Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Limitovaná vydání komiksů jsou uměle předražená - Aktualizováno

13.03.2014, autor: Joachym

V komiksovém rybníčku se nám rozmohl nešvar, který se jmenuje limitované edice komiksů. Přečtěte si názor se zdůvodněním, proč limitované série nedávají smysl.




Upozornění: Článek byl mírně zkrácen.
Aktualizace 15/10/2022: Text byl v minulosti uveden do stavu offline. Dnes je znovu online. Text byl upraven a přidán Dodatek.

Prodeje jdou dolů, komiksů je na trhu přílišné množství a tak vzešly nápady na nesmyslné limitované edice nově vydávaných komiksů.

Nakladatelé komiksů totiž k uměle limitovaným titulům nepřidávají žádnou užitečnou hodnotu navíc. Komiks, kterého mohou vytisknout v libovolném množství, vyrobí méně jen proto, aby ho mohli zdražit. Přihozením papíru, na kterém je slovo "Certifikát", žádná nová hodnota nezvniká.

Uměle limitované edice komiksů dosud vydali například (podle abecedy):

- nakladatelství Albatros (Muriel a andělé)
- nakladatelství Arbor Vitae (Monografie Káji Saudka)
- nakladatelství Argo (Divočina)
- nakladatelství BBart (Batman, Superman, Před strážci, Candide)
- nakladatelství Comics Centrum (Vrána, Drsná škola, ÚPVO, Darebák)
- nakladatelství Crew (Kasta metabaronů, Barbarella

Pojďme rozebrat některé případy.

Muriel a andělé od Albatrosu je oběť vysokých cen prodaných komiksů v aukci Saudkových komiksů z roku 2011. Místo aby se komiks vytiskl na levném papíře a stal se z něj bestseller, zvolili vydavatelé drahé technologie a chtějí mít z komiksu věc, která se bude dobře vyjímat v knihovně, potažmo nejlépe za bezpečnostním rámem na výstavě. A ještě lépe, vydavatelé komiksů si myslí, že se limitované výtisky jistě také v budoucnu vydraží za astronomické ceny na aukcích, tak proč si jako nakladatel z těchto domnělých budoucích zisků také něco nevzít už teď.

Monografie Káji Saudka od Arbor Vitae opět následuje nešťastný vzorec, který obklopil samotného kreslíře. Po jeho tvorbě je poptávka, takže finanční úspěch je zaručen. Nakladatel zatoužil po vysokých částkách za jedinou knihu, jako to vidí na aukcích, tak uměle sníží náklad. Nakladatelství podlehlo Saudkově mánii intelektuálů po jeho výjimečnosti a přidalo se do proudu, který chce ze Saudka udělat záležitost pro elitu.

Krátké kusy od Saudka také trpí limitovaným nešvarem, zde však dovedeného ad absurdum. Mluvím tu o krátkometrážních komiksech, jako je Honza Hrom, Diamantová šifra, Hor sa, do hlbín!, Tieň na hranici času a Studňa. Další limitované série se připravují.

Nejdříve bylo vydáno 15 kusů, aby se o dva roky pak zničehonic dotisklo dalších 35 exemplářů. Nic navíc neomezuje vydavatele, aby za další dva roky vydal třeba dalších 50 výtisků.

Divočina od Arga vyšla v brožované a pevné vazbě. A právě pevná vazba je limitovaná 300 kusy. Směšné na tom je, že 300 kusů je dost velké číslo, skutečné prodeje se mohou pohybovat jen o několik stovek více. Myslím, že to nemá daleko od podobné kulišárny, jako kdybychom očekávali, že komiksu se prodá kolem 100 kusů a vydali limitovaných 80 exemplářů.

Limitovaný Superman a Batman od BBartu se asi také chce svézt na vlně astronomických cen prvopočátečních čísel z minulého století, které se prodaly za miliony dolarů. Tato první čísla sešitůdosáhla takového ocenění proto, že na světě existuje pouze několik málo vydání, jedná se o nejznámější komiksové postavy vůbec a vytvořila se ohromná poptávka. Spousta lidí by chtěla mít takový skvost doma. Takový vývoj se občas něčemu poštěstí a je to přirozené.

První číslo Supermana má hodnotu provařenou časem, nejdříve se vytisklo velké množství sešitů, které se prodávalo za několik centů. Astronomická cena v dnešní době má důvody z přirozeného vývoje, který nevypočítal žádný nakladatel od svého stolu, navíc uběhlo mnoho let.

Podobně jako u Arga tu najdeme limit v podezřele vysokém čísle, celých 500 kusů. Další limitovanou edici toho samého komiksu v poštu 52 kusů neospravedlní ani certifikát, který si každý může vytisknout doma, ani černobílá obálka. Měl jsem za to, že dražší je naopak obálka barevná.

Limitovaného Candide neobhájíme přidáním certifikátu, potáhnutím obálky plátnem a přihozením jedné očíslované litografie. Všechno to jsou věci, kterých se dají vyrobit miliony jedním příkazem. Vzácné má být to, co si vzácnost doopravdy zaslouží.

Komiksy jsou běžným spotřebním zbožím, kterým někteří fanoušci přiřazují sběratelskou hodnotu a tím roste jejich cena. Aby tuto cenu určovali sami nakladatelé, se musí setkat s nepochopením. Umělé snížení počtu kusů za účelem nasazení přemrštěné ceny, to není nic jiného než marketingový trik s cílem vytřískat ze zákazníka co nejvíce peněz a skrývat se za vznešené pojmy.

Je absurdní dopředu určovat, že zrovna tohle bude sběratelsky hodnotný komiks, a inkasovat za to peníze navíc. O tom, co bude hodnotné, mají rozhodovat kupující a sběratelé, nikoli prodejci a nakladatelství. První Superman a Batman se prodal za cenu, kterou neurčilo žádné nakladatelství a dokonce ani prodejce, tedy původní majitel. Astronomickou cenu způsobil souboj několika přihazujících na veřejné aukci těchto komiksů.

Vrána od Comics Centra je bestseller. Vyšla speciální edice s dodatečnými a původně vyřazenými listy. Tady se můžeme pozastavit jen nad tím, zda je toto vydání speciální v těch dodatcích a všechna budoucí vydání budou zase bez dodatků. Vrána: Soumrak bohů jako limitovaná edice nedává smysl, protože už souběžné vydání v pevné vazbě je vyrobené na kvalitním papíru.. Nakladatelství se tu snaží přehlušit obsah komiksu jeho formou: kozí pergamen a ruční papír.

Uměle omezovat něco, co se běžně prodává a co jde vytisknout v ohromném nákladu s nízkou cenou?

Kdybych měl shrnout situaci na českém komiksovém trhu, prakticky se nesetkáme s komiksovými sešity vytištěných na horším papíru a s příznivější cenou. Většina soudobé komiksové produkce vychází vlastně v kvalitně provedených edicích, určených pro bohaté sběratele. Nejlepší by bylo, kdyby komiksy začaly vycházet ve formě levných komiksových sešitů. Pokud si to zájem čtenářů vyžádá, teprve pak se mohou nejúspěšnější kousky vytisknout na kvalitnějším papíře.

Dočkáme se méně elitářství, méně limitovaných edic a více dostupných komiksů pro obyčejné lidi?

Dodatek: Nakladatelství Crew vydává sešitové komiksy s Bartem Simpsonem. To je docela fajn, jenom kdyby se za něj v žebříčku prodejnosti nestyděli, protože jej uvádí právě bez komiksů se Simpsony.

Aktualizace 3/5/2023: Nadpis byl upraven




Autor:


Autor článku: Joachym




    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!