Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

All Star Western: V Batmanově Gothamu se střílí westernová klišé - 90 %

05.10.2021, autor: František Mejstřík

Fiktivní město Gotham City plné okázalých výškových budov, skleněných paláců, přehlídky pompéznosti a marnotratnosti. Město temných postranních uliček přetékajících zločinem a špínou.




Taková je současnost ve městě, kde udržuje pořádek samozvaný ochránce Batman.

Zajímalo vás někdy, jaká byla historie tohoto města, bylo vždy tak zkažené a prolezlé násilím? Žil už tam tenkrát rod Wayneových a byli tam netopýři? Máte rádi western? Pokud ano, pak je tato komiksová kniha od nakladatelství BB/art pro vás jako stvořená, zavede nás právě do Gothamu kolem roku 1880.

Do města Gotham City přijíždí cizinec, kterého předchází jeho vlastní legenda. Příchod proslulého pistolníka není náhodný, byl najat, aby pomohl dopadnout gothamského řezníka. Jmenuje se Jonah Hex a je to lovec lidí. Své síly, ač nerad, spojuje s pionýrem psychologie zločinu, doktorem Amadem Arkhamem. Hexovi neortodoxní vyšetřovací praktiky rozhýbou zatuchlé, zkorumpované policejní metody a ve městě se začnou dít věci...

První rozsáhlý příběh nabídne čtenáři jakousi obdobu Jacka Rozparovače, který ve zhruba stejné době působil na druhé straně oceánu. Podobně jako existují teorie o tom, že Rozparovač pocházel z vyšších kruhů, jsou naši hrdinové zavedeni až do nejvyšších pater gothamské smetánky a konfrontováni s Biblí zločinu.

V druhém příběhu z prohnilého města Gotham se pustí Jonah Hex po stopě pohřešovaných dětí, ta ho zavede až do základů města, do podzemí a právě vznikajícího kanalizačního systému. Nenechte se vysmát, Jonah není žádný samaritán, ona sumička padesát tisíc dolarů je i v dnešní době pěkně kulaťoučká.

Pistolníci z Gothamu zabírají co do počtu stran přibližně dvě třetiny knihy. Autoři scénáře Jimmy Palmiotti a Justin Gray, pospojovali v příbězích snad všechna westernová klišé v dobrém myšleno a přidali i něco navíc. Jonah Hex je přímo předobrazem drsného samotáře, který se parfémuje střelným prachem a teď klišé, kolty mu visí proklatě nízko.

Kresbu provedl Moritat vlastním jménem Justin Norman. V jeho podání, ačkoliv je hlavní hrdina hrůzně znetvořen, jsem se nemohl ubránit dojmu, že vzorem mu byl Clint Eastwood. Možná si obraz slavného herce promítlo jen mé podvědomí, neboť považuji film Hodný, zlý a ošklivý z roku 1966 za nejlepší western všech dob. Ostatně říká se, že po světě chodí dva druhy lidí, ti co ho považují za nejlepšího v žánru a ti, co jej teprve uvidí. Ať je to jak chce, pro mě jedině plus, po Clintovi jsem neviděl drsnějšího pistolníka, až do teď...

Od stejného dua scénáristů následují v komiksové knize ještě dva kratší příběhy, které už nezapadají do univerza Gotham City. První z nich s názvem El Diablo nám přestaví, jak jinak, prokletého osamělého jezdce, jenž je stižen démonem. V tomto příběhu narazí na lidi zabarikádované v budově, kterou obléhají zombie. Děj nenadchne, ani neurazí. Komiks ilustroval Jordi Bernet a jeho práci lze označit jako slabší.

Poslední v knize je Barbary Ghost. Její rodina pochází z Číny a odešla do Ameriky hledat lepší příležitosti a politické svobody. Bohužel jim nedošlo, že mladá a idealizovaná země přitahuje stejně tak poctivé a tvrdě pracující lidi, jako gaunery a organizovaný zločin. Čínská rodina se rozhodne, že už bylo dosti sklánění hlavy a vzepře se výběrčím výpalného. To, co následuje, je příběhem pomsty, odplaty a krvavé vendety. Komiks kreslil Phil Winslade.

Svého času jsem ujížděl na knižních a filmových Máyovkách, pak jsem viděl a četl ještě spousty westernů. Posléze jsem objevil svět Sergio Leone s hudbou Ennio Morricone a tento je pro mě zatím nepřekonán. Komiksová kniha All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu se přibližuje mým modlám a dílu Sergio Leone maximálně. Jak jsem již uvedl, v kresleném příběhu najdete všechna nezbytná klišé a inteligentní zpracování historie města zločinu Gotham City. Na to, zda se již tenkrát usídlili pod městem netopýři, si budete muset přijít sami. Nebýt slabšího El Diabla v knize, dalo by se uvažovat o plném počtu procent. Poslední větu píši málokdy, nebo téměř nikdy. Dokonalé, tohle si prostě kupte.




Dodatel pod čarou: Slova "tohle si prostě kupte" do kvalitní nezávislé recenze nepatří. Autor recenze odmítl tuto větu s výhrůžkami o cenzuře smazat a poté sám z redakce odešel.

Upozornění: Tato recenze původně vyšla dne 30/6/2014.




Autor:


Autor článku: František Mejstřík

Související články:


Gangsterky
22.12.2014 Zero: Ubohá nula dělá ksichty - Aktualizace
06.02.2013 Blacksad: Zvířata radí, pátrají, informují - 100 %
15.01.2013 Criminal: Povedlo se naklonovat další Sin City - 90 %






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!