Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Green Lantern: Krásné obrázky a happy end nestačí – 50 %

10.05.2013, autor: Mrak

Aktuální díl série o zelených transgalaktických policistech z portfolia DC Comics přináší tři příběhy. Hlavním tématem je návrat ztraceného Lanterna ze sektoru 2814, zástupce planety Země, někdejšího vojenského pilota Hala Jordana.




Všechny tři příběhy, které jsou součástí komiksu, jsou nejen grafickým zpracováním, ale už samotnou invencí jejich autorů a precizní prací inkerů na současné špičce. Výborné je i zpracování českého vydání ze strany vydavatelství BB/Art, které má tento reprint na svědomí.

Klasický formát, perfektní tisk a skvěle propracované kresby ale nejsou všechno. Ne, že bych měl superhrdinům za zlé, že mají nadpřirozené schopnosti, naopak. Green Lanterny jsem vybíral i s ohledem na svého pětiletého syna, kterého obrázky doslova uhranuly.

V prvním příběhu pod názvem Skvělý život se ocitáme na megastavbě Coast City, města, odkud pochází Hal Jordan, hlavní hrdina a „strážce Země“. Města, které bylo v minulosti zdecimováno právě jeho přičiněním, když jeho mysl ovládl mimozemský Parallax, jenž je zosobněním protipólu Green Lanternů, tedy Zla.

Přestože se Jordan z područí zlovolného démona osvobodil a nakonec byl i přijat zpět do sboru. Pro mnohé zůstává tím, kdo má na svědomí desítky mrtvých soudruhů, jimž proti poslednímu kolegovi nepomohly ani zelené dresy a kouzelné prsteny. Hal Jordan to ví a pár jeho přátel také, přesto si uvědomují, že nejednal z vlastní vůle a zachovávají mu přízeň.

Ta se záhy hodí, protože autor scénáře, Geoff Johns, hned v úvodu prvního příběhu posílá na čerstvě „vyléčeného“ Jordana dvojici vesmírných zabijáků, Mongula a jeho sestru. Jejich otec chtěl Zemi nejprve porobit a nakonec i vyhubit celé lidstvo. Zde je třeba opět pochválit výtvarnou stránku komiksu, která nabízí pěkně nabitou akci, když Jordan a jeho přítel Green Arrrow, vizuálně jakýsi Robin Hood sboru, společně udolají obě monstra a ještě přitom stihnou probrat osobní problémy.

Celým příběhem prochází linka vzpomínek, které nepříliš přehledně přechází v aktuální dilemata nad tím, jak komunikovat se svými blízkými. Ač jde evidentně o snahu dodat příběhu nějakou myšlenku, pointa vychází trochu naprázdno a jediným patrným rozuzlením je vítězství nad sourozenci Mongulovými. Konec si dle mého mohl autor odpustit.

Druhý příběh pojmenovaný Označkováno představuje další z kultovních postav, samotného Batmana. Společně s ním Green Lantern bojuje proti mocnému potetovanému muži, jenž má vlastní názor na spravedlnost a sebemenší slabost trestá smrtí. Zatímco se oběma superhrdinům bez okolků postaví v jedné z nejlépe vykreslených akčních scén z celé knihy, výše zmíněným se do jednoduchého schématu opět vkrádají osobnostní záblesky v podobě velmi blízké těm v první epizodě. Potenciál příběhu, v němž ožívají kérky ústředního záporňáka, ve finále mizí. A nechybí poměrně nelogický happyend.

Co se týče závěrečného příběhu, podle nějž je pojmenována i celá kniha, prozradím jediné. Takovou kombinaci superhrdinů, jako v závěrečné epizodě, bych si před přečtením této knihy nedovedl představit ani ve snu.

Pomsta Green Lanternů rozhodně najde své místo v knihovně milovníků komiksové klasiky. Rozhodně bude chloubou před těmi, kdo vnímají komiks jako obrázkovou knihu, protože v tomto ohledu opravdu není co vytknout ani jednomu z trojice kreslířů. I český překlad Richarda Klíčníka si zaslouží pochvalu. Byť si Zelené lucerny co do temnoty nezadají s tou od Aloise Jiráska, hledat v nich hluboký příběh, ze kterého vyplyne alespoň náznak ponaučení, je marné. V tomto ohledu bych asi nejvýše hodnotil fantazii autora v podobě neotřelých zloduchů a monster.




Autor:


Autor článku: Mrak

Detaily o komiksu:

Titul: Green Lantern
Žánr: Akční, superhrdinové (CZ).
Rok vydání: 2013
Vydavatel: BB/art
Země vydání: Česká Republika
Země původu: USA
Související články:


superHRDINOVÉ
10.10.2016 Scooby Doo: Bláznivý crossover televizního seriálu - 60 % - Aktualizace
20.08.2013 Pérák: Český supermuž skáče nacistům do zelí - 100 %
15.05.2013 Iron Man 3: Železomane, přestaň s tímhle vymýváním mozků! - 20 % - Aktualizace






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!