Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Zk*rvené nakladatelství Comics Centrum sprostě lže!

23.08.2022, autor: Joachym

Komentář blogu komiks.cz k útokům nakladatelství Comics Centrum na recenzi komiksu s 60 % hodnocením z roku 2013




Text Comics Centra v emailu pro komiks.cz je zvýrazněn tučně. Případné citace Drakea jsou kurzívou.

- "Následující kniha Pražský upír má Mignolu pouze jako scénáristu."
je omyl a chyba. Pražský upír navíc již dávno vyšel, tudíž bylo možné si ověřit, že je to chyba. Hellboy 7: Pražský upír, který jako kniha následuje po Podivných místech kreslil valnou většinu opět Mike Mignola.


Drakeus chybu uznal.

- Podivná místa je šestá kniha s Hellboyem, je podivné mluvit o něm, jako o staříkovi, navíc vychází teprve devatenáctým rokem

Drakeus se pokusil vysvetlit, avšak zde se jedná o argumentační faul Comics Centra a bohužel to způsobil i argumentační faul ze strany redaktora Drakea.
Faul recenzenta spočívá v útoku ad hominem na Hellboye v podobě označení jako staříka v souvislosti s tím že komiksu dochází dech. To nemělo zaznít, následné zdůvodnění je ale v pořádku.
Faul nakladatelství rozeberu následovně. Z faktu, jaké pořadí má kniha v komiksové sérii, ani z informace, kolik let už vychází, nemůžeme nijak zjistit, zda je Hellboy stařík nebo není. Comics Centrum správně našlo v recenzi tuto chybu ale reaguje na ní se špatným zdůvodněním. Mazaně útočí na recenzi o komiksu "Podivná místa", že je podivné o něm mluvit. Lze se také domnívat že jde o pomstu za nadpis recenze který zní nelichotivě "Hellboy 6: Podivný svět podivného hrdiny - 60 %". Jde o můj bulvární nadpis.

- Nejsou to "Dva dvoudílné příběhy" - jsou to dva příběhy, které původně vyšly každý ve dvou sešitech

Drakeus jasně vysvětlil. Comics Centrum sice uvádí přesnější informaci jenže ta původní data nejsou matoucí a navíc nejsou podstatná pro hodnocení recenze. Jeden příběh byl rozdělen do dvou částí, do dvou dílů, do dvou sešitů, a ten druhý příběh rovněž. Odsuzuje se tu slovo "díl" které je ale synonynem pro "sešit". Neboli argumentační faul "kdo chce psa bít hůl si vždycky najde", případně také "uvádění příliš detailních nepodstatných drobností" a ještě "vyhrává ten kdo řekne poslední slovo".
Navíc ale Drakeus ve své odpovědi uvedl nejúplnější fakta o tom, jak Podivná místa vyšla. Comics Centrum totiž zapomnělo dodat, že tyto čtyři sešity byly v roce 2006 sebrány do sbírky "Podivná místa". Takto přesná data a upřesňování co a jak konkrétně vyšlo, ale bohužel nejsou tím, co je hlavním úkolem kvalitní recenze. Tato přesná data patří spíš do encyklopedií a/nebo do biografií komiksového autora. Dobrá recenze má v prvé řadě sdělovat názory, hodnocení a jejich zdůvodnění. Doplňková fakta jsou vítaná, ale nejsou to nejdůležitější v článku.

- Hřebík má v rohu, ne v hlavě

Drakeus uznal nepřesnost ale stejně tak mohu dodat, že nepřesné je i Comics Centrum. Hřebík totiž, přesněji řečeno, nemá v rohu ale v utrženém a upilovaném červeném pahýlu, který zbyl z původně zahnutého rohu. Drakeus by pak ještě mohl dál upřesnit jestli to byl levý nebo pravý pahýl. Opakovaný faul jako ten předešlý a navíc ještě opravuje nepřesnost rovněž nedokonalým faktem.

- Hellboy není nepřítel mořských panen, ale čarodějnice

Drakeus částečně odpověděl že to není pravda. Čarodějnice je objednavatelka a mořské panny jsou vykonavatelky. Pokud jeden zloduch objedná vraždu a vrah oběť zamorduje, pak do vězení půjde vrah i zloduch. Zde musím konstatovat že Comics Centrum opravdu neříká pravdu, protože mořské panny nejsou Hellboyovy přítelkyně, jsou na straně čarodějnice.

- Původ vzniku země a podobně odhaluje podstatu Hellboyovské mytologie, při přečtení alespoň dvou knih, by to mělo být jasné

Drakeus již podruhé napsal a zdůvodnil, proč to jasné není. Poprvé v recenzi a podruhé ve zveřejněné odpovědi na email nakladatelství. A Comics Centrum pouze konstatuje že: "by to mělo být jasné." Podstata mytologie v původu vzniku země je jenom sofistikovaná nicneříkající fráze která nic neodhaluje. Nakladatelství nic neobjasnilo, jenom frajeří, že by to mělo být jasné. A že jim to tedy jasné je. Ale zapomnělo to tedy vyjasnit. Podivná místa jsou tedy mytologicky podivná a podivnosti asi byly záměrné. To je sice možné ale když se to Drakeovi nezamlouvá a nerozumí tomu, nesmí mu někdo říkat že je to přece každému jasné. Argumentační faul ve stylu "jste hloupý protože mně je to jasné".

- Podivná místa jsou ukončením jedné kapitoly v Hellboyově životě.
Mike Mignola ještě nakreslil pět a půl povídky ze sedmi v knize Hellboy 7: Pražský upír, jednosešitový příběh In the Chapel of Moloch a od loňského prosince mu vychází nová série Hellboy in Hell - tudíž Podivná místa nejsou poslední Mignolovou prací a není to nic rozlučkového = v době kdy vznikala recenze už vyšly v České republice dvě další knihy a v knize Temnota vábí, kterou máte na www.komiks.cz k dispozici příběh přímo pokračuje. Ve světě již vyšla dvanáctá kniha.


Drakeus vysvětlil jak to myslel.

- Navíc scénář píše i nadále Mignola

Drakeus souhlasil. Jenže problém je v tom že v jeho článku nikde nenajdeme, že by scénář psal někdo jiný. Comics Centrum reaguje na něco, co Drakeus nenapsal. Nakladatelství vyvolává dojem, že Drakeus neví nebo si myslí opak, což není pravda. Argumentační faul "kritika něčeho co nezaznělo".

- Sémě zkázy, Probuzení ďábla, Spoutaná rakev, Pravá ruka zkázy a Červ dobyvatel - tedy předchozí knihy - tvoří se zbytkem jeden celek.

Drakeus tomuhle nerozuměl. Jeho slova na která se zde reaguje, zní takto:
"Chci trochu tajemna, trochu historie, trochu mýtů, to všechno promíchat a podávat tak, jak to bylo dřív v dobách Sémě Zkázy, Probuzení ďábla či Spoutané rakve. K těmto klenotům se bohužel Podivná místa ani náznakem nepřibližují."
Comics Centrum tedy zpochybňuje názor že "Podivná místa" se k předchozím komiksům ani náznakem nepřibližují. Prý tvoří se zbytkem jeden celek. Tím chce vlastně říct že když předchozí knihy byly dobré, pak "Podivná místa" musí být také dobrá.
Toto je nejdůležitější část útoku Comics Centra na kritickou recenzi. Když je celá komiksová série skvělá, pak neexistuje jeden špatný komiks který je její součástí. Toto je další argumentační faul v duchu "pro les nevidí stromy". Když je kousek jablka nahnilý, tak pak přece není celé jablko chutné. Comics Centrum chce, abychom hodnotili komiksovou sérii jako celek (což by možná bylo ohodnoceno třeba 90 %) a pak by Drakeus nemohl udělit 60 % "Podivným místům".

Jak jsem zmínil, Comics Centrum nijak nereagovalo na Drakeovy odpovědi a nic dále nevysvětlilo. V této diskusi šlo mimojiné o sprostý útok na kritickou recenzi a na osobu recenzenta. Některé chyby v článku Drakeus buď uznal nebo vysvětlil. Tyto výtky několika chyb však byly doplněny o argumentační fauly a nepravdy. Mělo jít o zastrašení a o snahu zabránit kritickému hodnocení tohoto a dalších komiksů z pozice síly.

Páchnoucí komiksový rybníček od té doby smrdí díky Comics Centru ještě víc.

Aktualizace 22/8/2022: Text vznikl 19/8/2022 a pak byl asi 5x upraven. Naposledy dnes.
Aktualizace 26/8/2022: Nadpis a text byl upraven
Aktualizace 31/8/2022: Text byl upraven

Aktualizace 8/1/2023: Text byl chvilku offline a dnes je zase online




Autor:


Autor článku: Joachym




    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!