Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Velký přehled časopisů s komiksy (29) - Jirka - Aktualizováno

06.04.2019, autor: Joachym

Podíváme se na první číslo časopisu Jirka, s podtitulem "komiks Jirky Krále".




Upozornění: Byl jsem okraden o některé cennosti a k mému údivu zmizelo i pár rozpracovaných materiálů k recenzím. Proto zveřejňuji nedodělané články bez hlubších úprav. Některé články čekaly v šuplíku i dva roky a proto je patrná i jejich neaktuálnost.

Přiznávám se že jsem neviděl žádné video na jeho kanále abych nebyl ovlivněn při psaní této recenze. Hodnotit budu komiks a nikoli videa. V jedno období se jednalo o nejsledovanějšího jůtjůbera v Česku, podle nějaké statistiky.Z článků v tisku jsem zjistil historku jak se ze soutěžícího v tývý reality šou Farma stala hvězda na Youtube.com. Takže nejsem možná až tak neovlivněn ale pro pořádek to zde uvádím.

Na nulté stránce hned po otevření časáku se dozvíme, že jůtjůbr Jirka nejdřív točil videa o hrách a později přidal pár vlogů ze svého života. Nic o reality šou se v komiksu nepíše. Sebeodhalení soukromí ve vlozích a obliba u fanoušků ho prý inspirovalo ke komiksu, kde bude své soukromí dál probírat.

První kapitola se jmenuje "Začátky na Youtube". Překvapil mě odbytý leterink kde se háčky občas kdovíproč nenacházejí nad písmenem ale tak nějak šejdrem bokem. Chválím za originální vlastní ruční font. Názvy oddílů jsou taky vlastní a rovněž u nich nejásám radostí.

Jirka nakreslil jak se díval na Jůtjůb a z jednoho videa se vlastně dozvíme pouze to že: "Příště budeme stavět hrad." Jirka to chce vidět hned. Zde názorně vidíme jak je dnešní doba prolezlá marketingovým trikem "pokračování příště". Návnada na budoucí stavění hradu způsobila že se Jirka stal jůtjůbrem, neboli pravidelným divákem. Jakoby mimochodem se můžeme dozvědět že prvním jůtjůberem, neboli lídrem s fanouškama, byl pro Jirku jakýsi Pedro.

Jirka se zvěčnil jako pohodový týpek a hodně mu v tom pomáhá dobré ztvárnění emocí. Neutrál na prvním panelu, zaujetí na pátem obrázku s očima které se vskutku dívají na displej a na třeba o pár cenťáků vedle. Ještě k třetímu panelu podrobněji. Bublina říká: "Počkat, jak příště? Já to chci vidět hned!" a měli bychom tedy vidět tvář přísnou nebo v překvapení. Místo toho vidíme tvář s která chce říct: "Ó né!" Neboli se vztahuje k první větě bubliny a nikoli ke druhé, což by měla. Na straně 3 máme podobnou situaci. A emoce patří první větě bubliny. Při vyslovení: "Hm..." se totiž ústa neotvírají.

Na straně 4 to vypadá že Jirka cestuje s nějakým kámošem. Jenže po přečtení několika panelů zjišťuju že ho prostě jenom nakreslil přiliš blízko u své postavy a o žádného známého se nejedná. Nebo se mohlo jednat o stólkra, to nevim.

Také trošku praští do očí fakt že se ta tramvaj moc nepodobá realitě, i když o sobě dává vědět že má jít o linku číslo 22.

Střihem se ocitáme v autobuse a zničehonic vidím osobu podobnou Pedrovi jak jede s Jirkou na Craftcon. Komiks umí zkracovat děj o hodiny i dny a Jirka toho využívá. Předchozí panel nejdřív vyznívá tak že Jirka pojede na akci s nejmenovaným známým. Jenže pak vyjde najevo že mluvil přímo s Pedrem. Neříká se všechno, ale rozumět tomu stále jde.

Jirka na sebe mimoděk prozrazuje že se ničeho nebojí. Že jede se svým oblíbeným Jůtjuberem na Craftcon jako jeho doprovod, je jakoby samozřejmost.

Hodnocení komiksu: 0 %

Příběh Krásná Španělka mě rozesmál svoji pointou na konci. Hlavní hrdina se ukázal v plavkách ale vysportovaná postava jako bratr cizinky na jednom obrázku to není. Nevím jestli mluvil s cizinkou trhanou španělštinou nebo angličtinou. Plavky všech slečen sledují módní trend bez ramínek což se mi docela líbí.

Hodnocení komiksu: 90 %



Následuje soutěž o předplatné, stránka s podpisem, asi aby ho tolik lidí neotravovalo při osobním kontaktu. Dva plakáty, které ale nejdou použít současně. Soutěž najdi sedm rozdílů kde jsem nedokázal najít jediný rozdíl, ale nějak mě nelákalo to tam moc hledat. Spíš mě zaujalo jak jsou v pohodě vidět všechni na fotce a nikdo nezaclání.

Kapitola "V bytě je duch!" zaujme typickou mluvou dnešních týnejdžrů. Za příklad uvádím větu: "Jsem se úplně lekl toho." Líbí se mi ta změna slovosledu která vytváří z normální věty promluvu oduševnělou. Co se týká pointy příběhu tak jsem tušil dopředu že to bude nějaký spotřebič.

Hodnocení komiksu: 80 %

Další komiks má název "Přezdívka". Na prvním okénku vidím indiánský totem a tak nějak si říkám jestli se tahle příhoda nestala v televizní reality šou Farma.

Rozesmál mě blažený výraz tváře na straně 25 dole vpravo. A pak ještě úsměvný trapas při výběru přezdívky. Místo aby vybral kartou kterou chtěl, vhodil do ohně (jako do koše) kartičku se svým jménem. Jenom mě zaráží že v tom balíku karet někdo zařadil jako přezdívku běžné křestní jméno. A dovoluji si podezřívat Jirku že tuhle příhodu si sprostě vymyslel. Ani jako úsměvnou příhodu bych to nevzal ale dávám plusové body za ochotu se podělit s trapnou chvilkou. Ne všichni jsou schopni sdílet trapasy veřejně.

Zajímavé je že trapas vznikl chybným pojetím pravidel na straně Jirky, dohromady s náhodnou shodou slova na kartičce se jménem hráče, na straně organizátorů. Překvapení a rozpačité tváře kolegů se ale vrhly pouze na chybu Jirky. Přitom dávat na kartičku přezdívek jména z kalendáře považuju za chybu nebo trapas organizátorů. Jirka ale svoji chybu uznal.

Hodnocení komiksu: 70 %

Nakonec mě překvapilo že komiks není čistě autorské dílo a kreslení mu obstarává někdo jiný. Ale proč ne, důležitá jsou témata a jejich vymýšlení. A aby to dávalo smysl, což dává.

Upozornění: Článek byl mírně zkrácen
Aktualizace 20/7/2022: Text byl oflajn a dnes je znovu onlajn. Dodatek: Komiks obsahuje ještě jeden komiks na pokračování nazvaný "Můj kámoš Leo vyhrál Oscara". Text recenze k tomuto komiksu zní "N/A". Hodnocení tohoto komiksu je "N/A %". Dodatek číslo 2: V roce 2018 byla vydána publikace "Jirka" s podtitulem "výběr toho nejlepšího z komiksů Jirky Krále," která obsahuje 35 příběhů. Prvním komiksem je zde díl "Pokousal mě osmák." Jako třetí kapitolu tu najdeme již zmíněný komiks "Můj kámoš Leo vyhrál Oscara," jehož jedna stránka vyšla v historicky prvním sešitu a zbylé pokračování v druhém samostatném sešitě. V knize "Jirka" z roku 2018 se ostatní komiksy z historicky prvního sešitu (recenzované výše) nevyskytují. Dodatek číslo tři: V tiráži výše zmíněné knihy je pod grafickou úpravou a sazbou uveden Jan Diblík. Osoba tohoto jména s přezdívkou Dibla byla můj známý. Tuto informaci jsem zjistil až po shlédnutí této tiráže a také až poté, co jsem napsal minirecenze uvedené v tomto článku.

Aktualizace 26/7/2022: Hodnocení komiksu "Začátky na Youtube" bylo upraveno z 60 % na 0 %. Dodatek: "Zdroje: Wikipedie, comicsdb.cz, magazín Prima Lajk"

Aktualizace 8/1/2023: Dodatek: V knize Jirka je příběh "V bytě je duch" obsažen

Aktualizace 11/1/2022. Rozšiřuji střet zájmů o následující informaci: Kamarád Jana Diblíka psal jako redaktor s přezdívkou RoB zde na komiks.cz. Mimojiné napsal nekvalitní recenzi na Vránu.




Autor:


Autor článku: Joachym

Související články:


čAsopisy A mAgAzíny
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (28) - Asterix - Aktualizováno
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (27) - Lucky Luke - AKTUALIZACE
11.08.2015 Velký přehled časopisů s komiksy (25) - Mimoni









    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!