Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

ŠEDESÁT LET VOJTĚCHA STEKLAČE

18.10.2005, autor: Albatros

U příležitosti šedesátých narozenin Vojtěcha Steklače (*21. 10. 1945) vydává nakladatelství Albatros soubor jeho nejznámějších příběhů Velké Boříkovy lapálie a opět po dlouhých dvaceti letech i humorná Dobrodružství tajného agenta Pankráce Tangenta. Autor bude své knihy podepisovat 20. 10. 2005 od 16:00 v Knihkupectví Albatros, Vinohradská 125, Praha 3. Všechny srdečně zveme.
Přečtěte si o kultovním Steklačově comicsu Mořští vlci a ďábelský doktor QQ!




.

Velké Boříkovy lapálie

Veselá vyprávění Vojtěcha Steklače o Boříkovi a jeho holešovické partě slaví úspěch již přes 30 let. V této knize poprvé souborně vycházejí Boříkovy lapálie, Boříkovy lapálie - Kniha druhá a Nové Boříkovy lapálie, tedy příběhy ze 70. a 80. let s těmi, které tahle věčná klukovská parta zažila v novém tisíciletí. Jazyk všech tří částí je čtivý, hemží se jednoduchými a rychlými dialogy, vtipnými prohozy, klukovským žargonem i situační komikou.
416 str., 140x200 mm, 1. souborné vyd. v této podobě, pevná vazba,
ilustrace Adolf Born, pro děti od 9 let, cena: 250 Kč.

Dobrodružství tajného agenta Pankráce Tangenta

Detektivní knížka pro malé čtenáře napsaná geniálním vypravěčským stylem s vtipnou nápodobou suchého anglického humoru a groteskní kombinací češtiny a angličtiny. Vychází opět po dvaceti letech! Klukovský vypravěč Václav Hrdina se stane pomocníkem tajného agenta a vydává se s ním na dobrodružné pátrání po prokletých zlotřilcích.

184 str., 140x200 mm, 2., v Albatrosu 1. vyd., pevná vazba.
Ilustrace Václav Kabát, pro děti od 10 let, cena: 155 Kč.

 
   Vojtěch Steklač je prozaik, autor humoristických próz pro děti nižšího a středního věku. Po léta pracoval jako redaktor dětských časopisů (Ohníček, Pionýr), časopisecky také publikoval, spolupracoval s rozhlasem i televizí. Do literatury vstoupil ve svých třiadvaceti letech sbírkou povídek Zrcadla (1968) a v průběhu sedmdesátých let následují další povídky, novela Sbohem, lásko (1974) a román Skok přes kůži (1979).
   Steklačova rozsáhlá tvorba pro děti se vyvíjí na rozdíl od jiných autorů odděleně od jeho próz pro dospělé. První knížkou jsou v roce 1970 Boříkovy lapálie, povídky, jež nejdříve vycházely časopisecky. Osudy holešovické party kluků, prožívajících bezpočet humorných i vážných příhod doma, ve škole, ve vztazích k dětem, které nejsou členy jejich party atd. zabraly autorovi několik let práce a výsledkem byl celý cyklus knižních svazků zahájený dílem Bořík & spol. (1980). Další tituly, v nichž vždy po jménu některého hrdiny boříkovské party (Bohoušek, Aleš, Mirek, Čenda) následuje charakteristické & spol., vycházejí postupně během osmdesátých let a pro velký úspěch i v dotiscích a reedicích, patří sem i Pekelná třída z roku 1985. Vedle příhod boříkovské party věnoval V. Steklač dětem i řadu dalších próz (Detektiv Bondybej 001, 1972, Žlutý Robert,1974, Béďa Dynamit a spol., 1977, Tajemství skarabea, 1983, Tajemství Old Nicka, 1983).
   Společným znakem všech autorových knih pro děti je živý, dynamický děj a humor: komická nadsázka, perzifláž, s vtipem ztvárněné i vážné situace. Všechny "boříkiády" jsou psány ich-formou a jazyková komika tu asociuje K. Poláčka a jeho Bylo nás pět, i když Steklačův jazyk je mluvou dětí osmdesátých let a využívá prvky hovorové a obecné češtiny. Knihy patří k nejlepším z humoristické prózy pro děti.
   V Albatrosu vyšla v reedici poslední z boříkiád začátkem devadesátých let. V jednotlivých dílech byli hlavními hrdiny vždy kluci, ale příběhy se samozřejmě neobešly bez děvčat. Nový příběh navazuje na předchozí, i když s jistým časovým odstupem. Parta holešovických kluků, kteří nestárnou, se znovu uchází o přízeň svých čtenářů, a to kluků i děvčat, tentokrát má v ději dost výrazné slovo Zuzka Šírová. Možná proto název trošku vybočuje z tradice: Holky & spol. Tradičně je zachován adresát: čtenář od 9 let bez rozlišení pohlaví, a hlavně vtipný a neoddělitelný ilustrační doprovod A. Borna.




Autor:


Autor článku: Albatros

Související články:


Česko
19.06.2022 Generál Fajtl: Český Exupéry pád přežil, ten francouzský ne - Aktualizováno
05.11.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (8): Kalousek maluje ošklivé charismatiky - AKTUALIZOVÁNO
15.10.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (7): Kalousek kreslí charismatické tváře - AKTUALIZOVÁNO






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!