Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Kůstek 3: Čas zabíjet draky - 100 %

29.08.2012, autor: Gethie

Již třetím rokem můžeme díky nakladatelství Crew sledovat osudy Ferdy Kůstka a jeho přátel. Nedejte se mást jeho jménem, tento drobný tvor s velkým nosem a ještě větším srdcem nemá nic společného s asociální antropoložkou z nejmenovaného detektivního seriálu.




Naopak Ferda Kůstek je tvor veskrze společenský, k jehož přátelům patří nejen další Kůstci, ale také drak holdující doutníkům, brouček Ted a jeho starší brácha nebo bojovná babča Ben, jež by si v ničem nezadala s babičkou Mary od Voskovce a Wericha.

Sympatický hrdina a jeho podařená společnost se zrodili v hlavě Jeffa Smitha, kterého údajně ke komiksu přivedly oblíbené stripy Peanuts. Jeho tvorbu však ovlivnily i další veličiny literatury a komiksu. Sám autor přiznává, že je vášnivým čtenářem románů J.R.R. Tolkiena, jehož fantasy vliv je v Kůstkovi citelný. V rovině grafické se autor inspiroval od tvůrce pohádkového Kačerova Carla Barkse a od Walta Kellyho.

Ač je Jeff Smith pro české publikum známý zatím jen svým Kůstkem, do jeho portfolia patří také minisérie Captain Marvel pro DC Comics, dále Shazam! The Monster Society of Evil či RASL. Série o Kůstkovi však zůstává jeho „majstrštykem,“ neboť za ní získal 10 Eisner Awards a 11 Harwey Awards.

Toto léto vydalo nakladatelství Crew již třetí knihu Kůstkových dobrodružství. V předchozích dvou knihách, z nichž první obsahovala hned 2 díly, jsme se seznámili se všemi důležitými postavami. Nejdříve jsme potkali Ferdu Kůstka a jeho dva bratrance Švandu a Podfu. Poslední jmenovaný dostane všechny tři do šlamastyky, protože po jeho podfuku musí hrdinové utéct z Kůstkova.

V horách, kam noha Kůstka do té doby nevstoupila, zabloudí v podivném hejnu kobylek a dostanou se na druhou stranu horských štítu do údolí, kde Ferda potkává nejen zmiňovanou babičku Ben, krásnou Trnku a flegmatického draka, ale také zlé soudruhy krysáky. Ti ve své vtipné zuřivosti a nenažranosti možná mnohým čtenářům připomenou šavlozubou veverku z Doby ledové. A příběh může začít …

Jeff Smith dávkuje napětí po přesně odměřených dávkách, které prokládá milým humorem. V první knize se seznamujeme se všemi výše zmíněnými rozkošnými postavami, nebezpečí tajemných krysáků a jejich vůdce v kápi je pouze načrtnuto. Ve druhé knize Oči bouře se zlo blíží k hrdinům. Postupně se před námi odvíjí příběh, který začal před mnoha lety za časů války o zaniklé království, a my zjišťujeme, že ani záhadná postava v kápi není tak děsivá jako tajemný Pán kobylek.

Zatím poslední vydaný díl Kůstek 3: Čas zabíjet draky už nabírá řádně na tempu. Události se daly do pohybu. I když stále nechybí dostatek humoru obstarávaný především Švandou Kůstkem, je celý díl temnější a na povrch vystupují slabosti a stinné stránky jednotlivých postav, které se původně zdály neškodné. Hrdinům se tak staví do cesty nejen nepřátelé, ale jejich vlastní obavy a spory vycházející ze starých lží. V důmyslné konstrukci příběhu a zvyšujícím se napětí i temnotě snadno rozeznáme přiznaný vliv Pána prstenů.

Jeff Smith udržuje naraci v neustálém proudu, ale jako správný mistr pera nenapovídá, jaké zvraty přijdou. Minulost, jež ovlivňuje současné dění a v níž tušíme předchozí střet vládců zaniklého království a draků s pánem Kobylek a jeho armádami, nám odhaluje jen v náznacích a drobných indiciích. Po přečtení Kůstka 3 budete mít ještě více otázek než na začátku komiksu. A nezbyde Vám nic jiného než vyhlížet léto roku 2013, kdy by nás nakladatelství Crew, pokud dodrží schéma vydávání Kůstka, mělo obdařit dalším dílem. Podle konce třetí knihy nás totiž čeká pořádná jízda.

U Kůstka nesmíme pominout jeho grafickou podobu. Ta je totiž stejně milá jako Smithův humor a výrazně se podílí na tom, že si Ferdu Kůstka a spol. ihned zamilujete. Dětská zaoblenost kostěných bratranců kontrastuje s ostře řezanými tvářemi vesničanů a dává tušit, že v Kůstkově vedli všichni tři pohodlný život. Naivní kresba autora není vůbec překážkou k zobrazení hrdinských či děsivých scén, právě naopak. Všechny hrůzy příběhu jsou ve světě připomínajícím kresbou Disneyovky ještě křiklavější. Symbolické ztvárnění postavy s kápí a abstraktní zobrazení Pána kobylek vyvolávají pocit skutečného zla. Komiksová mřížka, byť patří k těm konzervativnějším, podtrhuje tempo příběhu a je dobrou oporou naraci.

Shrnuto podtrženo, Matt Groening řekl: „Miluju Kůstka! Kůstek je úžasný!“ A pochvalně se o komiksu vyjádřila i další persona komiksu Neil Gaiman. Není divu, Jeffu Smithovi se podařilo vytvořit Harryho Pottera říznutého Pánem prstenů v komiksové podobě. Malým čtenářů se budou líbit roztomilé postavičky a jednoduché gagy, dospělí ocení humor skrytý v důmyslných rozhovorech i propracované charaktery. Všichni budou napjatě sledovat osudy téhle nesourodé bandy.

Hledáte ještě další důvod, proč si Kůstka přečíst? Časopis TIME jej zařadil mezi 100 nejlepších knih století a věta: „Pitomí, pitomí krysáci! (Stupid, stupid Rat Creatures!)“ se dokonce zařadila do běžného žargonu anglofonní on-line komunity a byla zařazena do slovníku cyberspeaku. Mimochodem sám Jeff Smith svému komiksu natolik věřil, že v roce 1991 založil vlastní nakladatelství Cartoon Books, v němž začal Kůstka vydávat.




Autor:


Autor článku: Gethie

Související články:


CREW
27.03.2012 USAGI YOJIMBO: BEZMĚSÍČNÁ NOC - 90 %
27.12.2011 VĚČNÁ VÁLKA - 100 %
24.12.2007 CREW2 Č. 20 ANEB TŘI KROKY DO (KOMIKSOVÉHO) NEBE






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!