Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Kyanid a Štěstí: Takové sprosťárny a srandičky by dřív neprošly - 60 %

05.06.2014, autor: František Mejstřík

Seznamte se s komiksem z Facebooku, který to dotáhl až do Česka, do papírové podoby.




Během posledních let jsem několikrát četl výsledky rozličných anket, kde respondenti hodnotili objev století či milénia, a překvapivě se výsledky podobaly jako vejce vejci. Účastníci průzkumů se téměř jako jeden muž shodovali, že největší přínos pro lidstvo je... tradá... internet. Překvapeni? Já myslím, že nikoliv. Vlastně, když půjdete k jádru pudla, nelze než uznale pokývat hlavou. Arpanet, dnes internet, je fenomén. O tom žádná!

E-mail, Facebook, tvítování, porno zdarma, informace, zprávy v reálném čase, to vše máme díky internetu. Další z převratných vymožeností je šance publikační činnosti autorům, kteří by jen těžko hledali cestu přes zkostnatělou distribuční síť, která, jak se zdá, patří minulosti. Dnešek je binární kód s jedničkami a nulami, a bude i zítřek. Internet nabízí téměř neomezený prostor a možnosti pro tvůrce dříve netušené, ať už jde o crowdfunding, blogování, či jiné cesty sebeprezentování. Věčný argument odpůrců „dyť na ten net může psát každej“ je pravdivý, nicméně vždy se oddělí zrno od plev a kvalita položí kvantitu na lopatky, díky sdílení na sociálních sítích. Díky mase fanoušků.

Možná již tušíte kam tím směřuji. Ano, jde o fenomén meme komiksů, kterým se nebudu obšírněji zaobírat. Pokud máte zájem, slušné články k meme tématu publikoval Jan Holeček zde nebo zde. Já budu dále pokračovat k webovému komiksu Kyanid a Štěstí (Cyanide and Happiness), který k tomuto současnému úkazu náleží a po celém světě má již miliony příznivců. To, že nejde o bohapusté tlachání, se lze přesvědčit na cz komunitní stránce, která sdružuje pouze zlomek fandů, co do světového měřítka.

Autory webového komiksu, který dorazil na pulty českých obchodů v tištěné podobě, jsou Matt Melvin, Dave McElfatrick, Kris Wilson a Rob DenBleyker. Jde o poměrně mladé nadšence, kteří publikují každý den svůj strip. I v jejich úvodním slovu je patrné, jakým fenoménem internet je. Uvádějí, že nepracují společně a ačkoliv už komiks vychází několik let, poprvé se setkali zhruba před dvěma až třemi roky. Ostatně tímto způsobem dnes pracuje většina webových magazínů, na jejichž obsahu se podílí lidé, jež bydlí na různých koncích republiky a možná i světa. Blog komiks.cz není výjimkou.

Komiks Kyanid a Štěstí si nese nálepku nekorektní, perverzní, necitlivý, zkažený, trestuhodný, rouhavý atd. Jmenovaní autoři se činní, aby oné pověsti skutečně dostáli. Neberou si žádné servítky, a menšiny nebo většiny zesměšňují bez zjevné příčiny. Vysmějí se gayům, invalidům, důchodcům, nemocným rakovinou, ublíží dětem, odeberou tělesné orgány, nechají zabít, nakopnout těhotnou ženu do břicha, muže do kulek a vysmějí se prorokovi. Tedy pouze tomu křesťanskému, nejsou zase takoví hrdinové, aby si troufli třeba na korán.

Jsou to věci, které by o nějakou generaci nazpět neprošly. Nicméně doba se hodně změnila, je ukvapená, uspěchaná, morální zásady padly a tomu všemu napomáhá internet, který může být stejně jako oheň dobrý sluha, ale zlý pán. Autoři komiksových stripů se neschovávají v rouše beránčím a zcela otevřené varují citlivé osoby před šíleným obsahem. Překvapená může být pouze dalekozraká babička, jež by chtěla potěšit vnoučka s tím, že tam jsou pěkné figurky. No, koneckonců ani nepochybuji o tom, že by v očích vnoučete stoupla jako ultramoderní pokroková babča, co se snaží udržet krok s bláznivou dobou.

Mirek Dušín by asi autorům vynadal „Himbajs, do plantážníků“ a vedl s nimi válku. Mravy se mění a člověk musí držet krok s dobou. Kniha je jakousi sbírkou toho nejlepšího, co kvartet stvořil. Obsahuje 150 stripů včetně 30 dosud nepublikovaných, které údajně internet neunesl, o čemž si dovoluji pochybovat. Jsem přesvědčen, že není nic, co by internet neunesl. Blacklist by mohl vyprávět...

Jak už jsem nastínil, komiks je soudobou verzí černého, šibeničního, nebo chcete-li pohřebního, humoru. Postavičky nejsou žádní andílci, spíše jim vykukují růžky. Nejbližší bude asi srovnání s Městečkem South Park. Kyanid a Štěstí se dopouští podobné kontroverze a zesměšňování mnohých aspektů lidské společnosti.

U četby jsem se pobavil, řehtal, nudil, cítil jsem trapnost, cítil jsem rozpaky a některé stripy jsem nepochopil. To už bude asi daň za autorský kvartet. Ostatně, každý strip je podepsán, a sami můžete zhodnotit práci a přínos každého jednotlivého člena z autorského týmu. Některé stripy jsou ponechány v původním znění s postranním překladem. Jde pravděpodobně o snahu neztratit pointu, která by zanikla v překladu. Což vzhledem k anglofonnímu jazyku, převáděnému do českého, lze předpokládat.

Osobně vnímám strip i meme komiks pozitivně. Úkolem komiksového stripu je dle mého skromného názoru doplnit například tiskovinu nebo webovou stránku o satirický prvek a odlehčit čtenáři. To je hlavním smyslem stripu, vtěsnat do několika málo políček pokud možno vtipný a vypointovaný příběh, u kterého se čtenář odreaguje a odvede myšlenky jiným směrem. Když vám exploduje bránice pod přívalem nekontrolovatelných otřesů smíchu a z očí vám prýští slzy, pak by měl být autor na sebe právem pyšný.

Bohužel osudem drtivé většiny stripů je krátkodobé rozptýlení a odsun do zapomnění. Kyanid a Štěstí není výjimkou. Zpětně už vlastně nevím, čemu jsem se zasmál a nad čím jsem se pohoršoval. Kniha je laciná zábava, jak po materiální stránce, tak i duševní. Spořádanému člověku připomene, kde jsou jeho hranice a mantinely. Pro webového fanouška tohoto stripu se jedná o povinnost, neboť by jistě nechtěl dostávat někoho práci zdarma. Autoři se jasně vyjádřili v úvodu:

„Milý čtenáři, gratulujeme k zakoupení této knihy. Udělal jsi první krok k tomu, abychom byli bohatí.“

Takže, věrní fanouškové, co pravidelně lajkujete webový komiks Kyanid a Štěstí, bez odmlouvání rozbijte velkou sekerou, dle vašeho komiksu, prasátka a podpořte své polobohy. Já osobně se bez jejich produkce dokáži obejít a nevidím žádný důvod, proč si žádat o tištěné pokračování. Tak vykroč ty, óóó milionová armádo směrem ke knihkupectví a učiň to, oč tě modly žádají. Učiň z autorů bohaté lidi.




Autor:


Autor článku: František Mejstřík




    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!