Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

POT Č. 3 - Á DVA TŘI, POT DVA TŘI

28.01.2002, autor: Hibi

Crew nám sice pomalu znovu stoupá do hlavy a kdesi v dáli někdo řve Aargh!, nicméně to, co je od třetího lednového týdne nejvíce cítit, je – s prominutím – Pot. Další číslo experimentálního koutku domácí produkce právě zavanulo na naše oblíbené pulty…




A co do něj tedy kdo vypotil? Vstupní bránu stráží sehraná dvojka Oidipus Rex (druhé pokračování antického opusu v kresebně originálním přepisu Karla Jerieho) a John Doe Matěje Němečka, jehož možná až příliš éterickou bond-alenkovskou atmosféru zachraňuje z rozpačitosti až napínavý střih před „pokračování příště“.

.

Střed čísla tvoří blok děl klasičtějšího střihu: lehce millerovská akcička Juliette Filipa Zacha, infantilní mikroetuda Neděle 15.25 a sarkastické anti-scífko . Comics s opicou autorských schisofrenií Er Klee/Zimčík, respektive Plško/Belzebub, dále černohumorný Anděl strážný svérázného rukopisu Michala Opitze (autor Vúdyho z Potu dvojky) nebo atmosféricky temnou tužkou vykreslená meyrinkovská adaptace Jana Dřevíkovského Saturnův prstenec. Svou avantgardní tvář si nicméně Pot zachovává díky hostování Mehdi Schmeeha s jeho protitelevizní hříčkou Polymorfní lobotomizace a díky originálnímu počinu dvojice Grus/Němeček starší. Jeden z tisíce příběhů nejen že vypráví o osobní odvaze žít a stavět svůj život bez nutnosti nechat si jej krást a ničit městským (rozuměj „moderním“) stylem pouhého „přežívání“, ale především dalíovskou rukou našeho nejlepšího kreslíře ukazuje, že komiksová políčka nemusí jen ohraničovat, ale že mají onu vypravěčskou sílu formálně splývat se samotným scénářem – ať už je to zarámování hrdiny ciferníkem hodin nebo surrealistické zpodobnění znesmyslněné neexistence města Akšakšaru.

.

A aby byl průřez širokým polem komiksových žánrů jakž takž kompletní, dojde i na stripy: prvních patnáct kousků o Diogéniovi (pavouk, žijící v plechovce od piva, skutečná to historická postava a „spolubydlící“ Norberta Geiszlera) a trojkombo Jana Turnovce, těžící pointy z warholovského opakování/neopakování. Třetí nádobu domácího potu pak uzavírá tradičně náladová scénka z cyklu Únor aarghonauta Tomáše Kučerovského.

.

Jakkoliv motpolovina Jakub Němeček označení svého periodika za konkurenci Aargh!u odmítá, díky obohacení o publicistiku (Sakykův profil Claire Wendlingové, interview s Maxem Anderssonem z jeho listopadové pražské návštěvy, mailové minirozhovory s Filipem Zachem a Jiřím Zimčíkem) se náplni naší komiksové jedničky pomaloučku blíží. Pravda, některé z otištěných dílek už ti hbitější z čtenářů mohli najít na internetu nebo je skouknout na comXconu, nicméně není nad to, mít je hezky doma v knihovničce, že :-)

.




Autor:


Autor článku: Hibi

Detaily o komiksu:

Titul: Pot č.3
Série: Pot
Žánr: Časopis (CZ).
Rok vydání: 2002
Počet stran: 76
Formát: A4
Vydavatel: Mot
Odkaz: www.motkomiks.cz
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


čAsopisy A mAgAzíny
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (28) - Asterix - Aktualizováno
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (27) - Lucky Luke - AKTUALIZACE
06.04.2019 Velký přehled časopisů s komiksy (29) - Jirka - Aktualizováno






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!