Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Superman Action Comics 3: Zachraňte Supermana! Topí se v guláši nápadů - 40 % - Aktualizováno

02.07.2014, autor: Joachym

Komiks nás vítá mozaikovou obálkou, která trošku navozuje atmosféru chaosu a nebezpečí. Slibuje nám souboj Supermana s chobotnicí s injekčními stříkačkami. Bohužel, žádná taková bitva ani scéna v komiksu není, je to jen "reklamní" obálka.




První dojem tedy není valný a kvůli scénáristovi Grantu Morrisonovi jsem po dočtení jeho finálního zakončení příběhu z minulého dílu upadal do zoufalství a smutku. To nejsou pocity, které bych vyhledával a utápěl se v nich blahem.

Grant Morrison začal tvořit svůj první komiks již ve sedmnácti letech. Psal pro slavný časopis 2000AD, nakladatelství DC Comics i Marvel. Největšího úspěchu dosáhl svými příběhy Ligy spravedlnosti (JLA) a New X-Men. Za All Star Supermana dostal Eisnera, komiksového Oscara. Na podzim se v Česku dočkáme premiéry jeho série My 3.

Stejně jako v druhém Action Comics, i teď ve třetím pokračování, nám scénárista naklade mnoho hezkých nápadů, které jsou v zápětí odhozeny do koše, aby uvolnily místo dalším zajímavým zápletkám. Uznávám, že nedopovídání a naznačování vlastně funguje u tajemného muže v brýlích, který na nás porůznu vyskakoval už v minulé knize, pokud jsme si ho v guláši nápadů vůbec všimli a zapamatovali. Zde se už konečně dovíme, co je tento chlápek zač. Prozrazení jeho pravé identity je krásný majstrštyk, byť je to opět věc stručná a krátkodobá.

Bohužel už to podobně neklape nikde jinde, což se týká páté časoprostorové dimenze, mimozemské civilizace a cestování časem. Každý z těchto žánrů by vydal na samostatné podpříběhy, tady je máme všechny poházené na jedné hromadě bez ždáných souvislostí navzájem.

Grant Morrison stvořil alternativní virtuální vesmír, který nemá vlastní zákonitosti, skrývá se za cize znějící termíny a je mu jedno, že čtenář nechápe. Existují samozřejmě takové "složité" filmy (Memento, Inception, Nolanova trilogie o Batmanovi), které jsou více vrstevnaté, a které bych musel shlédnout několikrát, pokud bych chtěl rozumět všem podrobnostem. To ale není případ Superman Action Comics 3.

Nemám nic proti působivému konci, který má myšlenku. Bohužel v kontextu předešlých hlášek a událostí celý příběh působí nevěrohodně a nedotaženě. Mozkoboti jsou vypůjčené z Ninja Turtles, několik Cometeerů je zase záskok za Ligu superhrdinů, která se také jen mihla na půl sekundy. V takovémto chaosu se dá zahláškovat jakýkoli nesmysl, ten paradoxně zapadne mezi další ostatní bez toho, aniž by si jej vlastně někdo všiml.

(Spoiler!) Za všechny chaotické hlášky uvádím jedinou ukázku: "Ale když jí (pětirozměrné entitě, pozn. red.) s časovou sférou vlétneme přímo do obličeje nadsvětelnou rychlostí, SUperman by mohl získat potřebný okamžik..."

Po grandiózním konci příběhu, který se roztáhl do několika sešitů, následují kratší jednorázovky, které mi pomohly zachovat zbytky sympatií k Supermanovi. Scénarista Sholly Fisch zachránil pošramocený dojem z Granta Morrisona epizodkou Chlapec a pes, spolu s kapitolou Hvězdo jasná, hvězdo krásná. První z nich pojednává o přátelství, druhý si stýská po domovině. Oba příběhy vysoce převyšují předchozí galimatyáš svými pointami.

Za první tři díly série Action Comics je zodpovědný hlavní autor Grant Morrison, který zde dostal nejvíce prostoru. Avšak nejraději bych si poskládal svoji vlastní sérii. A příběhy Granta Morrisona by tam nebyly. Vedlejší jednoaktovky mi přišly o hodně lepší, než jeden roztáhlý velký příběh.

Kreslíř Rags Morales odvedl poctivou práci, která ničím neruší. Ostatním kreslířům také nemám nic na vytknutí. U Hvězdy jasné, hvězdy krásné zaujme i práce koloristy, který obrázkům dodal nádech retro. Co se týká Brada Walkera, vydedukoval jsem, že má na starosti pohádkové mezihry z páté dimenze, ale v kusu nazvaném Mým dalším kouzlem bude... je pod stejnými malůvkami podepsaný někdo jiný. To mi přijde zvláštní, nezaznamenal jsem žádné rozdíly, ale je možné, že dnes se dá každý styl malby snadno okopírovat a ani to nemusí být poznat. Ke stejnému poznatku jsem ostatně došel již u crossoveru Simpsonovi Futurama.

A nemůže chybět opět pár slov k letteringu. Je stejně hrozný jako minule, zodpovědný je za něj ale jiná osoba. Opět dochází k záměně písmen U a LI, diakritika je příliš malá a snadno se přehlédne. Ze strany 138: "CO JE TO TADY ZA LIBOŽÁKY?"

Upozornění: Článek byl mírně zkrácen

Aktualizace 21/12/2022: Text byl upraven




Autor:


Autor článku: Joachym

Související články:


SuperMan
01.09.2014 První Superman: Zničí auto a ztrapní se před svou holkou - 60 % - aktualizace
16.06.2014 Superman Action Comics 2: Scénárista všechno naťukne, ale nic nedopoví - 80 %
22.05.2014 Superman: Slušný marketingový popcorn se šunkou a sýrem - 70 %






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!