yorn Skot. Luxusní výletní křižník Aurorient Expres přestal komunikovat s řízením kosmického provozu a rychle klesá do atmosféry. Jediové sestupjí shůry jako andělé a představují se coby umývači oken. Nikým nepozváni a nevítáni na palubě křižníku se pouštějí do vyšetřování. Aurorient Expres svou náladou připomíná potápějící se Titanic, kde nechybí ani pověstná kapela. Scénárista rozehraje na klaustrofobní palubě detektivní story, kde je čtenáři názorně vysvětleno, co to znamená plány v plánech jiných plánů. Komiks obsahuje mnoho humorných bublinek a v omnibusu tvoří výjimku. Grafické zpracování je výborné.

Hodnocení komiksu: 100%

Qu–Gon a Obi–Wan: Poslední vzdor na Ord Mantellu
Přibližně třicet sedm let před bitvou u Yavinu…

Zákulisní intriky baronky Omnino zavanou Mistra Jedi a jeho Padawana na planetu Ord Mantell. Zde, aniž by to opět tušili, se stávají figurkami v mnohem složitější hře, než by kdy předpokládali. Jediové pomalu krok za krokem rozkrývají spiknut, ve kterém je ve hře tajemný Sundown, vodní zdroje planety a obchod s otroky. Příběh je vyprávěn dynamicky a nenechá čtenáře vydechnout. Nutí vás hltat stránku za stránkou, až na konec uvidíte nemilosrdný nápis konec. Kresba je precizní a snoubí se s mistrovským koloringem.

Hodnocení komiksu: 90%

Auřina píseň
Přibližně třicet šest let před bitvou u Yavinu…

Na každé prase se vaří voda. Ve světě nájemných zabijáků to platí dvojnásob. Málokterý assassin si platí penzijní připojištění, neboť se důchodu převážně nedožívají. Je otázkou času, než na hlavu každého z nich padne vypsání odměny. Auřina píseň nás vtáhne do zákulisního světa této profese. Epizodka je umístěna do kajuty kosmické lodi, kde si hlavní protagonisté formou retrospektivy sdělují své pohnutky. Kapitola je nejkratší v knize a má solidní pointu. Ilustrace jsou opět výtečné.

Hodnocení komiksu: 70%

Rada Jediů: Vyhlášení války
Přibližně třicet tři let před bitvou u Yavinu…

Dostávám se zhruba za první třetinu knihy. Potud to bylo pouze zahřívací kolo. Mocná temná síla ukrytá v pozadí štve Yinchorrijskou rasu k válečným výpadům. Yinchorrijové jsou čistokrevní válečníci, kteří jsou imunní vůčí mentální manipulaci. Vybaveni cortosisovými štíty se mohou postavit i mocným Jediům. Světelné meče při styku s touto vzácnou rudou přestávají fungovat. Po smrti dvou členů Jediů na planetě Yinchorr rozhodne Rada o vyslání výpravy. Už samotný název napovídá, že v této kapitole uvidíme mnohem více světelných mečů, ale také nepřátel než doposud. Budeme svědky hrdinství a proradnosti. Příběh je převážně akční a sem tam vypadne i nějaké moudro. Už se asi opakuji, ale ilustrace jsou svěže moderní a tyto podtrhuje opět skvělý koloring.

Hodnocení komiksu: 90%

Předehra k povstání
Přibližně třicet tři let před bitvou u Yavinu…

Planeta Cerea leží daleko mimo dosah obchodních cest a to je jejím prokletím i spásou. Obyvatelé planety žijí v souladu s přírodou v netechnické společnosti. Rada planety odolává tlakům Republiky, která má enormní zájem na využití nerostného bohatství Cerey výměnou za technické cetky. Člen rady rytíř Jedi Ki-Adi-Mundi je po úspěšném odmítnutí zástupce Republiky na koni. Zdá se mu, že vše jde jak má. Nicméně to bylo nadlouho jeho velké vítězství. Svět se mu pomalu a jistě začíná drolit pod rukama. Dcera mu utekla z domu a jsou zpochybněny jeho životní hodnoty. Jsme svědky generačního střetu a to nejen mezi otecem a dcerou, ale napříč generacemi Cereanů.

Předehra k povstání je příběh s nejhlubší myšlenkou v knize. Otec zpytuje své svědomí a pohnutky, dcera také není žádný andílek, nicméně i ona má svou pravdu. Vztah otec dcera je vlastně zrcadlem celé společnosti a třecí plochy musí nutně vyvolat jiskření. V komiksu je poskytnuta mnohem větší role vypravěči, než jsme poslední dobou zvyklí. Po předchozích kapitolách se jedná o citelnou změnu. Na tomto místě jsem poprvé odložil knihu a dopřál si oddechu. Nemohl za to vypravěč, neboť s četbou problém nemám. Změna nastala i v kresbě, která je oproti předchozím listům archaická, to je ten důvod odložení omnibusu. Odložení knihy mi prospělo a vymazalo krátkodobou paměť, což vedlo k objektivnímu posouzení komiksu. Předehra k povstání je dle mého názoru nejlepší příběh v tomto omnibusu.

Autorem scénáře tohoto díla je Jan Strnad, který má české předky. Hezký rozhovor s ním najdete zde, seznam jeho komiksů najdete tady.

Hodnocení komiksu: 100%

Slib spravedlnosti
Přibližně mezi šedesáti sedmi a osmdesáti osmi lety před bitvou u Yavinu…

Galaktický vítr nás opět zavane na planetu Cerea do doby, kdy byl Ki-Adi-Mundi chlapcem. V předešlé kapitole jsem úmyslně nezmínil jeden fakt ohledně této planety. Poměr žen a mužů na Cereji je dvacet ku jedné, což nutně vede k polygamii. "Sláva, tam chci žít," zajásal by nejeden nadržený sameček. Vzhledem ke dvaceti násobku slepičího kdákání bych to nedoporučoval. Jedna stačí, bohatě. Starší verze Ki-Adi-Mundiho by tyto řádky potvrdila. Nicméně podle chronologie BB/art je Ki ještě malým chlapcem a je svědkem bezpráví páchaném na své rodině. Na jeho rodné farmě přistává Kovová obluda a z ní vystupuje členka řádu Jedi, která si přišla pro chlapce poznamenaného Silou. Shodou okolností se k farmě řítí pro svou sklizeň nájezdník Bin-Garda-Zon. Otec malého Ki je postaven před těžkou volbu. Čekat na dny, kdy mu chlapce ukradnou nájezdníci, nebo ho svěřit do rukou neznámé cizince k výcviku Jediů? Otec volí menší zlo a poskytne syna Jediům s vědomím, že už ho možná nikdy nespatří. Ki-Adi-Mundi se po jedenadvaceti letech vrací domů s jedinou myšlenkou na vendetu.

Kratší kapitolka z pera Jana Strnada, má v sobě opět hlubší myšlenku. Ilustrace a barvy jsou o stupeň lepší, než v kapitole Předehra k povstání.

Hodnocení komiksu: 90%

Darth Maul
Přibližně třicet tři let před bitvou u Yavinu…

Představte si Mafii, Cosa nostru, Čínskou triádu, Jakuzu, Bilderberg a českou vládu násobenou počtem galaxií v celém známém vesmíru. Výsledek je gang Black Sun. Učedník Darth Maul dostává od svého Temného mistra za úkol infiltraci této mocné organizace. Maul pojme úkol po svém a organizaci vymaže z dějin. Tak je mocný a tak je temný. Nikdo nemá šanci, Sithové se vyjevili!

Janu Strnadovi bych vytkl nadměrnou upovídanost. Jan Duursemová rozjede naopak vizuální orgie téměř beze slov. Kreslířka vystačí se scénářem v tomto znění: „Zzk, zzchh, achh, nngh, zzzk, haaAA, ..agH, chup, wup, yiee, thap, grg“ … atd. Průměrný scénář vyvažuje její grafický Heavy Metal.

Hodnocení komiksu: 70% (pouze díky kresbě).

Chronologicky bych příběhy Jana Strnada zaměnil. Je logičtější poznat Ki-Adi-Mundiho jako chlapce a po té číst o jeho starostech s nezbednou dcerou. Pokud vezmete do ruky staromódní kalkulačku a zadáte % jež jsem udělil komiksům, jistě vám nevyjde celkových 100%, které chci celé knize udělit. Nicméně v BB/artovském pojetí si navzdory matematice na tomto hodnocení trvám. Omnibus je natolik objemný, že hodlám BB/art zažalovat pro syndrom karpálního tunelu.




Autor:


Autor článku: František Mejstřík

Detaily o komiksu:

Titul: Star Wars: Vzestup Sithů 1 Omnibus
Série: Star Wars
Scénář: Jan Strnad
Žánr: Sci-fi, fantasy (CZ).
Rok vydání: 2013
Vydavatel: BB/art
Země vydání: Česká Republika
Země původu: USA



    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!