Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

FRANCOUZSKÝ MAGAZÍN PIF (ČÁST 1 - KOMIKSOVÁ NOSTALGIE 70. LET MÁ JMÉNO PIF)

02.04.2002, autor: Elves

Jako pozdrav z jiné planety se jevil v normalizačním Československu francouzský komiksový magazín pro děti Pif Gadget, jejž si mohli zejména Pražáci koupit jednou dvakrát za měsíc ve specializované prodejně v Jungmannově ulici, a to za pět, později za dvacet korun československých. Tedy pokud měli nervy na vystání odporně dlouhé fronty. Menší část distribuce však mířila i do zbytku republiky, takže se malému procentu reálněsocialistické mládeže dostával do rukou zdrcující korektiv místní komiksové produkce.




Vrcholný moment v životě tehdejších školáků pak nastal, když se nad jejich jazykovou zabedněností slitoval některý z rodičů či strýců a tet, a nějaký ten komiks jim s obtížně utajovaným úsměvem přečetl. Ostatní většinou tupě zírali do nesrozumitelných bublin a děj si odvozovali jako v němém filmu pouze z barevných (pro menší děti) a černobílých (pro odrostlejší) obrázků.
.
Netušili přitom, že třímají v rukou tavící kotel francouzského, belgického, španělského a italského komiksu, de facto kreslířskou špičku celé generace narozené mezi lety 1925-35, a také odrazový můstek mnoha zvučných jmen. Nezačínal zde nikdo menší než Prattův Corto Maltése, mihli se zde Šťastný Luke i Šmoulové (téměř o deset let dříve než dorazili do Čech oficiálně), mimořádným kreslířským talentem zde plýtvali Francouz Jean Cézard, André Chéret, Tabary, Gérald Forton, Jean-Claude Poirier (předčasně zesnulý v 36 letech), Španělé Alfonso Font, Enrico Badia Romero, Argentinec Guillermo Mordillo, Portugalec Eduardo Teixeira Coelho, scénáristé Patrick Cothias, Jean Ollivier, Roger Lécureux, Ital Raphael Carlo Marcello, Španěl Francisco Hidalgo a desítky dalších. V průměru 64-78stránkový (!) magazín přitom vycházel v týdenním intervalu, což se malým Čechům, zvyklým čekat 14 dní na jedinou stránku kresleného seriálu, jevilo jako zázrak.

.

Nejpopulárnější komiksy také položily u nezletilců základy ke „kultuře booků“, protože příběhy úhlavních oblíbenců začaly brzy vycházet ve specializovaných čtvrtletnících, jež byly k nemalému zoufalství tuzemců velkoryse inzerovány na stránkách Pifa. „Trimestrely“ totiž do ČSSR cestu nenalezly.
.
Více než 130 různých pifovských komiksů zde nebudeme jmenovat nejen kvůli úspoře místa, ale hlavně proto, že by většině dnešních fandů asi nic neřekly – i když tyhle možná někomu v paměti přeci jen uvízly: parta londýnských zlodějů Aristokrati, Bob Mallard, Indiáni Kapitán Apač a Černý vlk, sourozenci Corinne a Jeannot, zmíněný Corto Maltése, asijský bojový umělec Doktor Justice, viking Erik Rudý, Fanfan Tulipán, Furet, pračlověk Rahan, Robin Hood, Pionýři vesmíru, Sandbergovi - otec a syn, parodie na . Supermana Supermatou, pirát Surplouf, brouček Sylvio, Kelt Taranis, kovbojové Teddy Ted, Horác a další.

Vedle zmíněné squadry si však přeci jenom několik komiksů z Pifa proklestilo cestu do Čech: Francouzi se kulturní spolupráci s tehdejším režimem nebránili, takže ábíčko mělo smlouvu na Pifa s kocourem Herkulem, Pifíka a psa Bruta, Leonka, strašidlo Artur a veselého Lurona…
Sedmička pionýrů zase převzala a obarvila Davida Crocketta, Rahana a jeden příběh francouzského partyzána Pihouna, Ohníček přetiskl vikinga Ragnara a Pionýr protlačil na své stránky Tondu (Totoche) a jeho kamarády.
. . . . .
Kruh se uzavřel až po roce 1989, kdy se Pif konečně dočkal české mutace – podoba magazínu však prozrazovala zřetelný úpadek, a krach kmenové společnosti Vaillant Mirroir Sprint (VMS) v roce 1992 zlatou éru časopisu ukončil…




Autor:


Autor článku: Elves

Detaily o komiksu:

Titul:
Scénář: James O/Barr
Kresba: James O/Barr
Překlad: Dana Krejčová
Žánr: Akční, superhrdinové (CZ).
Vydavatel: Comics Centrum
Související články:


Pif
27.08.2007 PIFA MAJÍ (ZASE) V JUNGMANCE
11.06.2003 O PRAPŮVODU PIFA ANEB ZPOŽDĚNÝ PŘÍSPĚVEK NA OSLAVY OSVOBOZENÍ
09.04.2002 FRANCOUZSKÝ MAGAZÍN PIF (ČÁST 2 - PIF BYL PŮVODEM KOMOUŠ)






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!