Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

LUCKY LUKE 12 – TRAMTABUMOVO DĚDICTVÍ

03.03.2008, autor: Zarkoff

Radši budu boháč v base než chudák na svobodě!“ prohlašuje Joe Dalton na straně 34 nejnovějšího alba série Lucky Luke a sklízí za to uznání svých bratranců. I když o obecné platnosti tohoto výroku by se dalo s úspěchem dlouze diskutovat, myslím, že každopádně je lepší být bohatým vězněm než vězněm, který je chudý jako kostelní myš. Tramtabumovo dědictví však obsahuje (na straně 42) ještě jeden pozoruhodný citát…
Recenzi jedenáctky (Bílý kavalír) čtěte zde.




…který je tentokrát připisován Konfuciovi: „Urážka ubírá na cti je tomu, kdo ji vyřkl“. Jak vidíme, po filozofické stránce je naše album na patřičné výši, a můžeme se proto věnovat nástinu hlavní zápletky.

Nejbohatší pes Spojených států (a možná i celého světa)
Obálka alba Lucky Luke 12 – Tramtabumovo dědictvíFalešný hráč Oggie Svenson odkáže před svou smrtí značné jmění psu jménem Tramtabum, toho času připoutanému k Joe Daltonovi, toho času ve vězení. Závěť má zajímavou doložku: přijde-li Tramtabum jakýmkoli způsobem o život, připadne celé jmění Joe Daltonovi. Od té chvíle začíná zlotřilý Joe Dalton usilovat Tramtabumovi o život. Na ochranu zájmů i života čerstvého zbohatlíka není povolán nikdo jiný než náš starý známý Lucky Luke.
Děj se pak přenáší do Virginia City v Nevadě, kde Tramtabum vlastní stříbrné doly, saloon Silver Queen, hotel International a většinu budov v čínské čtvrti. Oggie Svenson za svého života diktoval čínským přistěhovalcům nehorázné nájemné; „žlutá“ komunita se proto připojí k Daltonům a k jejich nekalým záměrům a Lucky Luke má hned o starost víc. Mezitím však Tramtabum uteče za svým milovaným páníčkem, jímž není nikdo jiný než Joe Dalton. Následuje skvělá čtyřstránková sekvence Tramtabumova bloudění po okolí Virginia City, kde nic nemůže zastavit věrného psa v cestě za milovaným pánem!
Tramtabumovo zmizení však vyvolá ve městě i v jeho okolí hospodářskou krizi, neboť není zde nikdo, kdo by (dokud se neukáže, že je náš psí hrdina mrtev) mohl vykonávat vlastnická práva. Asi by nebylo správné, kdybych zde prozradil, jak to všechno dopadne, a odkazuji proto laskavé čtenáře na příslušné album. Za zmínku snad jen stojí tradiční příjezd Modrokabátníků pět minut po dvanácté.

Tramtabum, Číňané a Mark Twain
Ukázka z alba Lucky Luke 12 – Tramtabumovo dědictvíV Tramtabumově dědictví se z nejhloupějšího psa Divokého Západu poprvé stává protagonista příběhu, osa, kolem které se točí celý poměrně komplikovaný děj. Je to také poprvé, co se jeho jméno objevuje v názvu alba. Tramtabum (v originále Ran-Tan-Plan) si postupem doby získal u čtenářů značnou oblibu, což mělo za následek, že jeho příhody začaly od roku 1987 vycházet v samostatné sérii.
Do děje je rovněž zapojena čínská komunita a setkáme se i s projevy rasismu, který se projevuje v pohrdání čínskými přistěhovalci a v jejich bezohledném vykořisťování ze strany bílých starousedlíků. Mark Twain, který se mihne na druhém obrázku na straně 13, není smyšlenou postavou; byl skutečně v letech 1862 až 1868 reportérem místního listu „Territorial Enterprise“.
Příběh o Tramtabumově dědictví vyšel poprvé roku 1973 na pokračování v číslech 717-736 časopisu Pilote. Jde o poslední epizodu série, která byla prepublikována v tomto časopisu. Další příhody Lucky Luka pak vycházely v krátkodechém měsíčníku Lucky Luke a po jeho zániku ve francouzské mutaci týdeníku Tintin.




Autor:


Autor článku: Zarkoff

Detaily o komiksu:

Titul: Lucky Luke 12 - Tramtabumovo dědictví
Série: Lucky Luke
Scénář: René Goscinny
Kresba: Maurice de Bevere (Morris)
Překlad: Edda Němcová
Žánr: Humor (CZ).
Rok vydání: 2008
Počet stran: 46
Formát: A4
Vydavatel: Egmont
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Francie
Související články:


Lucky Luke
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (27) - Lucky Luke - AKTUALIZACE
04.03.2008 MORRIS, MUŽ JEDNÉ SÉRIE
18.10.2007 LUCKY LUKE 11 - BÍLÝ KAVALÍR






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!