Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Joker: Už není šílenec, zblázní se z toho Batman? – 70 %

02.11.2012, autor: Drakeus

Vždycky existují lidé, které nějakou dobu nevidíte a vůbec vám nechybí. No a pokud se jedná o Jokera, platí to dvojnásobně. Nutno podotknout, že ho to zase až tak netrápí. Trápí ho ale peníze a území, které mu už nepatří. Je čas vzít si všechno zpět...




Na úvod se seznámíme s zlodějíčkem jménem Jonny Frost. Není to žadná extra třída, není to ani průměrný grázlík, je to spíš druhořadý zloděj, který touží udělat něco „vyjímečného,“ nějakou tu velkou ránu. Je to právě on, jehož očima je celý příběh komiksu Joker vyprávěn. Když se v Gothamu rozkřikne, že Joker je volný, on jediný má „koule“ na to aby ho jel vyzvednout. Ano, čtete dobře – vyzvednout. Joker totiž tentokrát nepláchnul, jak je jeho dobrým zvykem, ale byl propuštěn. Důvod zní: Vyléčen!

Záhy zjistíme, že s jeho duševním stavem to nebude zase až tak žhavé. Joker se rozhodl vzít si zpět to, co mu jeho kumpáni ukradli. Kdo by taky čekal, že by se mohl vůbec někdy vrátit z Arkhamu, že. Jenže Joker je zpět, a chce víc než dřív. Během prvních dní svobody se setká se všemi velkými hráči gothamského světa zločinu. Postupně si některé z nich přetáhne na svou stranu (neptejte se mě jak). Složení Jokerovi nové bandy je následující: poskok, řidič a pravá Jokerova ruka Jonny Frost, hora svalů Killer Croc, finanční génius Penguin a tichá síla v pozadí Harley Quinn. V čele samozřejmě korunovaný král gothamského podsvětí Joker. Cíl mise: navrátit do Gothamu chaos. Nepřátelé: všichni. Tažení může začít, připoutejte se prosím.

Pod scénářem Jokera je podepsán Brian Azzarello (100 nábojů). A hned na rovinu musím říct, že se mi jeho příběh moc nelíbí. Na to, jaký je Azzarello machr, co všechno je schopen vymyslet v jeho 100 nábojích, je příběh v této knize hodně, hodně jednoduchý. Navíc mi přijde, že místy postrádá logiku a nějak se moc nezabývá popisem, kdy, kde, kdo a proč. Všechno je šmahem vyřešené, všechno jasné a když nevím co dál, bouchneme tam Batmana. Ano jistě, jedná se o příběh šílence jménem Joker, u něj jde veškerá logika stranou, ale přeci jen by neškodilo něco sem tam vysvětlit.

Joker je v Azzarellově podání hodně podobný jako Nolanův Joker z filmového Temného rytíře. Škoda, že se zapomnělo na Jokerovy vtípky, jeho sarkasmus a cynismus. Stejně jako z filmového, i z tohoto Jokera cáká ohromná nevtipnost, maximálně v pár pasážích humor černý jako asfalt. Všechny postavy jakoby postrádaly komiksový nadhled. Ještěroidní Killer Croc vypadá jako gangsta zelenej černoch ze sousedství, umírněná striptérka Harley Quinn tu snad ani nepromluví, z Penguina je tu pan Abner, Riddler je o holi se belhající neohippík, Two Face ustrašený uzlíček nervů volající Batmana. I sám Batman je tu spíše do počtu. Chápu, že tento příběh je prezentovaný jako noir, ale přece jen...

O co víc jsem byl zklamaný z příběhu, o to víc jsem byl nadšený z kresby, kterou obstaral Lee Bermejo (např. Lex Luthor – Man of Steel, Batman: Noël). Pro mě absolutně neznámý kreslíř dokázal uplést z pomyslného příběhového lejna bič a ještě jím dokázal zapráskat. Kresba je jedním slovem dokonalá. Jokerův rozpáraný úsměv je dostatečně úchylný už sám o sobě a když se navíc zkroutí do sardonického šklebu, říkáte si: „Ano, zatraceně tohle je Joker jak má být, konečně!“

Akční scény vás nutí létat očima po stránce, příznivci vizuálních orgií (alá obálky Glena Fabryho) si přijdou taky na své. Zkrátka po vizuální stránce naprosté překvapení. Lee Bermejo nebyl jediným kdo tento příběh ilustroval. Dalším, neméně důležitým článkem je Mick Gray. Inker, který krom jiného vykresloval město, domy, mosty a jiné reálie Gothamu. O barvy se postarala Patricia Mulvihill. Samozřejmě jde o paletu barev značně temnou a chladnou, nicméně výborně dokreslující příběh.

Když k tomuhle všemu připočítáte vazbu a pevné desky, do kterých BBart tento příběh zabalil, vyjde vám po vizuální stránce parádní kousek do sbírky. Popravdě řečeno na straně osm jsem si byl jistý, že to pro mě bude jasná stovka a jeden z nejlepších komiksů letošního roku. Jenže díky absenci nějakého hlubšího příběhu, na který jsem od Azzarella zvyklý z jiných sérií, to na stovku rozhodně není. Kresba a celkové high-endové zpracování komiksu Joker však celkový dojem vylepšují. Záleží na tom, čemu dáváte přednost. Příběhu nebo kresbě?




Autor:


Autor článku: Drakeus

Detaily o sérii

Série: Batman
Země vydání: USA
  Země původu: USA
Související články:


Noire styl
06.02.2013 Blacksad: Zvířata radí, pátrají, informují - 100 %
15.01.2013 Criminal: Povedlo se naklonovat další Sin City - 90 %
07.02.2008 WHITEOUT – THRILLER Z ANTERKTÍDY. A PRVÚ ČASŤ SI MÔŽETE PREČÍTAŤ ZADARMO!



Batman
05.10.2021 Batman Země jedna: Recyklovaný Batman ze sekáče se válí v odpadcích - 80 %
24.06.2013 Batman Detective Comics 1: Batman si vystřelil z X-Menů – 70 %
25.06.2012 Batman: Ticho - souborné vydání - 90 %






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!