Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

ANIFEST: DEN S KOMIKSEM – PROGRAM

01.05.2007, autor: Hibi

Komiksové“ projekce včetně jedné české premiéry, semináře a workshopy, ale také unikátní výstavu českého komiksového plakátu a stínohru, parafrázující komiksový strip v životní velikosti, to vše představí festival animovaných filmů Anifest 07 v Třeboni na Dni s komiksem v neděli 6. května 2007. Domácí komiksový anti-super-hrdina s příznačným jménem Yellyman, „oživlý“ ze stripů Karla Jerieho, bude moderátorem řady programů, a se svou přednáškou vystoupí Thierry Groensteen, významný francouzský teoretik a ředitel komiksového muzea v Angouleme.
Loňský Anifest si můžete připomenout zde.




Den s komiksem představuje unikátní program, sestavený „na míru“ festivalu, a pokrývající širokou škálu potenciálních zájemců o komiksové téma.

. Thierry Groensteen, autor mj. publikace Systéme de la bande dessinée (česky jako Stavba komiksu), významný host festivalu, literární vědec, komiksový teoretik a lektor, dlouholetý ředitel komiksového muzea ve francouzské Mekce komiksu Angouleme, uvede svou přednášku na téma moderních přístupů ke komiksovému vyprávění.

Do tajů a pracovních postupů při vzniku komiksu uvedou diváky i začínající autory výtvarník Karel Jerie a publicista Tomáš Hibi Matějíček, zakladatelé občanského sdružení na podporu komiksu Seqence o.s., ve svém semináři a navazujícím workshopu.

Odlehčenou část programu zajistí filmové projekce: kromě úspěšné 300 nebo Asterixe a Vikingů bude mít českou premiéru francouzský film Renesance, balancující na pomezí filmu noir a anti-utopické sci-fi.

. Premiérově uvedená výstava Český komiksový plakát ukáže plakáty, propagující nejen komiksové knihy, ale třeba i domácí filmové a divadelní adaptace a komiksové výstavy; stranou nezůstanou ani plakáty využívající komiksových prvků nebo poetiky (např. filmové plakáty Káji Saudka, Adolfa Borna, Petra Síse nebo Vladimira 518), ba ani plakáty „angažované“ (z produkce společnosti Člověk v tísni nebo slovenských Ľudí proti rasizmu).

Neoficiálním hlavním hrdinou festivalu bude Yellyman, český anti-super-hrdina, stvořený perem Karla Jerieho a spřátelených scénáristů. Kromě komiksových stripů ve festivalovém deníku bude Yellyman moderátorem otevíracího a závěrečného ceremoniálu a některých dalších programů, a bude mu patřit i stínoherní performance Yellymanovo velmi pozdní odpoledne, parafrázující komiksový strip v životní velikosti. Kolika domácím komiksovým hrdinům se poštěstilo vystoupit z papírových stránek, a stanout mezi svými fanoušky naživo?

Detailní program Dne s komiksem najdete také zde. Program Dne s komiksem dodává občanské sdružení na podporu komiksu SEQENCE o.s. pod hlavičkou multimediálního komiksového festivalu KomiksFEST!.

Projekce
Asterix a Vikingové (6. 5., 14.00, Zámecký sál)
Taxandria (6. 5., 18.30, Zámecký sál)
300: bitva u Thermopyl (6. 5., 20.00, kino Světozor)
Renesance (6. 5., 21.30, Masarykovo náměstí)

Semináře, workshopy
Jak se rodí komiks? (6. 5., 11.00 – 12.30, Výstavní sál Pod věží). Instantní komiksové know-how – postup vzniku komiksu od scénáře přes kompozici a výtvarné techniky až po hotovou knihu. Ukázky, návody, nápady. Startovací bod, chcete-li sami začít, nahlédnutí pod pokličku – kolik práce opravdu dá vytvořit komiks? Vedou: Karel Jerie, Tomáš Hibi Matějíček.

An introduction to the comics medium (Úvod do komiksu jako média, 6. 5., 13.30 – 14.30, Zámecký sál). Thierry Groensteen, významný francouzský komiksový teoretik a ředitel komiksového muzea v Angouleme, se podělí o pár myšlenek o specifikách komiksového „jazyka“ v porovnání s ostatními médii. Poukáže na situaci komiksu v mezinárodním měřítku, a předvede některé invenční komiksové postupy z dílen nezávislých autorů. Vede: Thierry Groensteen (anglicky, tlumočeno).

„Když zhasnou světla“ (6. 5., 15.00 – 18.00, Výstavní sál Pod věží). Komiksový workshop aneb co se stane, když zhasnou světla – v animačním studiu, na loutkové scéně, nebo po celém světě? Komiksový workshop je určen pro limitovanou skupinu 12-15 zájemců – přijďte s vlastním námětem na téma „Když zhasnou světla“ v rozsahu cca 3 komiksových stran A4, který budete pod odborným vedením rozkreslovat… Vedou: Karel Jerie, Tomáš Hibi Matějíček.
POZOR, OMEZENÝ POČET MÍST! ÚČAST SI REZERVUJTE NA martina.stranska@anifest.cz.

Komiks na dosah ruky (7. 5., od 11.00, Výstavní sál Pod věží). Dětský workshop. Čtete rádi komiksy? Ano? Pak si přijďte pohrát s oblíbenými komiksovými postavičkami, vyzkoušejte si takovou tvorbu komiksů na vlastní kůži! Kdo ví, třeba zrovna z vás bude jednou komiksová hvězda?
Vedou: Tomáš Hibi Matějíček, Pavlína Pacáková.

Výstavy, performance
„Od Saudka po Nebela“ aneb Český komiksový plakát (4. – 8. 5., denně 10–18.00, Výstavní sál Pod věží). Atraktivní Barbarella, zamlžený nádražák nebo zapomenutý supermanský kostým? Ať už si ta vrtkavá pouliční setkání pamatujete nebo ne, to nejlepší z českých komiksových zdí představí unikátní komiksová výstava, představující jak hotové plakáty, tak i originály a skici. Poprvé v České republice, tisíce děkovných dopisů!

. Yellymanův velmi pozdní večer (6. 5., 21.00, Masarykovo náměstí). Spider-Man má problémy s Mary-Jane, Clark Kent s Lois Lane. Ale nechme jejich starosti za oceánem – co se honí hlavou a srdcem pod kostýmem takového obyčejného, českého Yellymana? Stínová performance, která předvádí komiksový strip v životní velikosti. Patetická každodennost, pozérství nad rámec rámečku, vzletné pády a mezi tím jedna letecká kukla. Yellymane, hlavu vzhůru!




Autor:


Autor článku: Hibi

Související články:


v Ý s T a V y
02.05.2012 POZVÁNKA NA SVĚT KNIHY 2012
10.09.2007 PŘELOMOVÁ GENERACE NULA
09.05.2007 SVĚT KNIHY 2007 – FOTOREPORTÁŽ



cOny a cEny
03.04.2008 CRWECON 2008 – POZVÁNKA
12.03.2008 ANIMESHOW 2008
09.11.2007 JSME NA SPRÁVNÉ CESTĚ, ŘÍKÁ O KOMIKSFEST!U TOMÁŠ HIBI MATĚJÍČEK






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!