Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

O ZMRŠENÍ RAHANOVY EVOLUCE ANEB CO NENÍ VELKÁ KNIHA

20.11.2003, autor: Elves

Frankofonní, blonďatý, geniální a kultovní pračlověk Rahan (vyslov Raón) sice zazářil před 30 lety na stránkách Sedmičky pionýrů jen velmi krátce, českým čtenářům se však vpálil do vědomí tak hluboko, že nepřestali snít o knižním vydání jeho příběhů. Pokus nakladatelství Egmont představit epopej, která vyšla na stránkách magazínu Pif v letech 1969 až 1992 celkem 250krát a dotáhla to na 183 příběhů, však nedopadl nejlépe…




.    Při absenci průvodního slova a vzhledem k nejistému vezdejšímu pokračování drahého projektu je totiž nepochopitelné, proč redakce jednoduše bafla první z 22 knih francouzského souborného vydání a zapřela tak čtenářům pestrost komiksu, který prodělal kresebně, scénáristicky i ideologicky značnou evoluci. A jak by neprodělal, když zabral celkem 3216 stran (nechtějte vědět, jak jsem to přepočítával, byla to hrůza, ale číslo sedí). Chéret se s Rahanem nejprve chvíli hledal kresebně, aby se v první půli 70. let našel; v půli druhé dílo předal kolegovi, po 30 letech se k němu vrátil, a kresebně se nakonec ztratil. O tom všem ale Egmont cudně mlčí…
   Komiks nastartoval v březnu 1969 a od následujícího roku  vycházel v průměru čtrnáctkrát ročně. Tvůrčím vrcholem tandemu Roger Lecureux-André Chéret je rok 1975 s 18 ucelenými příběhy. V roce 1974 sice kreslířsky čtyřikrát vypomohl Guy Zamperoni, Chéretova únava však začala být patrná až v roce 1977, kdy do rozjetého vlaku naskočil Enrico Badia Romero. Vcelku lze říci, že Rahana jeho umělecký otec "táhl" přesně deset let, protože od roku 1979 už Romero s přehledem dominuje (v letech 1979-83 namaloval Chéret 15 příběhů, zatímco Romero plných 27). I když je Romero toporný a vypomáhá si kopiemi Chéretových obrázků, neměl by v reprezentativním vydání chybět.
 
   Předslipové období
   Egmont si však práci zásadně zjednodušil. Na začátek zařadil pod názvem Rahan, syn Kraonův čtyřicetistránkový příběh, který vyšel ve Francii pod názvem Rahanovo mládí teprve v dubnu 1989, tedy v době, kdy Pif držel sérii nad vodou především kolorovanými reprinty starších příběhů.
.    Notně vykreslený Chéret v tomto díle přepracoval daleko lepší, původně černobílý příběh Rahanovo dětství z února 1974, dramatický, útržkovitý jako zasuté vzpomínky, objasňující mimo jiné získání slonovinového nože. Za tímto "úvodem", který ostatně nestál ani na začátku série, je v českém vydání schován její skutečný start - příběh Tajemství slunce z března 1969, v němž Rahan jako pravěký Bzuk putuje za sluníčkem. Po něm v Pifu s měsíční pravidelností následovaly Bláznivá tlupa, Past na ryby, Kouzelný kámen, Vodní hrobka a v září 1969 Mamutí bůh, které Egmont přesně v tomto pořadí převyprávěl.
.    Těmto komiksům je společné především hledání kreslířského stylu - lze je zařadit do "předslipového období", kdy Rahanova bedra zakrývá stejná kůže jako u ostatních lovců a decentní spodky z vydělané kůže ještě nespatřily světlo světa. Hrubé kůži je podobná i ruka dvaatřicetiletého kreslíře, který se teprve hledá. Avšak světě div se, stačí jen pět dalších příběhů, a v únoru 1970 zazáří Človíček. Jeho zařazení Egmontem inspirovala vzpomínka na příběh ze Sedmičky pionýrů ze září 1974, v němž Rahan jako mytický svatý Kryštof (ne ten policejní) nesl na ramennou dítě přes rozbouřené vody do bezpečí.
.    Ještě pozoruhodnější je však stylizované vykreslení - nápadný vlas, odlišný "dres" i další náležitosti typické pro celou sérii jsou už na světě. Anatomické problémy jsou "out", sevřený scénář "in" a kult začíná.
 
   Ábr die konzen ... ale ty konce!
   Absurdně skotačivé Egmontovské schéma 1989-1969-1970 nicméně autorovo vrcholné období zcela přehlíží a vše tupluje obrázkem na stránce s obsahem. Ten pochází z letoší reklamy na zatím poslední rahanovský příběh Šílenství šelem, vydaný v červnu 2003. Zde jsme již mimo Pifa (+1992), Lecureuxovy scénáře (+1999) i Chéretův kreslířský vrchol - . Rahanova evoluce se totiž nezastavila a vyvrcholila výrazným zešikmením čela. Světe div se, ale pravěký autor desítek vynálezů a pouhé tři díly po "svatbě" (viz Rahan žije...a vychází!) normálně zblbl.
   Závěrem si ale ušetřeme pláč nad rozlitým mlékem statického letteringu a omezme se (na účet Egmontu) pouze na formulování pracovního pravidla - kde chybí kvalifikovaná předmluva či doslov, tam není ani Velká kniha.
   Láteřit však netřeba - kultovním nadšencům nedostatky stejně nevadí, neboť vzpomínka třicátníko-čtyřicátníků na minulost je sladší a sladší... Nabídněme jim proto nakonec odhalení - ať po 30 letech vidí, jak je podvedli. S krácením Človíčka to Sedmička ještě nepřehnala, ale z Rahana v zemi stínů zmizelo kvůli udržení tempa plných 30 procent obrázků. Zradu však nejlépe ilustruje "sedmičkovský" konec Rahana v sekyrovém háji, kde došlo k nucenému výseku dramatického finále, přičemž z prostředních stripů "pifovských" stránek č. 36 a 40 vznikla koláž. Mírně odfláknutá, ale hlavně neodpovídající skutečnosti. Jako ostatně celá knížka od Egmontu...
 
. . .





Autor:


Autor článku: Elves

Detaily o komiksu:

Titul: Rahan
Scénář: Roger Lecureux
Kresba: André Chéret
Překlad: Michal Lázňovský
Žánr: Dobrodružné a westerny (CZ).
Rok vydání: 2003
Počet stran: 184
Formát: A4
Vydavatel: Egmont
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Francie
Související články:


Rahan
28.02.2002 RAHAN V KLIDU A POHYBU
27.02.2002 RAHANOVA SMRT
26.02.2002 RAHAN NA FREUDOVĚ POHOVCE






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!