Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Časopisy s komiksy: Svět komiksů se otáčí na filmovém plátně - aktualizace

11.12.2012, autor: Joachym

Minirecenze prvního čísla časopisu s komiksy, vydaného společností NorthVideo.cz.




Časopis: Svět komiksů
Recenzované číslo: 1/2012
Počet stran: 12
Počet komiksových stran: 9,2
Počet reklamních stran: 12,5 (2,5 obálkových stran)
Cena: zdarma


Internetový eshop NorthVideo.cz, který již vydává čtrnáctideník Program Televize, se pustil do samostatného časopisu na novinovém papíře o filmových komiksech. Tyto fotokomiksy již vychází ve zmíněném čtrnáctideníku a slouží na podporu prodeje příslušných filmů na DVD. Tato skutečnost je férově uvedena u každého filmového komiksu.

Celkem zde najdeme 5 filmových kusů.

Píseční žraloci

V tomto čtyřstránkovém komiksu se rozehrává příběh o nebezpečné písečné příšeře, o intrikaření majitele pláže a starosty města, a jakoby mimochodem přijde o život několik nedůležitých vedlejších postav.

Komiks je vhodný i pro děti, protože řádění příšery není nijak drasticky ztvárněno. Nejděsivějším momentem je tak panel s citoslovcem "Chramst" a bublinou "Áááá". Příběh je zajímavý hezky promyšleným podfukem majitele pláže, který na místo činu přiveze již mrtvého žraloka. Toto fingované dopadení krvelačné příšery je pak prezentováno jako vítězství nad nebezpečím s cílem znovu otevřít pláže pro veřejnost. Naštěstí je tento podvrh ihned rozpoznán. Příběh končí napínavým momentem, který láká ke sledování dalšího pokračování.

Hodnocení první části fotokomiksu: 40%

Profesionálové

Legendární britský televizní seriál z přelomu 70. a 80. let minulého tisíciletí se také dočkal svého fotokomiksu. Suchý britský humor zde odolává zubu času. Doba vzniku však dává vzniknout i novým nechtěným zasmáním. Jako třeba u panelu s doprovodným textem "Cestou je sledoval nenápadný vůz", kde vidíme na fotce starou herku, která dnes patří spíše do muzea než na silnici. O nenápadnosti tak nemůže být ani řeč. Fotokomiks je násilně ukončen v první polovině druhé strany, pravděpodobně aby uvolnil místo pro recenzi seriálu.

Hodnocení první části fotokomiksu: 60%

4.3.2.1

Jednostránkový fotokomiks je příliš krátký a dohromady nedává moc smysl. Úvodní odstavec láká na akční záležitost plnou diamantů, zlodějského gangu, policie a bojem o holé přežití. Místo toho jsme svědky nezávazného pokecu několika kamarádek a pokusu o krádež kabelky neznámým útočníkem. Nevypadá to však, že by kabelka měla obsahovat něco hodnotnějšího než nepostradatelný makeup nebo průměrný obsah dámské peněženky. Třeba o diamantech z úvodu tu není žádná zmínka. Slečny útočníka hravě zpacifikují a uplynulé události ohodnotí slovy "Docela fajn odpoledne".

Rámování panelů je řešeno stylem umělecké nedokončenosti čar. Kopnutí nohy do rozkroku násilníka je okomentováno citoslovcem "Krach" spolu s několika červenými hvězdičkami. Originálnější by možná bylo "Kop" doprovázené několika kosočtverci, ale to už by komiks asi dostalo do kategorie nevhodné pro mládež. Barvy ve fotokomiksu si dělají co chtějí, takže třeba blondýna má v jednom panelu zeleně nabarvené vlasy, pod očima se rýsuje modrý monokl a slečna vpravo má nepěknou vyrážku kůže stejně jedovaté barvy.

Hodnocení první části fotokomiksu: 20%

Sindibád a Minotaurus

V tomto fotokomiksu se představí neohrožený mladý muž Sindibád s vypracovaným tělem, kterému pomáhá neméně hezká slečna Luna s neméně vypracovanými křivkami. I na další postavy se hezky kouká, třeba na Karima se sympatickým úsměvem, nebo na nepřátelského čaroděje Al-Jibara, který má charakteristické padouchovské obličejové rysy.

Rámováni fotokomiksu je originálně vyvedené červeným ledabylým pozadím, jednolitvé sousední panely nejsou od sebe oddělené, pouze zajímavě a nepostřehnutelně splývají s okolními obrázky. Není to nijak rušivé, naopak je to zajimavý nápad.

Na dvou stranách se rozjíždí napínavé dobrodružství s kratičkou epizodou, která nás navnadí na další pokračování.

Hodnocení první části fotokomiksu: 80%

Střet impérií

Fiktivní historický příběh o pokrevním spojení prince Římské říše s princeznou čínského císaře začíná velmi rychlým tempem. Na jedné stránce se ve stručné zkratce odehraje počáteční chaos, vyjednání sňatku dvou mocných říší a vyplutí římského prince na dalekou nebezpečnou cestu.

Takovýto úvod nás stačil jen krásně navnadit, to hlavní se ale bude dít až v příštím díle.

Hodnocení první části fotokomiksu: 70%

Shrnutí pro všechny fotokomiksy v časopisu:

Příběhy v komiksech se odehrávají velmi klipovitě, střih mezi scénami není nijak ohraničen. V zásadě se jedná o fotokomiksy, které vznikly pravděpodobně vytípáním políček z filmu. Na tyto obrázky se pak aplikoval jakýsi filtr, který do fotografií přidal na některá místa několik rušivých čar. Například na druhé straně dole komiksu o Písečných žralocích to vypadá, že dotyčná slečna má zvláštní vrásky na obličeji neodpovídající jejímu věku.

Bubliny jsou občas umístěné mimo příslušný panel, takže čtenář si nevědomky přečte text, který patří postavě v panelu o řádek níže. Jako třeba ve fotokomiksu 4.3.2.1 uprostřed vpravo.

Dodatek:

Na druhé obálkové straně najdeme rubriku Z českých komiksových luhů a hájů, která bude sloužit k prezentaci český komiksových autorů. V tomto čísle se formou originálního komiksorozhovoru představuje český kreslíř Jiří Grus. Obrazovou přílohu tvoří strip Volemanových příhod.

V úvodníku redakce na další straně se velmi nešťastně mluví o komiksu jako o literárně-výtvarném žánru. Bude asi ještě dlouho trvat, než se tento omyl vymýtí z podvědomí veřejnosti. Komiks jako takový totiž není žánr, protože vedle sebe pohodlně existují akční komiksy, fantasy nebo scifi komiksy, stejně jako detektivní nebo dobrodružné komiksy. Komiksem tedy můžeme vyprávět jakýkoli literární žánr. Aby byl samotný komiks jeden ze žánrů literatury je tedy nesmysl.

V dalších číslech se můžeme těšit na český fiktivní komiks o vojácích v Afghánistánu Kapitán, který průběžně vychází na facebooku i na tomto webu. Pokud vás tento komiks zaujal a chcete jej mít v papírové podobě, nenechte si ujít příští čísla.

Následující dvoustránka je věnována Káji Saudkovi, skrytě sponzorovaná jeho muzeem. Stručná historie vhodně seznamuje s českou královskou legendou, pokročilí fanoušci ocení vzpomínky Ondřeje Neffa a Jiřího Grygara. Škoda, že tiskařský šotek zaúřadoval a někam schoval konec poslední věty.

V dalších číslech se budeme moci těšit na články o historii komiksu.

První číslo Světa komisků lze sehnat v Ústí nad Labem, v Teplicích a v Praze. Nebo také koupí jakéhokoli DVD v eshopu vydavatele, o časopis je nutné si při objednávání říci. Další čísla již budou k sehnání ve všech trafikách od ledna 2013 za 10 Kč.

Aktualizace 19/6/2022: Text byl v asi v tomto roce uveden do stavu oflajn. Dnes je zase onlajn.

Aktualizace 30/5/2023:Dodatek: Společnost North Video,vydavatel recenzovaného komiksu,v minulosti inzeroval na komiks.cz vydání nových čísel komiksů a také věnoval několik cen do soutěžích

Aktualizace 30/5/2023:Nadpis byl upraven o slovo Aktualizace




Autor:


Autor článku: Joachym

Související články:


Komiks na stříbrném plátně
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (26) - Děsivé dějiny - Aktualizace
10.10.2016 Scooby Doo: Bláznivý crossover televizního seriálu - 60 % - Aktualizace
21.04.2014 Sen noci svatojánské: MEGARECENZE divadla, filmu a komiksu - Aktualizováno



čAsopisy A mAgAzíny
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (28) - Asterix - Aktualizováno
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (27) - Lucky Luke - AKTUALIZACE
06.04.2019 Velký přehled časopisů s komiksy (29) - Jirka - Aktualizováno






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!