Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

ŠATY DĚLAJ` ČLOVĚKA, SLIPY SUPERMANA (2)

13.05.2004, autor: Luděk Janda

Svéráznou formou adorace kůže je nahota. I žádný kostým může dokonale vyjadřovat jedinečnou superhrdinovu osobnost, jak je tomu například u INCREDIBLE HULKA. Hráškově zelené oblečení není nic neobvyklého. Pokud má tuto barvu pokožka zdravě vyvinutého svalovce, řekneme si hned, že s tím člověkem není něco v pořádku...




.    Ani barva kůže nemusí být stálá. V první verzi komiksu z roku 1962 je Hulk šedivý. Bohužel se ukázalo, že tiskárny nedokážou vytisknout konzistentní šedivou barvu, a proto výtvarník Jack Kirby musel překreslit dr. Roberta Bruce Bannera pro další díly na zeleno. Přesto se Incredible Hulk nespokojil s jednou barvou a jako chameleón v polovině 80. letech znovu zešedivěl, než prodejnost ukázala, že mládí sluší zelená. Po tomto klopýtnutí se doktor Banner vrátil ke své staré dobré zelené schýze, která ho pronásleduje od chvíle, kdy při vojenském pokusu s vyvíjenou gamma bombou dostal pořádnou dávku záření. . Stačí hojen trochu naštvat a Bannerovi prasknou nervy a s nimi i košile. Nabobtnalý a polonahý Kulihrášek začne běsnit a ničí vše kolem sebe. Kostým se stává tělem a transformace tady poslouží ke stejnému účelu jako převlek kostýmu u Supermana: hlavní hrdina mění identitu a k nepoznání přeměněný vědec se mění v zdroj potencionálního nebezpečí pro společnost.
 
.    K nahotě patří samozřejmě i genitálie. Vyboulené slipy Supermana a Batmana sice dávaly tušit, že oba protagonisté jsou mužského pohlaví, nicméně hlavního hrdinu "dole bez" ukázali až angličtí autoři Alan Moore a ilustrátor Dave Gibbons v komiksu Watchmen (1987). Do modra vybarvený DR. MANHATTAN nehledí na prostředí a po jaderných laboratořích, New Yorku i Marsu se pohybuje nahoře i dole bez. Sníh i nelidské teploty na červené planetě, všechno je mu fuk. Dr. Manhattan je totiž jen uskupením atomů po jaderné dezintegraci, kterou utrpěl v 59. roce. Světle modrá barva dokonale odděluje dr. Manhattana od obyčejných lidí a chrání ho před mravnostní policií. Hlavního hrdinu ostatně nevzruší ani přítomnost jeho milenky Laurie. Dobře totiž ví, že ženské maso je jen nedokonalým shlukem molekul.
 
.    Na změně identity lze také vydělat, zvlášť v době, která baží po neobvyklých kuriozitách. Stačí k tomu neobvyklý úbor a pár nezvyklých kousků. To poznal i Peter Parker, kterému se přihodila nepříjemná nehoda. V roce 1962 ho kousl radioaktivní pavouk. Šestnáctiletý chlapec prožil bezesnou noc a na druhý den zjistil, že disponuje nadpřirozenými schopnostmi. Dovede šplhat po zdech, nemá strach z výšek a zlepšil se mu zrak. Díky bystrému mozku si vyrobí splétací zařízení na lepkavou pavouci síť. Své hlavní schopnosti však ukáže na obchodním poli. Pokus vydělat si v zápasnickém ringu mu sice nevyšel a památná věta zabitého strýčka Bena, že "velké schopnosti vyžadují i velkou zodpovědnost", ho donutí zadarmo pracovat pod jménem SPIDERMAN jako lidský záchranář, přestože pár fotek z akce prodaných pro Daily Bugle mu dokáže spolehlivě zajistit všechen komfort, který pro svůj život potřebuje. Navíc se autorům Stanu Leeovi a Steveu Ditkovi podařilo stvořit jeden z nejstálejších úborů komiksových superhrdinů. A to přesto, že jim v nakladatelství Marvel tvrdili, že pavouci síť a maska přes celý obličej zákazníky odradí. Neodradily snad proto, že právě síť dokáže zdůraznit dokonale formované tělo hlavního hrdiny. Stejně jako nohy dokonale formované superhrdinky…
 
   ... o nichž si povíme za týden.
   Text je převzat z revue Labyrint (13-14/2003) se svolením vydavatele.




Autor:


Autor článku: Luděk Janda

Detaily o sérii

Série: Superman
Země vydání: USA
  Země původu: USA
Související články:


SuperMan
01.09.2014 První Superman: Zničí auto a ztrapní se před svou holkou - 60 % - aktualizace
02.07.2014 Superman Action Comics 3: Zachraňte Supermana! Topí se v guláši nápadů - 40 % - Aktualizováno
16.06.2014 Superman Action Comics 2: Scénárista všechno naťukne, ale nic nedopoví - 80 %






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!