Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Batman Země jedna: Recyklovaný Batman ze sekáče se válí v odpadcích - 80 %

05.10.2021, autor: Joachym

Komiks Batman: Země jedna nabízí srozumitelný příběh, který pokládá zajímavé otázky o životě. Jaké to jsou?




Gotham. Teď. Muž v kvádru utíká. Batman za ním. Batman vytahuje vystřelovací lano. To selže. Muž v kvádru prchá po požárním nouzovém schodišti. To se trhá od zdi a muž padá na protější střechu budovy. Batman odhodlaně skáče za ním. Jenže nedoskočí, padá dolů na pytle s odpadky. Tady jsem se bezděky zasmál, snad to bylo způsobeno tím předchozím napjatým výrazem v Batmanově tváři.

Po dopadu na zem říká: "ALI." Přemýšlím, jakého Aliho asi volá, v dalších panelech se však žádný Ali nebo Alfred nevyskytuje, akce končí. A pak se znovu dívám na bublinu a je mi to jasné. Batman neřekl ALI, ale AU. Matoucí lettering, kde písmeno U vypadá jako spojená písmena L a I, se nachází i zde. Stránky nejsou číslované, ale na jiném místě jsem si spletl také písmeno D s O.

Úvodní základní příběh, jak se zrodil Batman, se objevuje dost často. Tato základní osa, která se recykluje v různých úhlech v komiksech i filmech, se v Batmanovi: Země jedna objevuje v rozšířené verzi. Přiznám se, že teprve zde jsem si vychutnal celé tajemství počátku Batmana v příjemném a srozumitelném duchu. A to počítám do svých zkušeností i filmové verze.

Scénárista Geoff Johns dokázal stokrát omílaný příběh podat novým osvěžujícím způsobem, po kterém si fanoušek teprve může říct: "Aha, tak takhle to tedy bylo." Předchozí verze, se kterými jsem měl příležitost se seznámit, byly příliš zahalené tajemnem, zkratkovitostí a stručností.

Batman je ve většině komiksu Země jedna pojat jako dospělý mladý muž, který ale stále nemá zázemí, ani fungující vynálezy. Jako kdyby se celou dobu flákal a vůbec nepátral po tom, kdo mu zabil rodiče. Své neštěstí zažil jako malý kluk, který se bleskovým střihem stává dospělým, a komiks tedy vypráví příběh, jak se tento člověk teprve vypracovává Batmanem. Když trošku odbočím, , mohl začít s podsvětím bojovat už jako teenager a tím by se vlastně hodně podobal Spidermanovi.

Plně ale souhlasím s Batmanem v rozhovoru, který vede se svým parťákem Alfredem. Alfred varuje dospělého Batmana, aby se ještě nevrhal do akce, protože je nezkušený a nepřipravený. Pokud se člověk nevrhne střemhlav do akce, aby se pokřtil zkučenostmi, pak nikdy nebude dost připravený. Odkládat rozhodnutí něco udělat z důvodu, že se člověk ještě potřebuje něco naučit, může pokračovat až do chvíle, kdy už žádná akce nebude možná. Nebo nebude třeba.

Scénář se tedy rozjel výborně. Začalo to úvodním zasmáním, pak jsem se zastavil u výše zmíněného zajímavého rozhovoru. Rovněž musím vyzdvihnout jednu akční část, kde jsem stránky nedočkavě hltal v napětí, co se stane dál. Příběh mě kompletně pohltil. Skoro bych si dovolil shrnout, že se tu dokonale uplatnil vzorec Úvodní vtip + Chytrý kecy + akce.

V Batmanovském vesmíru se standardně vyskytuje docela hodně osob a některá jména se snadno pletou. Tak tu máme Gordona, Bullocka, Denta, Weavera. Dvě z těchto příjmení nosí také křestní jméno Harvey. Takže když se mluví o Harveym, musí člověk dávat dobrý pozor.

Ke konci dojde k vyvrcholení zápletky, která mě zaujala tím, co neřekla. Konec je ušitý horkou jehlou, skoro bych až řekl, že je vyloženě odfláknutý a do Batmanova vesmíru se nehodí. Více to rozeberu i se spoilery na konci recenze.

Geoff Johns je americký komiksový autor, který píše převážně pro DC Comics. Má za sebou komiksy o Green Lanternovi, Flashovi a Supermanovi. Stejně jako James O Barr se narodil v Detroitu v USA. Ke komiksu se dostal tak, že našel na babiččině půdě právě komiksy těch superhrdinů, na kterých pak později sám pracoval. Dostal se i k Lize spravedlnosti, Teen Titans, Ultimate X-Men, Avengers.

Podílel se také na televizních scénářích, nejznámějším je seriál Smallville o Supermanovi. Tento TV seriál se stal nejdelším seriálem vzniklým na základě komiksu. Po skončení vysílání pokračuje příběh v komiksovém formátu, nové díly stále vycházejí.

Kresba Garyho Franka je taková syrovější, možná je to způsobeno přílišným důrazem na detaily špíny. Batmanova maska vznikla podomácku tím, že se ručně sešilo několik pláten dohromady. Ostatně je to dobře vidět už na obálce, kde jsou jasně patrná sešívaná místa. Někdo by asi řekl, že obrázky drsně znázorňují krutou realitu. Já jsem v těch kresbičkách žádné zalíbení nenašel, což však neznamená, že by to bylo špatně nakreslené. Co však více než vybočovalo z normálu, byly přehnaně nesympatické přetestosteroidované proporce postavy Oslavence. Takové monstrum masa ve tvaru vypracovaných svalů, to by asi nevzniklo ani v genetické laboratoři.

Nakladatelství DC Comics oznámilo, že vydá sequel k tomuto komiksu, jeho vydání ale bylo odloženo na rok 2015.

(Následují spoilery až do konce článku.)

Hlavním nepřítelem Batmana v Zemi jedna je starosta, který vypadá jako tučňák, a také to opravdu je Tučňák, jako z filmu Batman se vrací s Dannym DeVitem. Ke konci spadne z okna budovy a tato situace je šalamounsky pojata tak, že nevíme, zda se jednalo o nešťastnou náhodu, sebevraždu nebo vraždu. A dokonce, pokud by se jednalo o vraždu, můžeme jen přijímat sázky, zda aktérem byl Batman nebo Alfred. Podle všeho se první možnost jeví asi jako nejpravděpodobnější.

Dovolím si tady přepsat známé klišé, že Batman prý touží po pomstě. Není to pomsta, co muž v obleku netopýra chce, on hledá pravdu o svých rodičích. A pravdu mu mohou říct pouze vrazi, kteří lžou, aby si zachránili svůj život. Netopýří muž to tedy má setsakra těžké. Vrah je jeden, ale jaký byl jeho motiv? Byla to prostá krádež nebo v tom byla i objednávka dalších lotrů? Myslím, že tyto otázky nám Batmanův příběh pokládá schválně, v tom tkví jeho tajemství, které nás láká otevírat stále nové komiksy a filmy.

A ještě jsem slíbil prozradit, proč se mi nelíbil pohádkový konec. Slečna opozičnice se náhle stává starostkou místo Tučňáka. Máme věřit happy endu, když se před tím před námi rozkrývala korupcí prolezlá chobotnice pana starosty? Celá perfektně fungující zločinná pavučina známosti, úředníků, policistů, zlodějů a vrahů? Nechce se mi věřit, že smrtí starosti budou všichni dosud spolupracující padouši najednou poslouchat toho, kdo je kritizoval.




Dodatel pod čarou: Tuto recenzi jsem napsal místo jejího původního pisatele (František Mejstřík) který ji neodevzdal, protože z redakce odešel, jenže tento komiks již byl na cestě na jeho adresu.
Upozornění: Tato recenze původně vyšla dne 28/7/2014.




Autor:


Autor článku: Joachym

Související články:


Batman
24.06.2013 Batman Detective Comics 1: Batman si vystřelil z X-Menů – 70 %
02.11.2012 Joker: Už není šílenec, zblázní se z toho Batman? – 70 %
25.06.2012 Batman: Ticho - souborné vydání - 90 %






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!