Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

ASTERIX 5 - GAL VÍTĚZÍ DÁL

25.03.2002, autor: Sakyk

Asterix zůstává i u nás dál fenomén, vždyť jeho alba patří k tomu nejprodávanějšímu, co u nás mezi komiksovými tituly můžete najít. Teď vás zvu k menšímu výletu proti proudu času a v kostce vám představím pátý sešit galoidní řady „Cesta kolem Galie“.




Je to zajímavé, Asterixe můžete číst pořád znova a znova, mohou se objevovat další a další díly, a přesto se bude stále líbit a stále bude bavit. Člověk až žasne, kde scénárista Goscinny bere ty hory nápadů, nových a nových variací toho samého tématu, tu věčnou parafrázi nikdy nekončícího statečného boje hrdých Galů proti . přitroublým a nadutým Římanům. Ani Uderzo neusíná na vavřínech, ba právě naopak – neustále se zlepšuje a jeho obrázky jsou i nadále bohatou výkladní skříní plnou nápadů a hříček, kterou se vyplatí pečlivě prostudovat; nezbývá než bez okolků přiznat, že i pátý díl Asterixových dobrodružství je prostě dobrý. A o co jde v příběhu tentokrát?
Malý Gal se vsadí s Luciem Asparágem, generálním inspektorem a zvláštním vyslancem Julia Ceasara s hodností prefekta, že překoná jím postavenou zeď, oddělující vzdorné Galy od říšského impéria, projede se pěkně kolem celé Galie a ještě mu přiveze z každého velkého města místní lahůdku. Asparágus si je jist svým vítězstvím a proto sázku bez váhání přijímá. Už o pár obrázků později ovšem Asterix s Obelixem, následováni věrným psíkem, římskou hradbu lstí překonávají a směřují do Lutecie…
Co z toho vyplývá dál? Že se podrobně seznámíte s tehdejším místopisem, tzn. názvy jako Durocortorum vám už nebudou znít neznámě, ochutnáte spoustu tehdejších vyhlášených chuťovek (co byste řekli např. oslovinkám z Camaracumu?) a v každém městě na vás bude čekat nějaký podlý padouch (většinou Říman, jako např. Quintilibus, ale i výjimky potvrzující pravidla typu Laskomixe), snažící se naše hrdiny zastavit. Vždyť za jejich dopadení je vypsána tučná odměna! Ale buďte v klidu, vždy vyváznou a jdou dál a dál… a Římané zuří a vřískají a …
Ze sešitu opět vyčnívá několik báječných momentů. Předně je to hláška charakterizující oba Galy („jeden je malý a druhý děsně tlustej a s pytlem na zádech“) a hned v závěsu následuje parodie na reklamu v podobě poutače na čerpací stanici „Báječná pastva“ (BP).
Asterix je hlavně sranda a tomu se opět podřizuje vše. Goscinnyho scénář je jednoduchý a zábavný – čtenář netipuje, ví, co ho čeká na dalším obrázku, na další stránce. I když pozor, občas na něj číhá překvapení… Navíc autor se již může odvolávat na předchozí díly, znovuoživovat různé postavy a tak piráti dostanou opět pořádný výprask… Uderzova kresba se v podstatě nemění, kreslíř švihá jeden obrázek za druhým s rutinou vykresleného profesionála, který už má něco za sebou.
Asterix a cesta kolem Galie – když si to nepřečtete, o nic světoborného nepřijdete. Když si to ovšem přečtete, zasmějete se, příjemně se pobavíte a svět pro vás bude zase o něco veselejší a barevnější. A to za to přeci stojí!!




Autor:


Autor článku: Sakyk

Detaily o komiksu:

Titul: Asterixova dobrodružství 05 - Cesta kolem Galie
Série: Asterix
Scénář: René Goscinny
Kresba: Albert Uderzo
Žánr: Humor (CZ).
Rok vydání: 1993
Počet stran: 46
Formát: A4
Vydavatel: Egmont
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Francie
Související články:


Asterix
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (28) - Asterix - Aktualizováno
20.08.2007 ASTERIX 31 – ASTERIX A LATRAVIATA
06.08.2007 ASTERIX 28 – ASTERIX A RAHAZÁDA






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!