Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

SANDMAN 4 - ÚDOBÍ MLH ANEB PÁN SNŮ DVEŘNÍKEM PEKLA

23.11.2005, autor: Hibi

Melancholický Oneiros, s postavou znaveného rockera, a přeci autoritou v temně zářících očích, ten, který kráčí sítěmi snů, ten, který hladí příběhy a spřádá tkanivo náznaků, ten, který sídlí za víčky a šeptá uším na polštářích… Pán Snů! Jaký výlet nás v jeho doprovodu čeká tentokrát? Na začátek zavítáme do Zahrady Osudu, sejde se (skoro) celé sourozenectví Věčných a Sen se vydá do Pekla napravit svou dávnou chybu… a netuší, že klíč od bran pekelných mu nakonec zůstane v ruce…




.    Pán Snů, Morfeus, sestupuje do Pekla, aby odtamtud vyvedl svou milou, Nadu, kterou tam osobně, leč zpupně uvrhl. Namísto souboje s Luciferem však nachází Peklo vyprázdněné, a padlý anděl se zříká své dosavadní nadvlády - nechává si useknout křídla, stává se smrtelníkem, a zkoprnělému Morfeovi zanechává v ruce klíč od zamčeného podsvětí. Mise je neúspěšná, a jejím výsledkem je naopak další přítěž… To je zápletka hodná Věčných!
   O dar nedar je nečekaný zájem, a scénárista Neil Gaiman vzápětí na scénu uvádí celou nadpřirozenou kavalkádu, od germánských Ásů přes božstva Nipponu či Feérie až po zosobněný Řád i Chaos. Morfeus je na hrací desce obklíčen, a sázky nejsou malé - nejen dary, úplatky a vyhrožování, ale také vysvobození ženy, pro níž do Pekla sestoupil, nebo nalezení posledního Věčného sourozence. Gaiman pohybuje figurkami po šachovnici mistrně, dokáže si (se spikleneckým pomrkáváním) užít mytologických klišé i využívat motivy, nashromážděné postavami z předchozích knih. . A čtenář si jen obtížně dokáže představit použitelné rozuzlení; kterákoliv Morfeova volba hrozí tak či onak skončit matem. S každým dalším políčkem a každým dalším dialogem letí oči po stránkách rychleji: kudy z tohohle ven?!
   Naneštěstí všechno nashromážděné napětí vyprchá zásahem deus ex machina - a to doslova. Zásah z výšin nejvyšších jako by příběh zahrál do patu, a epilog už jen z nudy pucuje šachovnici - po sandmanovsku některé příběhy uzavírá, aby jiné otevřel…
   Sandmanovo potýkání s Peklem je ale jen naleštěnou deskou, pod níž se vynořují mnohem hlubší otázky: co je skutečně černé nebo bílé? Nejsou konec konců tahy na černá políčka také jen naplňováním záměru toho, kdo je na šachovnici stvořil? Nakolik je Peklo nekonečným utrpením, a nakolik má sloužit napravení? Je pekelné utrpení nadpozemským záměrem, nebo jen výplodem naší vlastní fantazie, osobním strachem a jeho naplněním, zvnitřněním kárajícího Otce, závěrečným odsouzením sebe sama?
 
.    Tak jako i ostatní knihy, i Údobí mlh se skládá z žánrově různorodých sešitů (21-28 v sérii): prolog je spíš seznamkou se Sandmanovými sourozenci, rozverná božská pitka střídá více méně konverzační Luciferovu apologetiku; čtvrtý díl - odbočka, zvyšující napětí před rozuzlením - je příběh s názvem Najít si své peklo, známý z CRWe č. 4. Osvobození ze žákovské tyranie půvabnou Smrtí, tentokrát zasazené mezi své sousedy nejen z Údobí mlh, ale do celého sandmanovského cyklu, konečně získává hloubku a kontext, které mu v CRWi mohly chybět…
   A stejně tak tradičně spolupracovala na Údobí mlh řada kreslířů, a tak se použitá stylizace mění div ne s každou stránkou - zejména výživná je pasáž, kdy Kelley Jones v pátém díle mění styl podle "národnosti" božstva, s nímž zrovna Morfeus mluví. Proměnlivost kresby určuje nejen odlišný ráz každého z příběhů, ale dává pocítit i magickou neuchopitelnost Gaimanova světa - světa, v němž si vytvořil vlastní zákony a vlastní mýty. Gulášismus, říkáte? Ber, nebo nech být. Přistup na hru, užij si, ponoř se - nebo zapomeň.
 
.    Údobí mlh je zároveň posledním sandmanovským souborem, který u nás vychází černobíle. Na vahách doposud ležely nižší náklady na zpracování i tisk (a tedy i nižší cena), a koneckonců i atmosféra: melancholickému ladění sandmanovského universa nepřítomnost barev sedí stejně dobře, jako černobílé fotografii. Obtížná práce s vynechanými barvami se tu a tam projeví nečekaným rastrem na pozadí políčka; naštěstí je to detail jen drobný, který i tak - díky pokročilejšímu koloringu originálů už z konce tisíciletí - od příští knihy (Distant Mirrors) zmizí.
   Nijak progresivní, zato hravá typografie (včetně roztomilých ligatur) nechává zapomenout na nepovedenou sazbu textů z Krajiny snů, zatímco množství nadpřirozených bytostí - a jejich originálních způsobů mluvy - nechává vyniknout letteristickým orgiím, tradičně to dílu Davida Horáka.
 
   P.S. Koho zaujala Lucienova knihovna vysněných, leč nenapsaných knih, nechť se nebojí zavítat také do the Invisible Library.




Autor:


Autor článku: Hibi

Detaily o komiksu:

Titul: Sandman 4 - Údobí mlh
Série: Sandman (CZ)
Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Mike Dringenberg
Kelley Jones
Malcolm Jones III
George Pratt
Překlad: Viktor Janiš
Žánr: Sci-fi, fantasy (CZ).
Rok vydání: 2005
Počet stran: 244
Formát: 170 x 253
Vydavatel: Crew
Země vydání: Česká Republika
Země původu: USA
Související články:


Sandman
23.01.2013 Smrt 2: Sandman znovu klepe na dveře – 80 %
02.08.2012 Sandman: Domeček pro panenky (2. vyd.) - 100 %
01.10.2007 SMRT: VYSOKÁ CENA ZA ŽIVOT






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!