Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Daredevil 4: Daredevil není žádný deb*l - 100 %

05.02.2013, autor: František Mejstřík

Matt Murdock je úspěšný právník. Je také člověk dvou tváří a identit. Když byl Matt malý, zachránil starce z pod kol rozjetého kamionu. Sám však utrpěl zranění a radioaktivní izotop mu vyleptal oči. Experimentální látka mu vzala zrak a dala superschopnosti. Tam, kde je justice slepá, stejně jako on obléká kostým a stává se Daredevilem.




Za každý život, který zachráníte, nesete osobní zodpovědnost. Tvrdí známé rčení. Představte si tu obrovskou tíhu, kterou nese na svých bedrech superhrdina, který má záchranu lidských životů v popisu své práce. Dokud je čtenáři -náct let, moc o tom nepřemýšlí. Je to bipolární dogma, černá a bílá, dobro a zlo. Pasteloví hrdinové konají dobré skutky jako na běžícím pásu. Tu sundá kocourka ze stromu, tady převede babičku přes ulici a jindy ztrestá superpadoucha. Zdálo by se, že svět superhrdinů je pastelový a lehce čitelný.

Jak člověk dospívá, zjišťuje, že není jen černá a bílá. Eskymáci mají údajně dvacet různých výrazů pro bílou barvu. Pokud dáte na paletu černou a bílou barvu můžete namíchat bezpočet verzí šedé. Právě takový je svět Matta Murdocka, alias Daredevila. Noir svět plný stínů a chmur. Ne každá oběť násilí může nebo chce být zachráněná. Těžký kříž, který Matt Murdock nese. Vím, že toto spojení může znít jako rouhání a proto si připomeneme desatero.

Desatero je originální vyprávění místních lidí mapující Daredevilovu vládu nad Heelľs Kitchen. V klaustrofobickém prostředí kostelního sklepa jeden po druhém líčí, jak jim DD pomohl či uškodil. A při té příležitosti odhalují svá vlastní a bolestivá tajemství. Tolik tedy z oficiálního textu vydavatele, kterým je BB/art.

Skupinka nesourodých postav a charakterů se schází v jakémsi kruhu důvěry. V běžném občanském životě by se možná nkdy nepotkali, ale oni mají jedno společné. Život jim změnil Daredevil. Oficiálně se jmenují Podpůrná skupina pro občany debatující o Daredevilovi a jeho vlivu na náš každodenní život. Směs různých povah byste na jednom místě těžko hledali. Snad jen v nějaké reality show, kde je úmyslem mezi zúčastněnými vyvolat konflikt a toho si jsou tvůrci dobře vědomi. K tomu připočtěte vyzrazení identity DD, které je téměř na spadnutí. Kingpin Wilson Fisk hodlá udělat s FBI dohodu výměnou za Murdockova akta a je na story zaděláno. Z městské legendy se stává reálná bytost, která má občanské jméno.

Zhruba ve 4/4 knihy se ještě podíváme na Co kdyby... Karen Pageová přežila? Jako třešnička na dortu uzavírají knihu tři Ultimátní crossovery. Potkáme v nich Punishera, Spider-Mana a samozřejmě DareDevila . Potud a až do konce celou knihu mistrně přeložil Tomáš Jeník.

Bendis, Brian Michael je autorem scénáře a kresbu obstaral Alex Maleev. Autorská dvojice dokázala v sérii Muž beze strachu husarský kousek a to vyrovnat se tvůrcům Daredevila, kterými jsou legendárníFrank Miller a Klaus Janson. Tatínkové DD nastavili totiž laťku tak vysoko, že se za dobré viditelnosti nechá spatřit jak se dotýká nebeské klenby. Bendis a Malev se ničeho nebáli a přes tuto pomyslnou laťku přehodili Eisnerovu cenu za nejlepší dlouhodobou sérii. Bendis má v knize dvojstránkové doznání, kde vám sám řekne, jak to bylo s Eisnerem.

Autoři v knize Daredevil: Muž beze strachu 4 vystavěli dospělé psychodrama ve stylu pulp-fiction. Jedná se o poutavé a napínavé čtení, které nepostrádá dějove zvraty a strhující spád. Příběh je nepředvídatelný a připomíná jízdu v rozjetém voze plnou zatáček a kžižovatek bez absence brzd. Scénárista Bendis dokázal v této komiksové četbě rozvířit několik dějových linií a ukočírovat neskutečné množství postav. Je až s podivem, že je příběh tak celistvý a drží po hromadě. Jeho realistické scénáře zmaterializoval původem bulharský malíř Alex Maleev. On je právě tím pojivem v dvousložkovém lepidlu s názvem Bendis-Malev.

Alexi Maleevovi trvalo po přesunu z rodného Bulharska do USA pouhé tři roky, než získal prestižní cenu Russe Manninga za největší nový talent. Jeho kresba je fotorealistická a je v ní cítit svěží východní vítr, který si přivezl ze své domoviny. Nezapře svůj původ a dokáže rozbouřit i takové stojaté vody, jako jsou série Superman či Batman. Na obrovském úspěchu Daredevil: Muž beze strachu má lví podíl. Jeho kresba vypadá jako realistická fotoreportáž snímaná na černobílý film. Ta potom kolorovaná dalším držitelem Eisnera Davem Stewartem působí jako zjevení.

Pokud vynechám mistrně ztvárněné akční scény, které má fanoušek hrdinů tak nějak nakoukané, tak jsou to právě prachobyčejné věci, u kterých vám dojde, že je to grafický virtuos. Jsou to právě mimovolná gesta, pohledy či výrazy postav. To nejvíce oceníte v kruhu důvěry z Desatera. Blondýna, bývalá matračka drogového dealera v retrospektivě odkrývá svou minulost a z každého jejího gesta cítíte, jak ráda by si šlehla, že to ještě nemá za sebou. Jsou to mimoděčné pohyby jako prohrábnutí vlasů, klopení očí nebo uhýbání pohledem. Z dalších postav čiší přímo živočišný strach nebo arogance a kostelní podsklepení vám najednou nabídne další vjem a tím je čich. Ze stránek knihy na vás zavane pach ledového potu, strachu a zvratků kněze. Po tomto zjištění se vám zamotá hlava v závrati a nebudete pochybovat o tom, že Alex Maleev je génius.

Za samotnou kapitolu stojí zpracování knihy v prvním českém vydání od nakladelství BB/art. Ray Bradbury napsal v knize 451 stupňů Fahrenheita: „Víte, že knihy voní jako muškátový ořech nebo nějaké cizokrajné koření? Velice rád jsem k nim čichal, když jsem byl malý chlapec“. To mi problesklo hlavou, když jsem prořízl perořízkem ochranou fólii knihy. Mám nesmírně rád knihy a na četbu si je balím do novin nebo reklamních letáčků. Pečlivě jsem sejmul papírový přebal a tady se to stalo. Začal jsem chrochtat, jen tak lehce potichu kvíkat a pak už jsem to nemohl udržet a celou četbu jsem kvičel, řičel a chrochtal jako divoký kanec. Prostě tahle kniha od BB/art je za@#$%ě chrochtózní. Chr, chro. . .

Omnibus Daredevil: Muž beze strachu! č. 4 je pro mě jasným aspirantem na titul 3K roku 2013. Knižní Komiksový Kingpin.




Autor:


Autor článku: František Mejstřík

Detaily o sérii

Série: Daredevil
Země vydání: USA
  Země původu: USA



    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!