Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Český komiksový rybníček už pořádně smrdí a zapáchá!

11.12.2013, autor: Joachym

Cílem tohoto článku je rozvířit hladinu českého komiksového rybníku, kde se kvalita recenzí nachází ve velmi bídném stavu.




Tento materiál vznikal delší dobu a popud k zveřejnění dodala aférka, kdy se provalilo plagiátorství webu ComixZone.cz. Bohužel problém české komiksové publicistiky není jen plagiátorství. Neméně problematickým nešvarem je nezávislost recenzentů.

Platí to zvlášť o komiksech vydaných nakladatelstvím Comics Centrum, o kterých PR odbornice (sic) a mediální zástupce nakladatelství Comics Centrum Dora Čejková rozhodla, že se bude psát hezky a basta.

Toto nakladatelství vydává Vránu, 300, Sin City, Hellboye, Goona, Coralinu, Dobu ledovou a další známé komiksy. Nezávislé a kritické recenze na tyto komiksy jste pravděpodobně ještě nečetli.

Přinášíme srovnání recenzí z různých nereprezentativně zvolených publicistických a fanouškovských webů. U nás na komiks.cz se snažíme být co nejvíce objektivní. Naše politika opravdu narazila na překážku, Comics Centru se nelíbilo, jak Drakeus psal o šestém Hellboyovi. My jsme se však nenechali zastrašit a radši jsme s nakladatelstvím ukončili spolupráci.

Nyní se podívejme na srovnání recenzí tohoto šestého dílu Hellboye, pro stručnost však nikoli celého komiksu, ale jen jeho druhé části, konkrétně příběhu nazvaného Ostrov. Tento příběh je přinejlepším zvláštní a necháváme na čtenáři, aby sám posoudil, zda recenzent tento fakt zmíní, zda jej ze servility k nakladatelství zamlčí či si jej (schválně?) prostě nevšimne a dělá ze sebe chytrého, kterému je vše jasné.

Z recenzní jsou vybrány jen pasáže vztahující se právě k příběhu Ostrov, plné verze článků si laskavý čtenář může přečíst na příslušném webu, zdrojové linky jsou uvedeny.

Informace o komiksu

Hellboy: Podivná místa (Hellboy: Strange Places)

Scénář a kresby: Mike Mignola
Kolorování: Dave Stewart
Obálka: Mike Mignola
Nakladatelství: Comics Centrum
Rok vydání: 2009
Překlad: Jan Kantůrek
Počet stran: 152
Cena: 299 Kč (brožovaná), 599 Kč (vázaná)







Web: komiks.cz
Článek: Hellboy 6: Podivný svět podivného hrdiny - 60%
Datum vydání: 10.01.2013
Autor: Drakeus

Zdroj: komiks.cz/clanek.php?id=1938
V tomto článku jsou chyby, které jsou napraveny zde: komiks.cz/clanek.php?id=2000


(...)

Druhým příběhem je Ostrov. Hellboy se osvobodí ze spárů, nebo spíš ploutví, čarodějky Bog Rúši a moře ho vyplaví u bezejmenného ostůvku. Ve vraku lodi se sejde u rumu se třemi námořníky. Trochu problém je, že jde o duchy tří námořníků. Jejich pitku ale překazí čarodějnice, která musí stůj co stůj odhalit Hellboyovi tajemný původ vzniku země, Bohů apod. Jako bonusek uvidíme náznak o původu Hellboyovy kamenné ruky. (...)

Po příběhové stránce je to tak půl na půl, protože Třetí přání je super. Jak celkovým vyzněním příběhu, tak super pointami samotných přání. Je to místy sice trochu zvrácené, ale nadmíru zábavné. Trochu mi neseděla linie vztahu otec dcera. Že by měl Mike nějaký osobní trable s potomky?

Příběh má všechno, co má správný Hellboyovský příběh mít. To znamená monstra, obří bitky, kde se nádherně filetuje. A hlavně pointu, která musí pobavit. No a přesně tohle všechno, navíc zabaleno do tradiční potemnělé kresby, Tři přání mají. Na rozdíl od Ostrova.

Neříkám, že úplně všechno je tady špatně, ale příběh trpí jistým syndromem vyhoření. Člověk si to čte a čte a najednou se ztratí, tak začne znova. A pak zase neví, o čem je řeč. A tak hledá a pátrá, co tím chtěl autor říct. Odvádí to pozornost, způsobuje pálení očí a následný spánek, což není dobře. V Ostrově mi chybí přímočařejší příběh, takový ten tah na branku. Pořád se o něčem plká, vše se balí do hávu tajemna a náznaků.

Ale já jsem blbej, nechci u toho hluboce hloubat jako děda Lebeda. Chci trochu tajemna, trochu historie, trochu mýtů, to všechno promíchat a podávat tak, jak to bylo dřív v dobách Sémě Zkázy, Probuzení ďábla či Spoutané rakve. K těmto klenotům se bohužel Podivná místa ani náznakem nepřibližují. Chybí mi tu pořádní protivníci, co něco vydrží. Monstra jsou fajn, ale jsou jen na jedno použití, to takový Rasputin nebo náckové, to je jiný kafe. Pořád je to dobře odvedená práce, ale chybí tomu prvotní nadšení.

Jinak, co se týká zpracovaní knihy, nejde Comics Centru nic vytknout. Vázaná, sběratelská verze knihy potěší fandy, co chtějí mít doma něco víc než obyčejní konzumenti, pro které je připravena klasická levnější brožovaná verze.

Co je uvnitř, to už je věc druhá a tentokrát se červený hromotluk zastavil tak na půli cesty.




Web: komiksarium.cz
Článek: Hellboyovy vzpomínky na Afriku
Datum vydání: 30.11.2009
Autor: was

Zdroj: komiksarium.cz/index.php/2009/11/hellboyova-africka-mise/

(...)

Třetí přání plynule přechází do další story Ostrov. Jakmile se náš cestovatel vyprostil ze spárů mořské kouzlenice, vyvrhnou ho vlny na pobřeží ostrova. Není to ale žádný turistický ráj s nekonečnými plážemi, kam se létá za drahý peníz na dovolenou. Hellboy má pech. Objevená pevnina je pohřebištěm námořníků, starých škunerů a taky jednoho účastníka španělských dobyvatelských výprav. Conquistador se rozhodne Hellboye citelně potrápit a tak našemu hrdinovi vezme život. Jakoby to nebylo málo, tak nová postava trpí jednou dosti rozšířenou obsesí ničemů velkého formátu, kterou je nezřízená ukecanost. Muž ze 16. století zná ty nejtajnější tajnosti života, vesmíru a vůbec a mermomocí je potřebuje dopodrobna sdělit Hellboyovi.

Pro Mignolu je to příležitost více objasnit podrobnosti o původu čertího klaďáka, což určitě zajímá nemalou část komiksomilovné veřejnosti. Na druhou stranu tím příběh Ostrov trpí upovídanými statickými flashbacky. Já jsem u toho docela úpěl. Mignola si tu rozvleklost určitě taky uvědomoval, takže ústy Hellboye situaci lakonicky komentuje třeba slovy: „Ježíš, kámo, znal jsem pár užvaněnejch chlápků, ale ty jsi jednička.“ Tudiž ve výsledku mám Mignolovu komiksovou postavu ještě radši a její autor má u mě body za schopnost sebekritické reflexe. Sympatie budí i otištěné předmluvy k Třetímu přání a Ostrovu, které čtenáři ukazují nelehké okolnosti kolem vzniku obou zápletek.

Celý svazek Podivná místa elegantně řeší nejtěžší část kteréhokoli díla – totiž konec. Za ideální závěr považuji třeba překvapivou pointu nebo naopak pozvolné loučení s příběhem. Titul z Comics Centra je ukázkou druhé varianty – dva příběhy doplňuje epilog, po něm přichází další mistrova předmluva střídaná několikastránkovým zavrženým začátkem Ostrova. Následuje nepoužitá sedmistránková pasáž vyvedená tužkou plus dvě stránky náčrtků. Někdo může konec Podivných míst nemilosrdně strhat jako pouhou vatu na umělé rozšíření knihy. Já bych si taky raději přečetl na daném místě novou povídku co do kvality souměřitelnou třeba s Vlky ze Svatého Augusta. Na druhou stranu, jako milovník němých dílek Thomase Otta jsem rád vychutnával bezeslovná komiksová torza plná neředěné mignolovské atmosféry, kterou nedokáže vylepšit sebedokonalejší esoterická litanie v podání prokletého conquistadora.

A to je konec. Konec? Naopak začátek! Mignola v Podivných místech slibuje, že se Hellboy vydá na ještě podivnější místa. Recenzovaným svazkem si autor připravil další cestu více než dobře. Krátké povídky s Hellboyem miluju od první chvíle, dlouhé komiksy Sémě zkázy, Probuzení Ďábla a Červ dobyvatel mají podle mého názoru jasně vzestupnou kvalitu. Takže se nedočkavě těším na komiksovou apokalypsu, která se nezadržitelně blíží. Rudý borec je ve formě, pekelníci třeste se!




Web: fantasyplanet.cz
Článek: Hellboy: Podivná místa
Datum vydání: 27.12.2009
Autor: Martin Kudláč

Zdroj: fantasyplanet.cz/clanek/hellboy-podivna-mista

(...)

Mike Mignola se vrací i se svým rudým maskotem ve výjimečném dílu Hellboyovské komiksové série.

(...)

I když otcovi rudého ďábla, Mikeovi Mignolovi, jdou lépe kratší příběhy, čtenáře čeká příjemné překvapení.

(...)

Další příběh s názvem Ostrov je přímým pokračováním. Již v úvodu se vysílený protagonista zaplete s partičkou užvaněných kostlivců. Vynikající vzpruha před nastávajícím dobrodružstvím. Tematika pirátského dobrodružství má rychlou dohru na tajemném hřbitově lodí, odkud je to jenom na skok na místo, kde se kříží dálnice minulosti, přítomnosti i budoucnosti. Místo znovuzrození, temné reinkarnace. Ostrov je důležitou součástí Hellboyovské mytologie, jelikož ji konečně rozšiřuje a vnáší světlo do temných koutů Mignolova světa. Čtenáři i sám hrdina jsou obeznámeni s jeho skutečným původem a osudem, jemuž se postavil a vymanil se z jeho spárů. Ba co víc, máme možnost poznat stvoření světa a zrození jeho zániku, Ogdru Džaha. Právě proto mají Podivná místa významné místo v celé sérii, hlavně díky objasnění vzniku fiktivního univerza a rozšíření mytologie. Oba příběhy jsou navíc prokládány intermezzy z "jiného světa" neboli "podivného místa", jež formují i epilog, který není jenom mrknutím na fanoušky a věrné čtenáře, ale dost jasným signálem změn, jež začnou otřásat nejen Hellboyovým životem, ale i celým světem.

(...)




Web: sarden.cz
Článek: RECENZE: Mike Mignola, Hellboy: Podivná místa
Datum vydání: 16.11.2010
Autor: Slayer

Zdroj: sarden.cz/recenze-mike-mignola-hellboy-podivna-mista


(...)

V pořadí šešté pokračování roháčových dobrodružství nás zavede do míst vskutku podivných. Mike Mignola se snad nikdy nevyčerpá a jeho um zůstane navždy originální, jak jinak si vysvětlit jeho nezměrnou originalitu a imaginaci. Zapomeňte na pohádky a horory! Tentokrát to bude krapet jiná jízda, než jsme zvyklý. Mike znovu inovuje a překvapuje ještě více, než kdy předtím.

(...)

Druhou ještě surrealističtější polovinou celku je Ostrov. Samotný Mignola v poznámkách zmiňuje, jak mimořádně těžké bylo přesné ztvárnění lodí, ryb a moře vůbec. Přičemž právě druhá jmenovaná patří mezi jeho nejvydařenější dílka a právem spadá do žebříčku TOP 10.

Mike bruslil tentokrát na hodně tenkém ledě. Neznámé prostředí, netypické vyprávění děje a spousta skoků mezi časy a sny. Naštěstí se chopil lana pevně a tak můžeme nahlédnout do toho nejlepšího, co kdy bylo z tohoto světa stořeno. Hellboyova minulost zůstala zahalená rouškou tajemství, ale některé záhady byly zodpovězeny takovým způsobem, že i master v comicsu musel svěsit ústa údivem. Shrnuto, podtrženo, Mike ještě zdaleka neřekl své poslední slovo, a tak nás jistě v budoucnu čeká spousta dalších výprav skoro rohatého strašidýlka. Viva Mignola!

(...)




Web: rozhlas.cz
Článek: Hellboy na podivných místech
Datum vydání: 10.9.2009
Autor: Robert Candra

Zdroj: rozhlas.cz/radiowave/kultura/_zprava/hellboy-na-podivnych-mistech--630641

(...)

(...) Ostrov, jehož úvod je inspirovaný W. H. Hodgsonem a jeho novelou Čluny Glen Carrigu. A právě tahle pasáž, ve které Hellboy popíjí s duchy námořníků na lodním vrakovišti, je bohužel tím nejlepším z Ostrova. Zbytek příběhu je rozdroben v nepřehlednou mozaiku, pracně sugerující mystické hlubiny a nechávající čtenáře tápat po tom, kde má vyprávění o původu Země, Boha, andělů i příšer s nesrozumitelnými jmény hlavu a patu.

Ostrov pak doplňuje vůbec poprvé uveřejněný epilog, který jednak vysvětluje Hellboyův původ a jednak naznačuje možný další směr příběhu. Fajnšmekry by měl uspokojit i alternativní, nepoužitý začátek Ostrova a několik stran skic.

Aby se vám Podivná místa zadřela pod kůži, musíte Hellboyovy příhody znát a pozorně sledovat od samého začátku. Na rozdíl od millerovské série Sin City, do níž se dá "přistoupit" kdykoli, tahle kniha samotná asi nové fanoušky Hellboyovi nezíská. Což těm starým může být asi upřímně fuk.

Na okraj by každopádně měl zaznít i fakt, že Mignolův kolorista Dave Stewart dostal za práci na Třetím přání v roce 2003 prestižní Eisner Award.




Web: serialzone.cz
Článek: Komiks HELLBOY 06: Podivná místa
Datum vydání: neuvedeno
Autor: neuveden

Zdroj: serialzone.cz/giftshop/49-komiks-hellboy-06-podivna-mista/

Pekelný odpadlík a rudý bojovník s nadpřirozenem Hellboy si již vydobyl pevné místo nejen v srdcích čtenářů, ale i na pultech českých knihkupectví. Do prodeje se právě dostává šestá z knih jeho dobrodružství s podtitulem Podivná místa. Obsahuje dva na sebe navazující příběhy: Třetí přání a Ostrov, které jsou doplněné epilogem, skicářem a alternativním úvodem příběhu Ostrov.

Přestože se Hellboy v závěru minulé knihy Červ dobyvatel rozhodl opustit svůj rodný Úřad paranormálního výzkumu a obrany, paranormální jevy ho stále obklopují. V podstatě se tomu dvoumetrový rudý tvor s ocasem a upilovanými rohy těžko může divit. Hellboyův osud a cestu stále více předurčuje jeho pravá ruka, po které touží celá řada tvorů. Při svém putování po Africe se Hellboy setkává se šamanem Mohlomim, který mu prozradí, že jeho životní pouť se ocitla na křižovatce a ať si vybere kteroukoliv z cest, zavede ho na podivná místa.

Kniha Podivná místa je zatím poslední, kterou nakreslil sám Mike Mignola, a jak říká, symbolicky v ní uzavírá jednu kapitolu Hellboyova života. Provázání jednotlivých knih o Hellboyovi a Ú.P. V. O. (příběhy Úřadu paranormálního výzkumu a obrany po Hellboyově odchodu) ukazuje, jak má Mike Mignola dokonale promyšlený každý detail. Celá sága se postupně stává mohutnější a temnější. To vše při zachování typického vypravěčského a výtvarného stylu i charakteristického Mignolova suchého humoru a nadsázky. Do češtiny knihu skvěle přeložil Hellboyův dvorní překladatel Jan Kantůrek. Přestože je toto poslední Mignolou kreslený díl, Hellboy prožívá další dobrodružství, na kterých se Mignola stále podílí jako scenárista.




Web: horor-web.cz
Článek: Hellboy: Podivná místa
Datum vydání: 16. 12. 2011
Autor: Martin Štefko

Zdroj: horor-web.cz/clanky/hellboy-podivna-mista.html

Šestý díl komiksu "Hellboy" je jedním z nejslabších, které byly doposud podány. Sice se něco málo dozvíme o tom, kam to s Hellboyem spěje, ale zas moc tak zajímavé ty komiksy nejsou.

(...)

„Hellboy: Podivná místa“ je již šestým souborným svazkem o pekelníkovi, který v České republice pod hlavičkou Comics Centra vyšel. Nutno říct, že se dějově jedná o jeden z nejslabších Hellboyů, které jsou v sérii vůbec k vidění.

(...)

„Hellboy: Podivná místa“ je sbírkou, která se skládá pouze ze dvou příběhů, které jsou téměř stejně dlouhé – oba dva vycházely jako dvoudílné ve Spojených státech amerických. První se jmenuje „Třetí přání“ a ten druhý „Ostrov“. Oba příběhy mají společnou jednu zásadní věc – odehrávají se na skutečně podivných místech a my si ani nejsme jistí, jestli se jedná o místa skutečná anebo nereálná, která byla vytvořena v Hellboyově mysli.

Příběh „Třetí přání“ je rozhodně tím lepším z obou dvou.

(...)

„Ostrov“ je příběhem, který po stránce dějové není příliš zajímavý. Co si budeme povídat, Mike Mignola jen vytvořil určitý rámec, který potřeboval pro to, aby zde mohl konečně podat trochu více informací o tom, kdo ve skutečnosti Hellboy je, jak vznikl, jaký je jeho úděl a co pro svět skutečně znamená. „Ostrov“ v podstatě přímo navazuje na „Třetí přání“ a popisuje události, k nimž došlo poté, co se Hellboy osvobodil ze zajetí moře. Z povídky víme, kdo je Hellboyovým otcem, kdo je jeho matkou a že jeho úděl není nijak lehký, ale poprvé si všimneme, že sám Hellboy si uvědomuje, že není jen tak někdo. Že prostě není a nemůže být jen člověk. Vybojuje i svou další bitvu, ale i když jsou zde zajímavé momenty, rozhodně se nejedná o něco, co by příběh dokonale spojovalo dohromady.

Sám Mike Mignola v knize popisuje, jak pro něj bylo náročné „Ostrov“ vytvořit, a je to patrné i na výsledku – není dokonalý. Jak říkám, oba příběhy jsou ve sbírce hlavně proto, že nám odkrývají něco víc o Hellboyovi a o tom, kam jeho život spěje. „Hellboy: Podivná místa“ je doplněn o poměrně rozsáhlou galerii, která ukazuje Mikovy první pokusy s příběhem „Ostrov“, zároveň jsou zde další náčrtky a samozřejmě také Mikovy komentáře, které jsou už něčím jako pravidlem. Osobně je mám velmi rád, protože se vždy rád dozvím něco málo o tom, jak byl příběh vytvářen.

Comics Centrum odvedlo dobrou práci, i když u paperbeckové verze časem dojde k tomu, že se začne mírně rozlepovat, především obálka nedrží úplně dokonale. S tím se prostě musí počítat. Pokud chce fanoušek lepší verzi, sáhne po vázané, která nemá chybu. Skvělý je i překlad Jana Kantůrka – no, je pravda, že jsem od něj nic špatného ještě nečetl. Škoda jen, že příběh uvnitř knihy není o něco lepší.

Hodnocení: 65%






Aktualizace 28/4/2022: Datum bylo upraveno z 11/12/2013 na oflajn.

Aktualizace 19/6/2022: Text byl uveden do stavu onlajn.

Aktualizace 8/1/2023: Text byl chvilku offline a dnes je zase online




Autor:


Autor článku: Joachym




    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!