Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Ze zk*rvené vrány kape smůla a neštěstí na hlavy čtenářů - 10 % - Aktualizováno

30.04.2022, autor: Joachym

Díla prokletých básníků v prokletém komiksu od prokletého autora Jamese O'Barra.




Následující zamyšlení nad komiksovým bestsellerem má vyvolat polemiku nad dílem autora, který pravděpodobně dodnes nepochopil, co se mu v životě stalo.

Minulý rok touto dobou jsem byl pozván, abych vyzpovídal autora Vrány v rozhovoru. Bohužel to tehdy nevyšlo. Proto svůj dluh splácím nyní a svůj rozhovor jsme předělal do této recenze. Hlavní hrdina miluje svojí dívku. Oba jsou zabiti opilou tlupou násilníků. Hlavní hrdina mstí smrt svoji a své lásky. Má u toho mnoho intelektuálních keců a stejně se na konci nic nevyřeší. Tento příběh vznikl na základě skutečné události.

Motiv pomsty je špatný. Z tohoto subjektivního pohledu musím odsoudit celé dílo, které je navíc prodchnuto drsným zlým násilím se špatnými úmysly. Pláč z nešťastné lásky se nemá řešit zabíjením a to ani na papíře, za který si pak ještě někdo nechá zaplatit.

Autor sám se v jednom rozhovoru přiznává, že hlavní hrdina zabíjí lidi, které mají své žijící protějšky ve skutečnosti. Druhá strana téže mince je, že si to kreslíř vyřizuje i s pouličními gangy z Detroitu, odkud pochází. Osobně bych volil jiný způsob, ale to bychom se dostali jinam. Strašidelná pasáž ze stejného rozhovoru se týká jeho výtky, že se mu Brandon Lee původně nezdál moc děsivý, nebo jak naléhal, aby bylo vydáno takzvané Directors Cut, filmová verze s mnohem drastičtějšími záběry.

Na komiksu vidím malé plus v použité literatuře s uvedenými zdroji. Děti a dospívající mládež tak mají jedinečný přístup k básníkům. I když já sám jsem se přistihl, jak jsem dlouhé básně a texty přeskakoval a četl jen první řádky. Kreslíř kreslit umí. Horší je to právě se scénářem.

Uvádí se, že tuhle ódu na hněv nejvíce čtou a kupují ženy. Mohou mě napadat různé důvody, proč tak činí, avšak nejpravděpodobněji se mi jeví jejich obliba milostné poezie, která je prostřídána s motivem původní lásky dvou hrdinů. Že mezi tím tečou potoky krve, za tím bych ženské dojetí nebo oblibu moc nehledal. Hlavní hrdina může být vnímán jako velmi zdrcený milenec, avšak ve skutečném životě je takový člověk spíše zahlouben do sebe, moc toho nenamluví, natož aby vzal zbraně a šel krvelačně mstít vrahy své milované. Toto jednání více vypovídá o převažující chorobné vadě v osobnosti takového člověka, kterého bychom tedy správně měli označit za zločince a darebáka, než za smutného poutníka, co ztratil smysl života. Aby truchlící člověk zabíjel jako nesmrtelná nestvůra, to mi přijde jako hodně ujetá pohádka.

Motiv zabitého člověka nám pokládá otázku, proč byl oživen právě jen jeden z milenecké dvojice a nikoli celý pár. Pokud by byla oživena jen žena, vypadal by komiks stejně? Pouštím se do spekulací a fantazie, avšak mohu se domnívat, že původní láska je jen úhybný manévr, aby se autor mohl vyřádit v krvelačných orgiích, opepřených jeho nezranitelností a silovou převahou nad svými protivníky.

Vrána není žádný milostný dopis, jak se nám snaží namluvit PR nakladatelství. Láska a násilí nejdou dohromady. Komiks je o to hrůznější, že hlavní hrdina je alter ego svého autora a ten svoji milenku opravdu ztratil. Podle svých slov je však nyní šťastně ženat a pak tedy nenávistný milostný paskvil už není třeba. Ze všecho mi jednoduše vychází, že autor by nejradši získal nesmrtelnost a většinu lidí by pozabíjel různými způsoby ve svých úchylných fantazií.

Nabízí se také úvaha, co má například společného vránovitý Eric s Batmanem. Batman také bere spravedlnost do svých rukou, avšak rozdíl je právě v té spravedlnosti.Můžeme spekulovat, že Batman také mstí své rodiče za jejich smrt. Rozdíl je v tom, že Batman lupiče chytá, nezabíjí je s chutí po krvi ve tváři. Podobnost například s Jokerem také kulhá na všechny ruce a nohy, poněvadž je všem jasné, jak je Joker šílený a zvrácený. Hrdina Vrány dostává něco jako odůvodnění svých činů v podobě ztráty své milované osoby, což vytváří dojem správnosti jeho jednání, což je naprosto nepřijatelné.

Pak mě ještě napadá například srovnání s Lobem, jenže i tady jsou krvavé orgie spíše pro zábavu. A nikoli, že jsou tyto orgie spojené se zlým úmyslem za něco, co nelze vrátit. Schopnost spolehnout se na policii, soudní procesy a spravedlnost patří k základům vyspělé civilizace. Také vztek na to, že vrah si sedí v teple za mřížemi s jídlem třikrát denně, nás nesmí nijak motivovat vzít jeho osud do našich špinavých pracek.

Je náhoda, že iniciály jména a příjmení autora dávají dohromady J.O.B? Job je biblická postava, která trpí nespravedlivým trestem. Job se však v hodině nejtemnější obrací na Boha, narozdíl od kreslíře Vrány, který se obrací k vraždám a krvi.

Samostatnou kapitolou je smůla, která provázela vznik tištěného komiksu v zahraničí i u nás, nejznámější je tragické úmrtí hlavního představitele Brandona Lee při natáčení filmu. Ostatně české nakladatelství Comics Centrum, které si vzalo Vránu pod svá křídla, se také chlubí tím, jaká smůla a podivné náhody se lepily při tisku českého překladu. Není žádným věštěním z křišťálové koule fakt, že tu máme do činění s něčím jako Boží prozřetelností, která nás varuje před touto komiksovou špínou plnou negativních emocí.

Vrána tedy ode mě dostává mizerných 10 procent za profesionální kresbu.

Toto je subjektivní recenze a obsahuje mé osobní názory. Můžu být nařčen, že se tímto nactiutrhačným článkem mstím nakladatelství Comics Centrum za přerušení spolupráce, avšak myšlenky v této recenzi vznikly ještě před tímto konfliktem a plánoval jsem konfrontovat přímo pana autora kreslíře, nikoli nakladatelství.



Upozornění: Recenze byla mírně zkrácena




Dodatel pod čarou: Tuto recenzi jsem napsal místo jejího původního pisatele (RoB) který ji odevzdal neúplnou.

Upozornění: Tato recenze původně vyšla dne 31/10/2013.


Aktualizace 2/4/2022: Text byl uveden do stavu oflajn. Text byl upraven z originálu podle textu ze dne 31/10/2013. Nadpis byl upraven. Perex byl dodán do textu a byl nově upraven.
Aktualizace 9/4/2022: Nadpis a text byl upraven. Datum bylo stanoveno na 11/4/2022
Aktualizace 18/4/2022: Text a perex byl upraven. Datum bylo stanoveno na 24/8/2022

Aktualizace 28/4/2022: Datum bylo stanoveno na 30/4/2022.Nadpis upraven.
Aktualizace 22/8/2022: Nadpis byl upraven.

Aktualizace 3/5/2023: Nadpis byl upraven
Aktualizace 28/6/2023:Nadpis byl upraven




Autor:


Autor článku: Joachym

Související články:


vráááááána
01.06.2005 SPÁNEMBOHEM – POZNÁMKY A VYSVĚTLIVKY K HUDEBNÍM ODKAZŮM
30.05.2005 SPÁNEMBOHEM, KURTE
18.09.2003 VRÁNA: COMICS VERSUS FILM






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!