Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Banda: Superhrdina K*kotec má nezbedný poklopec - 100 %

05.10.2021, autor: František Mejstřík

Počet supráků nekontrolovaně roste, je jich víc a mnohem víc. Někteří z nich jsou bezcitní hajzlíci a chovají se jako tornádo, které bezohledně devastuje vše ve svém okolí. Mnohdy je pro ně důležitější mediální tvář a červené koberce, nežli vedlejší důsledky vlastních činů.




Supersíla je nejnebezpečnější síla na Zemi. Co se stane, až jim to dojde, že se dají dělat lepší věci, než po xté a ypsilon zet té nasazovat krk pro bezejmenné lidi. Až jim docvakne, že jejich slabinou už je pouze lidská stránka? Bylo by přece mnohem jednodušší vládnout ubečeným ovcím, než je pořád tahat z kaše. Naštěstí můžeme klidně spát, dokud máme Garth Ennise. Ten se postaral o rovnoměrné rozložení sil a stvořil Bandu (The Boys 1: Name of the Game).

Billy Řezník má živočišnou moc nad šéfkou CIA, díky které se stává hybatelem událostí. Dopředu a dozadu, pero je mocnější zbraň jak meč. To, že sex stál v pozadí historických událostí a je stále příčinou politického jiskření pochybovat netřeba. Vzpomeňme na Helenu a trójskou válku. Nebo na vzteky šíleného Napoleona, když se dozvěděl na egyptském tažení o záletech své ženy Josefíny. Mamlúci neměli šanci.

Řezník vybaven mocnou zbraní v kalhotách zahájí nábor a stmelení staré party. Úkolem Bandy bude usměrňovat superhrdiny, kontrolovat je a nepřizpůsobivé sem tam prostě smáznout. Maskotem týmu je Řezníkův pes Teror, který dokáže dělat stejné kousky jako páníček na povel. Nováčkem v Bandě je Hughík, jenž měl v úmyslu požádat svou lásku o ruku a díky suprákovi dostal ruku dvakrát. Kreslíř mu dal tvář Simona Pegga (Soumrak mrtvých). Na frantíka Francouze pasují všechny vtípky o tomto národě, ale do očí mu to raději neříkejte. Mateřský mlíko je monstrózně přerostlý černoch se strništěm a krátkým afrem na hlavě. Bandu doplňuje ženský element. Malá nemluvná Japonečka, která vypadá jako by si odskočila z natáčení hororu Kruh, nebo Alma z videohry F. E. A. R. Jmenuje se Ženská a je specialistkou na zakázkové škrabošky, které vytváří ze sto procentních přírodních materiálů. To je Banda!

Karty jsou rozdaný je první kniha ze série Banda. Obsahuje celkem šest sešitů, které jsou proloženy pohledem do superhrdinského tábora s názvem Červená. Ty nám představují Hvězdičku, která se stává novou členkou super týmu Sedmičky. Naplňují se její dětské sny a stává se členkou nejmocnějšího týmu na planetě. Prochází výběrovým řízením a na jeho konci se skutečně červená, neboť mužští kolegové jí předvedou své naleštěné zbraně. Zadání je rozborka a sborka.

Hvězdička přešla z teenagerské skupiny Mladí Američané přímo do nejvyšší ligy a tou je Sedmička. Není možné si nevšimnout podobnosti mezi Sedmičkou a supertýmem Justice League of America (JLA). Podobností je v knize ostatně mnohem více a jistě nejsou čistě náhodné. Garth Ennis prostě nemá superhrdinskou ideu rád a dal to DC pořádně sežrat. Myslím, že při vyslovení jeho jména se větší část vydavatelského domu otřese a pokřižuje, zbytek si odplivne. Vzal si na paškál americký způsob života, jejich pokřivené hodnoty a konzumní způsob života.

Garth Ennis, autor Preachera a Hitmana, je taková ikona ve svět komiksu, že si prostě může dovolit věci, které nejsou povoleny řadovým scénáristům. Série Banda si nese nálepku kontroverzní. Osobně jsem s knihou neměl žádný problém, neboť jsem již velký kluk a ty kontroverze buď znám, nebo jsem je už někde viděl či zaslechl.

Možná jste si povšimli, že jsem použil několik dvojsmyslů a náznaků. Ano,kniha je plná sexu, úchylného sexu, bizarního sexu, krve a násilí. Znaky @#$% v textu rozhodně nenajdete, vše je řečeno pěkně na tvrdo. Červená může být snad jen naivní Hvězdička.

Nikde jsem na knize nenašel věkové doporučení pro čtenáře. Komiks je rozhodně určen dospělým lidem, nikoliv dětem, tak prosím nezaměňovat s JLA. Sice vím,že podobná upozornění fungují právě naopak, něco ve stylu: „Teď prosíme citlivé diváky, aby se otočili o 180°, neboť následující záběry budou drastické“. Varoval jsem vás. Mám tu ještě jedno varování a to je určeno kardiakům a nemocným lidem. Kniha způsobuje nekontrolovatelné záchvaty smíchu a bolesti bránice. Pokud jste brali někdy superhrdiny vážně, možná změní komiks Banda váš pohled na ně. Varoval jsem vás.

Bandu namaloval famózní Darick Robertson. Jeho kresba je precizní a detailní. Zmiňované kontroverzní scény pojal s nadhledem a nadsázkou. V komiksu zahlédnete spousty holých zadků a sexuálních scén, které díky jeho talentu nepůsobí oplzle. Stejně tak brutální scény mají v sobě nádech nadsázky a spíše pobaví, než šokují. V různých pramenech je uvedeno, že se vyhoupl ke slávě díky spolupráci s Warrenem Ellisem na legendárním komiksu Transmetropolitan.

Osobně si myslím, že by cestu k vrcholu našel i sám a naopak by zviditelnil i zcela průměrného scénáristu. Koloring Bandy provedl Tony Aviňa, který je rozhodně nadprůměrný.

Knihu vydalo BB/art v prvním českém vydání v roce 2013. Překlad obstaral Darek Šmíd a pro tentokrát jsem spokojen s tím, že se sprostá slůvka neukrývají za za@#$%é symboly. Neboť písmena a z nich vzniklá slova nejsou nikdy vulgární, to je pouze lidská fantazie a představy každého jedince se můžou dost podstatně lišit. Úvod napsal Simon Pegg (Hughík). Na konec komiksu jsou zařazeny Robertsonovy návrhy a skicy s komentáři ke vzniku postav Bandy.

Do nedávna nás obyčejné lidičky chránili superhrdinové. Na ty teď dohlíží Banda ,ale kdo bude hlídat je, aby se neurvali ze řetězů?




Dodatel pod čarou: Tuto recenzi auto napsal místo jejího původního pisatele (Drakeus)

Upozornění: Tato recenze původně vyšla dne 25/3/2013.
Aktualizace 28/4/2022: Datum publikace bylo 5/10/2021 a dnes bylo stanoveno na N/A. Dodatek pod čarou byl upraven.
Aktualizace 7/6/2022: Datum publikace bylo stanoveno na 24/8/2022
Aktualizace 16/7/2022: Datum publikace bylo stanoveno na dnes. Datum bylo upraveno znovu na 5/10/2021.

Aktualizace 31/8/2022: Nadpis byl upraven




Autor:


Autor článku: František Mejstřík

Detaily o komiksu:

Titul: Banda: Karty jsou rozdaný
Série: Banda
Scénář: Garth Ennis
Kresba: Darick Robertson
Žánr: Akční, superhrdinové (CZ).
Rok vydání: 2013
Vydavatel: BB/art
Země vydání: Česká Republika
Země původu: USA



    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!