Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

ČTYŘLÍSTEK – ROČNÍK 1970

07.12.2007, autor: chrz, Sakyk

Přehled a stručné charakteristiky všech čísel časopisu Čtyřlístek vydaných v roce 1970. Druhý rok stále ještě nečíslovaného časopisu (tajemné ohlášení změny se však objevilo ve dvanáctém z nich) znamenal dalších šest sešitů, dočasné zmizení příběhů jiných hrdinů a především nástup scenáristky Ljuby Štíplové, byť zatím pod pseudonymem Miloš Štípl.
Příběhy uvedené v tomto profilu vyšly souborně v knize Prvních dvanáct příběhů Čtyřlístku.




. Velké dobrodružství Čtyřlístku (č. 7)
(scénář: Ljuba Štíplová, kresba: Jaroslav Němeček)
Myšpulín slaví 3333. vynález, na procházce ho ale přepadnou Zádrhelovi pomocníci. Přemůže je sice, jenže Zádrhel jej praští do hlavy, odvleče do svého doupěte a tam mu píchne injekci, po které nebohý kocourek spolupracuje. Ochotně Zádrhelovi vyrobí robota s dálkovým ovládáním, za což se mu lump odvděčí vězením. To už ale po svém kamarádovi pátrá zbytek Čtyřlístku. Od policie se sice o něm nic nedoví, zato uslyší o bankovních loupežích prováděných robotem. Poté, co umělou příšeru v noci objeví a zneškodní, se za ní Bobík převlékne a míří do Zádrhelova doupěte. Tam vyřídí všechny zloduchy a osvobodí Myšpulína, jenže Zádrhel prchne na letiště dříve, než se objeví policie. Zběsilá honička pokračuje poté, co zlosyn unesl letadlo a odletěl na svůj ostrov uprostřed Bouřlivého oceánu. Pinďa s Fifinkou ho stíhají vzduchem, musí však nouzově přistát na malém ostrově. Kdo je tajuplná paní s brýlemi a odhalí Čtyřlístek Zádrhelovo tajemství?

. Létající koberec (č. 8)
(scénář: Dagmar Vránová, kresba: Jaroslav Němeček)
Díky pohádkovým spánkostrojům se Čtyřlístku zdá společný pohádkový sen, každý se však vydává do jiné pohádky. Fifinka svede lítý souboj s hladovou ježibabou z perníkové chaloupky. Pinďa vysvobodí Šípkovou Růženku a dostane se do sporu s odmítnutým rytířem. Bobík přespí v čarovném mlýně a popere se se strašidelnými bubáky, hejkalem a čertem. Myšpulín musí nejprve zneškodnit draka Bestyáše a pak se zbavit princezny Majdalenky.




. Ke třem planetám (č. 9)
(scénář: Ljuba Štíplová, kresba: Jaroslav Němeček)
Pinďa zakopává o záchytné lano, kterým je uchycen balónkostroj, a Čtyřlístek odlétá, bohužel bez Myšpulína, do kosmu. Po srážce s rojem meteoritů však balónky bouchnou a každý z našich hrdinů se rozletí do jiné strany vesmíru. Bobík prožije hladové a lingvistické dobrodružství na planetě Boburan, Pinďa přistane na planetě Pindia, na níž musí unikat před místní policií a Fifinka spadne do zoologické zahrady na planetě Fifinuše. Ještě, že tu je Myšpulín, který své přátele vytáhne z bryndy!




. Jeden den v Bubákově (č. 10)
(scénář: Dagmar Vránová, kresba: Jaroslav Němeček)
Fifinka najde starého turistického průvodce, ve kterém se píše o Bubákově. Bobík se s ní vsadí, že tam nejsou strašidla a všichni to vyrazí prozkoumat na Myšpulínově létajícím talíři. Po přistání se Pinďa dostane do kuchyně čaroděje Koloděje a Myšpulín ve skafandru prozkoumá tůňku vodníka, s nímž si zahraje Člověče, nezlob se. Fifinka pomůže bubáčkovi Matýskovi proti zlému strýcovi Matějovi a Bobík si ušije ostudu při táboření na louce, když nepořádek, který tam nadělal, uklidí kouzelné Pindruše do jeho šatů. A navíc prohrál s Fifinkou sázku a musí 14 dní umývat nádobí.

. Letem kulatým světem (č. 11)
(scénář: Zuzana Brodová, kresba: Jaroslav Němeček)
Čtyřlístek se vydává na cestu kolem světa v Myšpulínově vynálezu, ze kterého se dá sestrojit kdejaký dopravní prostředek. Nejprve doletí tryskáčem k moři a poté se plaví na raketovém voru k ostrovu Mňamňamů, kde prožijí příhody s masožravou rostlinou, hadem a divochy. Další úprava dělá z voru stroj pro přepravu divočinou a pak vrtavce, s jehož pomocí se naši přátelé dostanou nitrem Země až do Země ledových mužů. Další putování zavede Čtyřlístek do pouště, která se však brzy stane zeleným údolím. Jak se jim to podaří a co je to Královna pouště?

. Prázdniny na sněhu (č. 12)
(scénář: Ljuba Štíplová, kresba: Jaroslav Němeček)
Už cesta Čtyřlístku za lyžovačkou do hor přináší problémy, jako třeba Bobíkův úmorný zpěv nebo Pinďovy příliš dlouhé lyže. A co teprve, když chata, ve které jsou ubytovaní, je druhý den ráno zavalena sněhem? Čtyřlístek je naštěstí veselá kopa a dokáže si poradit: z lyží sestrojí Myšpulín Pinďovi skibob, z příliš dlouhých kulichů se stanou módní čepice s otvorem pro obličej a sestaví speciální houpačku dopravující skokany na lyžích na vrchol můstku. Kam se ale ztratil Pinďa? Co je uvnitř té obří koule valící se po svahu? A kam se pojede příště?

Tento článek vznikl ve spolupráci se serverem Knihovnička Čtyřlístek.




Autor:


Autor článku: chrz, Sakyk

Detaily o komiksu:

Titul: 1 - Prvních dvanáct příběhů Čtyřlístku
Série: Čtyřlístek - souborné vydání
Scénář: Ljuba Štíplová
Kresba: Jaroslav Němeček
Žánr: Pro děti (CZ).
Rok vydání: 2002
Počet stran: 207
Formát: 220 x 310
Vydavatel: Čtyřlístek
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


Čtyřlístek
27.02.2013 Čtyřlístek ve filmu: Komiksu chybí záporná postava - 60 %
11.04.2008 ČTYŘLÍSTEK – ROČNÍK 1990
09.04.2008 KOMISAŘ DRÁBEK (ZE STARÝCH ČTYŘLÍSTKŮ 1)






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!