Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

COMICZCON 2004 - COMICSOVÁ SMRŠŤ ČILI CO NA NÁS CHYTAJÍ VYDAVATELÉ PRO TENTO ROK

21.01.2004, autor: Vojta

Jak se již doufejme stává novou tradicí, letos se opět můžeme těšit na pořádné kvantum „bublin“. A protože se nám mění vydavatelské preference, mělo by dojít nejen na skutečné lahůdky angloamerického comicsu, ale, světe zboř se, i mangu!! ComiCZcon 2004 byl zkrátka na informace z Motu, CRWE, BBartu, Netopejru a Labyrintu opravdu štědrý…




   Motovskému edičáku letos dominuje česká scéna a dokončování rozjetých klasik. První na ránu přijde čtvrtý díl Padoucnice Davida B., která se snad již i v . našich zemích stává pojmem. Na jaře bude následovat Oskar Ed 2 Branko Jelinka (s jehož třetí závěrečnou částí se zatím počítá na konec roku). V přibližně stejně jarním horizontu by ho měla doplnit již dlouho očekávaná česká záležitost, a to sborník Inseminátor, kde se svými kratšími příběhy představí Jirka Grus, Karel Jerie, Tomáš Kučerovský a scifi reklamami doprovodí Jiří Zimčík (opomenutým scénáristům se omlouváme).
   Konečně i šťastná zpráva pro všechny milovníky Světel Amalu Christophe Gibelina a Claire Wendlingové: v druhé polovině roku by měly vyjít . všechny tři zbývající díly.
   Bez pevného zařazení do časového edičního plánu se ocitlo čtvrté číslo časopisu pro tuzemské autory Pot (pro nějž by bohužel mělo být i číslem posledním), další Motýl Cyklus 5 Jiřího Zimčíka a hlavně Kraj přízraků od Jerryho Kramskyho a Lorenza Mattottiho, který bohužel nemá zájem na svém vydání v ČR a navíc se ještě objevily problémy s tiskovými filmy. Datum vydání těchto comicsů se tak nejspíše přesune až do příštího roku.
 
   Netopejr sice nebyl osobně přítomen, ale to napravili chlapci z Crwe, kteří . nám prozradili, že pro nás chystá dokončení Millsova a Bisleyho Rohatého boha (tj. třetí díl), zcomicsované Stráže, stráže od Pratchetta a konečně Violent Cases od samotného Neila Gaimana a fenomenálního Davea McKeana (sandmanovské obálky). Dále též pokračuje jeho spolupráce s Crwí na vydávání Comicsových legend. Zde ještě nebyly stanoveny přesné tituly, ale ve výběru jsou Spider-Man (ten už je jistý), Wolverine, Punisher z počátku 90. let a JLA (mluvilo se o nich v Crwi2 č.2). Bohužel, ruší se Conan.
   Crew samotná slibuje dalších šest čísel magazínu Crew2, do něhož by . se měla vrátit i Mučírna Martina Němce a spolu s Jirkou Grusem tak vytvořit sehranou dvojku "já mučím-ty radíš". Kromě toho bude další Lobo (Lobo/Maska), kriminálka "drsné školy" Blacksad, Thorgal, Planetary. Bohužel pokud byste se v Crwi2 těšili na věci od "Humanoidů" jako je třeba Moebius nebo Druillet, tak podle Petra Litoše to z finančních důvodů zatím není možné.
   Ze samostatných věcí nás čekají další Garfieldi (jako první nejspíš číslo nula, tedy vůbec první stripy, co vznikly a které u nás nebyly dosud vydány), . pak jeden dva Sandmani, též již dlouho slibovaný Wolverine: Not Dead Yet (Ellis/Yu) a bisleyovský Lobo´s Back´s back. Další tři záležitosti se chystají ve spolupráci s BBartem.
 
   BBart pro nízkou prodejnost bohužel tlumí své francouzské série, pro tento rok je tak zatím jistý jen Thorgal, Trollí války, Gipsy a Meteor. První by měl nejspíš (snad v březnu) vyjít další Thorgal. Pokud jde o ostatní série, tak jasněji bude až v půlce roku, kdy uvidíme, budou-li oživeny ještě některé další (to se zvláště týká XIII.).
   Naopak pravá žeň se na nás chystá v angloamerické oblasti, kde se . v první polovině roku můžeme těšit na Preachera od Gartha Ennise a Steve Dillona (vychází ve spolupráci s CRWÍ), cenou Guardian ověnčeného Jimmyho Corrigana Chrise Warea (ten jediný má zatím stanoveno datum vydání - březen), druhý book Top 10 (Moore/Ha), Hitmana (opět Ennis, navíc McCrea; spolupracuje Crew), Punishera (už zas Ennis/Dillon; už zas Crew) a druhý díl Komiksové historie světa (třetí na Vánoce).
   V druhé půlce roku to bude druhá Liga výjimečných (Moore/O´Neill), . další věcička ze světa Top 10 Smax, další Punisher a konečně kultovní bomba Watchmen od Alana Moora a Davea Gibbonse.
   Druhou skvělou novinkou od BBartu je připravovaný útok japonské mangy na náš trh. V současné době se vedou jednání s japonskou stranou, tudíž nic není zcela jisté, ale předpokládá se, že povel k palbě by měl být veden na podzim, a v možném výběru jmen se zatím míhají takové záležitosti jako Akira, Domu (obé od Katsuhira Otoma), Eden (Hiroki Endo; viz. Crew2 č. 4), nebo Ghost in the Shell (Masamune Shirow).
 
   A konečně - last but not least - nakladatelství Labyrint na květen . chystá druhý díl české trilogie Alois Nebel/Bílý potok Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 pod názvem Hlavní nádraží (třetí - Zlaté hory - je stanoven na květen 2005).
 
   A teď už lidové moudro závěrem. Jestli bylo dosud běžným úslovím, že "se to u nás snad už konečně začíná rozjíždět", doufám, že se příliš neseknu, když prohlásím, že tohle už neplatí. Ono se to totiž už rozjelo!! Comics vrací úder, přátelé…




Autor:


Autor článku: Vojta

Detaily o komiksu:

Titul:
Scénář: James O/Barr
Kresba: James O/Barr
Překlad: Dana Krejčová
Žánr: Akční, superhrdinové (CZ).
Vydavatel: Comics Centrum
Související články:


cOny a cEny
03.04.2008 CRWECON 2008 – POZVÁNKA
12.03.2008 ANIMESHOW 2008
09.11.2007 JSME NA SPRÁVNÉ CESTĚ, ŘÍKÁ O KOMIKSFEST!U TOMÁŠ HIBI MATĚJÍČEK






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!