Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

XIII 9 - POUR MARIA

25.11.2003, autor: Zarkoff

Co člověk neudělá pro krásnou ženskou! Zvlášť, když je to jeho údajná manželka a k tomu navíc dcera bývalého prezidenta malé (a fiktivní) středoamerické zemičky Costa Verde… Ta krásná mladá žena se celým jménem jmenuje Maria Isabel de los Santos, a současný diktátor Costa Verde, generál Raul Ortiz, ji vězní v pevnosti Roca Negra. A v nejbližších dnech ji hodlá popravit. Takže pokud si Třináctka nepospíší a hbitě ji neosvobodí, přijde nejenom o manželku, ale i o klíč k jedné své životní etapě - k etapě, kdy byl (pravděpodobně) sovětskými specialisty cvičen na jiho- a středoamerického revolucionáře ve výcvikovém prostoru v Sierra Maestra na Kubě…




.    Taková je výchozí situace nového cyklu dobrodružství, k jehož protagonistům, tak jako ve většině předcházejících dílů, patří Třináctka a major Jonesová. Odehrává se v exotickém prostředí středoamerických republik s jejich generály, pučisty, guerilleros a všudypřítomným americkým imperialismem, který pomocí peněz, korupce a komplotů vyssává nebohé obyvatelstvo, atd. atd, však to znáte. Bude-li zmíněný cyklus rozveden do dvou či více dílů, necháme na pokračováních - neboť se možná dočkáme i odhalení skutečného (?) jména a původu Třináctky.
 
   Takže v devátém pokračování naší oblíbené série uvidíme, co všechno je náš neprůstřelný hrdina schopen podniknout "pro MARII" (neboť tak zní překlad francouzského názvu). Mimo to se zde dočkáme i několika příjemných setkání se starými známými i s novými, sympatickými i nesympatickými,  přesto ale vždy nesmírně psychologicky zdařile propracovanými postavami. Ke starým známým patří pěstitel banánů a markýz  Armand de Preseau, který (dokud se znovu nesetká s katastrofickým týmem hlavních hrdinů) klidně a spokojeně žije s přítelkyní Betty Barnowskou (seznámili se v nedávno u nás vydané Nejvyšší pohorovosti) na své plantáži, a intrikánka  Felicity Rowlandová, která ve druhém dílu série zavraždila svého milence  Matthewa Rollanda, a které se podařilo tuto vraždu a vraždu  Jeremieho Rowlanda svést na  Třináctku.  
.    K příjemným setkáním lze zařadit především charismatickou postavu otce  Jacinta, který byl kdysi skutečně knězem, ale který dnes (desatero nedesatero) pomáhá povstalcům v Costa Verde. Ten je nucen se spolu s markýzem,  Jonesovou a Betty uchýlit  na pozemky jistého  Seana Mullwaye,  který je, až na ty rezavé vlasy a vousy, nesnesitelně podobný  Třináctce. To samozřejmě navodí další stopu k předpokládanému původu našeho hrdiny, protože matka Jasona Mac Lanea,  jak zní poslední předpokládané jméno hlavního hrdiny, se jmenovala  Margareth Mullwayová.  Jsme na dobré nebo na falešné stopě? 
.    Čeká nás také setkání s důstojně vyhlížejícím profesorem  Simmelem, který toho hodně ví o povstalcích v Costa Verde a v rozehrané partii má, jak se zdá, úlohu intrikána, který spřádá nitky v ústraní. A místo  Langusty tu máme inteligentního zlosyna, plukovníka  Peralta, který nastaví  Třináctce tradičně past, do které Třináctka neméně tradičně padá. 
 
   Děj, který čtenáře nenechá ani na chvíli vydechnout, sleduje z povzdálí tajemná čtveřice v černém (tři muži a jedna žena). Jejich komentář tvoří jakýsi prolog a epilog příběhu. Jejich role je ale prozatím zahalena tím nejhlubším tajemstvím…
 
   Na předsádce a předposlední straně tohoto cyklu jihoamerických dobrodružství tentokrát najdeme obrázek domu, ve kterém  Třináctka poprvé potkává otce  Jacinta.  Je to "La Rosa de Oro", nepříliš luxusní hospoda, výčep a nevěstinec v jednom, a je předznamenáním všech nastávajících potíží našeho hrdiny. Zde se příběh poprvé zauzlí, zde je  Třináctka znovu vtažen do víru přestřelek, intrik, útěků a piklů všeho druhu. A tak nezbývá, než být do dalších dílů zvědav, jak to scénárista Jean Van Hamme zase všechno rozmotá…




Autor:


Autor článku: Zarkoff

Detaily o komiksu:

Titul: XIII 09 - Pour Maria
Série: XIII
Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: William Vance
Žánr: Kriminální, thrillery a válečné.
Rok vydání: 1992
Počet stran: 46
Formát: A4
Vydavatel: Dargaud
Země vydání: Belgie
Země původu: Belgie
Související články:


XIII
16.06.2006 XIII: L’OR DE MAXIMILIEN (MAXMILIÁNOVO ZLATO)
19.03.2004 XIII 15 - LACHEZ LES CHIENS! (VYPUSŤTE PSY!)
27.02.2004 XIII 14 - SECRET DEFENSE (TAJNÁ OBRANA)






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!