Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

VE STÍNU RYCHLÝCH ŠÍPŮ (2)

22.01.2002, autor: Milan Krejčí

V září 1947 vystřídala Lišky skautská družina Sobů v příběhu TAJEMSTVÍ BAŽIN (kreslí P. Vječner). Vypráví o šestici Sobů, která si na pár dnů vyjela do jižních Čech, kde bydlí v opuštěném klášteře a odhaluje v bažinách záhady a podvody kolem továrny na porcelán. (Seriál naštěstí stihl vyjít před únorem 1948 – další Vječnerův komiks o anglickém cestovateli v Tibetu byl bez vysvětlení a omluvy zastaven uprostřed otiskování.)




ORLÍKOVA DOBRODRUŽSTVÍ (Orel, příloha Orlík 1947-48). Fischerovy charakteristické tahy perem dosáhly v poválečných letech svého vrcholu. Hlavním hrdinou tohoto nepříliš známého komiksu je Orlík Váša a jeho kamarádi, střetávající se s ostatními orelskými chlapeckými a dívčími družstvy, ale i s kazisvěty Ošklebou a Šeredou či pašeráky. Jednotlivé epizody, byť černobílé (s jednobarevným rastrem), svými náměty i výtvarným pojetím připomínají Rychlé šípy, které souběžně otiskoval časopis Vpřed. (Je zajímavé, že J. Foglar o této "mimošípovské" aktivitě dr. Fischera údajně vůbec nevěděl.)

.
Vpřed, nejčtenější časopis pro mládež poválečné doby, otiskoval vedle Rychlých šípů např. seriál PlM A RED (píše J. Foglar, námět a kresby S. Dobrila). Stejnojmenní hrdinové však prožívali svá dobrodružství odděleně od svého sdružení Šedí vlci, nejprve v kanadské divočině, později v Jižní Americe v pokračování ZA POKLADY STARÝCH INKŮ (píše J. Foglar, kreslí V. Junek). Věnujme proto pozornost pozdějšímu seriálu, na němž se zřetelně odrážel konec jedné slavné klubácké éry.
Vpřed, již bez J. Foglara a Rychlých šípů, sloučený s Junákem a neustále přejmenovávaný, se na začátku roku 1949 snažil rozčarované a zklamané čtenáře získat seriálem JISKROVCI. Téměř 80 barevných pokračování o skupince chlapců a děvčat jedné střední školy (původně recitační kroužek Jiskra) tvoří druhý nejdelší seriál Jana Fischera. Jiskrovci jsou vzorem třídě i škole, organizují sportovní a kulturní akce, druží se s ostatními junáckými a pionýrskými oddíly, účastní se táborů i exkurzí, napravují odpadlíky, odhalují neplechy, agitují, soutěží... Hlavní kvalitu narůstajícím tendenčním námětům (autorství seriálu je dodnes sporné) dodaly zcela jistě Fischerovy kresby, evokující nedobrovolně opuštěné Rychlé šípy. Text seriálu, jak bylo pro poúnorovou dobu typické, byl vysázen pod obrázky. Omezování a postupné osočování samotné osoby kreslíře se stupňovalo. Stránka s Jiskrovci se začala rozpadat v jakousi obrazovou školu, poučující jak se orientovat v terénu, jak zvětšit pionýrský znak apod.
.
Týdeník zaniká v roce 1951 pod názvem Vpřed, pionýři! Veškeré projevy na časopiseckém poli ovládá monopolní Pionýrská organizace. Stovky a tisíce čtenářů, kteří si zvykli na kontakt s redakcí jsou zrazeny, kluby jsou bez vysvětlení opuštěny, kreslené seriály jsou nežádoucí, jméno Jaroslava Foglaraje zpochybněno na několik dlouhých let. Blýskat na lepší čas se začne až na konci 50. let – o klubáckých seriálech té doby si ale povíme zase příště.




Autor:


Autor článku: Milan Krejčí

Detaily o komiksu:

Titul:
Scénář: James O/Barr
Kresba: James O/Barr
Překlad: Dana Krejčová
Žánr: Akční, superhrdinové (CZ).
Vydavatel: Comics Centrum
Související články:


Rychlé šípy
19.03.2008 BOHOUŠOVA ČEPICE A PLACATKA DLOUHÉHO BIDLA
27.02.2008 RYCHLÉ NOŽKY RYCHLONOŽKY (2.)
20.02.2008 RYCHLÉ NOŽKY RYCHLONOŽKY (1.)






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!