Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Ultimate Spider-man a spol. 3: Spidey je barevnější

22.02.2013, autor: Roiser

Ve třetím vydání dvouměsíčního ultimátního Spideyho spolu s Fantastic Four najdete celkem čtyři komiksová čísla těchto hrdinů. Zatímco Spider-man řeší psychické a rodinné problémy, Fantastická Čtyřka se dává do boje se zákeřným Doktorem Doomem.




Přiznám se, že tohle je mé první setkání s komiksovou verzí Ultimate Spider-mana, nicméně jsem hrál jeho počítačovou hru Ultimate Spider-man, takže i tak se v univerzu bezproblémově orientuji. Nejvíc jsem byl zvědavý na to, zda se mi bude líbit více, než série Amazing Spider-Man od Straczynského, jež mi nesedla z důvodu zaměření na magičnost. K mému překvapení se ale třetí díl stále zabývá Spider-manovy začátky, konkrétněji úmrtím jeho strýce, což každý pořádný fanoušek tohoto superhrdiny zná moc dobře, mnou nevyjímaje.

Peter zde stále vystupuje jako wrestler pod jménem Spider-man, čímž si vydělává pěkné peníze. Jednoho dne je ale svým šéfem nařčen z krádeže a vyhozen z wrestlingového klubu. Rozhořčen kráčí po ulici domů, v čemž se střetává s lupičem a jeho oběťmi v patách. Jelikož Peter zatím není žádný hrdina, tak pachatele nechá uprchnout s tím, že to není jeho věc. Při příchodu domů na něj už čekají teta May se strejdou Benem a žádají vysvětlení o jeho známkách ve škole, což mu k náladě, po tolik složitém dni, moc nepřidává.

Utíká ke svému příteli, kde se na nějaký čas ukryje až do té doby, než jej strejda najde a poněkud zvláštním způsobem dá ikonické ponaučení "s velkou mocí přichází i velká zodpovědnost". I přesto se pohádají a Peter opět utíká, nicméně o sobě začne přemýšlet. Nakonec se odhodlá vrátit domů, kde nachází policii, od níž se dozvídá, že byl strejda Ben zastřelen zlodějem. Peter se tedy rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou a začne po lotrovi pátrat. Do toho všeho se ještě v Oscorpu stala nehoda, jež způsobil sám Norman Osborn, když na sobě vyzkoušel své supersérum.

Celý příběh slouží spíše jako úvod k další části, v níž se věci konečně rozjedou a z Petera se stává takový Spider-man, jakého máme všichni rádi. Úmrtí strýčka Bena je nutné zlo, s kterým se musí poprat každá nová podoba tohoto superhrdiny a v podání Briana Michaela Bendise se v podstatě vůbec neliší od filmových verzí. Také moc nepomáhá, že celá konverzace Petera a strýčka Bena působí trochu křečovitě a v podstatě nemá žádnou návaznost na předchozí rozhovor.

Vůbec to ale neznamená, že celý příběh nestojí za nic, ba naopak skvěle zachycuje přeměnu obyčejného kluka, zneužívajícího svých schopností, v plnohodnotného superhrdinu. Pro nové čtenáře zásadní kapitola ve Spider-manově životě, pro veterány zajímavý pohled na tuto událost, jelikož Ultimate univerzum se přeci jen v mnoha ohledech liší od Amazing série.

Pochválit každopádně musím i kresbu od Marka Bagleyho, jehož podoba Spider-mana je barevnější a pestřejší, než ty přechozí. Za jedinou vadu na kráse považuji stíny, které na tak pěkně detailních obličejích vypadají opravdu divně, jakoby hrdiny někdo humorně pomaloval černým fixem. Co mi u každého Spider-manovského komiksu přišlo také poněkud zvláštní, je obálka. U Amazing série je to jeho divně tvarované tělo a tady celková hubenost našeho hrdiny. Spidey vypadá tak, že i ta nejhubenější modelka na světě by mu mohla závidět, přičemž uvnitř samotného komiksu takový vůbec není. Každopádně jsou to pouze menší vady, jež celkový dojem kazí jen minimálně.

Hodnocení komiksu: 70%

V druhé půlce knihy opět najdeme Ultimate Fantastic Four, kteří jsou vyslání do boje s Doktorem Doomem a obstarávají tedy tu akčnější část tohoto komiksu. Přiznám se, že sám nejsem moc velký fanoušek téhle skupiny, nicméně zášť k nim určitě nechovám a jejich příběh je vítanou akční složkou. Bohužel kvůli slabšímu shrnutí minulých dílů jsem byl nucen si dovyhledat předchozí události, protože příběh není zrovna nejshovívavější k novým čtenářům.

Fantastic Four se po předchozím útoku vydávají zastavit Dooma, jenž se usadil v Kodani a podmanil si zdejší obyvatelstvo squaterů. Nastává tedy velkolepé poměřování sil, kde se naši hrdinové a i samotný padouch představují v plné síle. Avšak záhy naši hrdinové zjišťují, že porazit Dooma bude mnohem těžší, než si zpočátku mysleli. Aby toho nebylo málo, tak proti nim Doktor pošle své zhypnotizované squatery a jak přeci víme, superhrdinové nevinné lidi nemlátí.

I když samotná akce je opravdu povedená, efektní a pěkně předvádí schopnosti jednotlivých členů Fantastic Four, tak příběhově tato část poněkud pokulhává. Zásah armády dánského království je dosti nesmyslný a tetování draka, které se zakousne do své oběti, mě vyloženě pobavilo. Kresba od Davea Stewarta je téměř totožná s tou od Bagleyho, včetně samotných stínů.

Obě části pak přeložil Jiří Pavlovský, jehož překlad je sice většinou bez gramatických chyb, nicméně obsahuje pár překlepů. Po větě "Nemáme zavolat zásahovku" chybí otazník, záměna s/z a namísto "k této akci" tu stojí "k tété akci". Mimo jiné v čísle najdeme dějiny Spider-mana u nás, dotazy od čtenářů a krátký životopis autora zdejší Fantastic Four, Warrena Ellise.

Jestliže jste fanoušky jen jedné částí, tak je komiks na svou cenu celkem krátký. Já osobně bych spíš preferoval, kdyby se časopis věnoval vyloženě Spider-manovi, přeci jen se jmenuje "Ultimate Spider-man a spol.", kdežto jeho příběh je jenom polovina komiksu. Pokud ale nejste vysazeni pouze na Spideyho nebo Fantastic Four, najdete zde docela slušnou porci zábavy a peněz určitě litovat nebudete.

Hodnocení komiksu: 60%




Autor:


Autor článku: Roiser

Související články:


Spiderman
20.06.2012 Amazing Spider-Man – Hříchy minulosti - 80 %
18.06.2012 Ultimate Spiderman 2 - 70 %
21.04.2012 ULTIMATE SPIDER-MAN A SPOL. 1 (2) - 80 %






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!