Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Generál Fajtl: Český Exupéry pád přežil, ten francouzský ne - Aktualizováno

19.06.2022, autor: Joachym

Válečný francouzský pilot Antoine de Saint-Exupéry psal knížky před havárií svého letounu, český letec František Fajtl naopak začal psát až po havárii. Proslavili se oba.




Komiks Generál Fajtl má podtitul Unikátní pocta československému hrdinovi. Prvních 40 stránek zaplňuje biografie několika počátečních let profesora Vysoké školy válečné, česného občana pražských Letňan, nositele Řádu Bílého lva a generálporučíka Františka Fajtla. Biografii doplňují dobové fotografie z muzeí a soukromých sbírek.

Text dočasně končí rokem 1942 a pak by mohl následovat rozcestník, který by dával čtenářům na vybranou. Zda chtějí pokračovat napínavým komiksem s názvem Sestřelen, anebo zda by jim stačilo se prokousat úspěšnou knihou stejného názvu, která poprvé vyšla roku 1947 a poté v mnoha dalších vydáních. Jejím autorem je sám František Fajtl a motivy i z jeho jiných knížek posloužily jako námět pro film Tmavomodrý svět režiséra Jana Svěráka.

Při prokousávání komiksu jsem krátce uvízl hned na druhé stránce, protože mi nebylo jasné, jak jdou panely za sebou. Dovedu si představit, jaké zmatení může ovládnout starší publikum, kteří se dostanou ke komiksu po dlouhé době, anebo vůbec poprvé. Formát komiksu přitom má nástroje, jak čtenáře vést správným směrem, a slavný Kája Saudek toho využíval často: přidat orientační šipky mezi panely.

Zvlášť na 50. straně jsem si říkal, že chaos v pořadí panelů je asi záměrný, aby nám ukázal skutečný chaos v bitvě ve vzduchu. Když jsem komiks četl podruhé, všiml jsem si, že řazení obrázků je vždy zleva doprava v řádcích přes celou dvoustranu.

Komiks Generál Fajtlnám přibližuje letecké prostředí i několika vysvětlivkami pod čarou, což je jistě chvályhodné. Některé termíny však zůstaly bez povšimnutí. Tak třeba jsem si sám musel vyhledat, co to je peruť (letecký oddíl nebo složka ozbrojených sil vojenských letadel). Jako laika by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi perutí a leteckým plukem. A také mi uniklo, komu se říkalo bošové.

dPříběh rychle uběhne a bylo krásné sledovat, jak se bystrý český voják nevzdává a odvážně se proplete územím nepřítele, kde musel čelit mnoha nástrahám. Překvapilo mě, jak se náš hrdina vůbec nebál běžných lidí a jak jim bez obav prozradil svou situaci při žádosti o pomoc. Jeho příběh je také o štěstí, kterému šel naproti. Bez pomoci ostatních ochotných lidí by jistě jeho mise skončila špatně.

Děj je v obrázcích docela nahuštěn, neexistují tu vůbec žádná nudná místa. Jedno okénko vytváří skok v čase a prostoru, aby přesunulo našeho vojáka v dlouhotrvajícím putování. Na podrobnosti této části jsme poctivě odkázáni na knihu.

Poté se opět vrátíme do textového vyprávění dalších osudu přeživšího letce. Text je opět přerušen kratším komiksovým kusem další akční podívané, tentokrát na Slovensku. I zde jsme svědky letecké akce, která uběhne jako jedno mihnutí oka.

Byl jsem docela překvapen, když jsem se dozvěděl, že štábní kapitán Fajtl dorazil na Slovensko díky pomoci sovětských spojenců. Nesedělo mi to k informaci, že náš letecký hrdina byl po válce z armády propuštěn a vězněn komunisty.

Kreslíř Michal Kocián si pečlivě vyhrál s detaily prostředí v pozadí. Původní knižní předlohu jsem nečetl, takže nevím, jak moc tam letecký hrdina popisuje okolí, ale kreslíř svoji práci v tomto neodbyl. Jeho postavy se objevují většinou v jemném odstupu, detaily tváře častokrát jenom tušíme. Sám František Fajtl vypadá na mnoha obrázcích jako vždy jiná nebo nová postava. Naštěstí se příběh točí pouze kolem jeho osoby, takže to nijak nevadí. V knížce najdeme i věrné kresby letadel od Petra Kolmanna.

Publikace zpracovává velmi silný příběh, který napsal sám život. Zpracování a forma biografie s komiksem je na slušné úrovni, úvodní zmatení zřazení panelů bohužel sráží nenaplněné očekávání nerušeného zážitku ze čtení.

Hodnocení komiksu - 80 %

Michal Kocián nakreslil i několik foglarovských krátkých kusů v komiksu Svorní Gambusíni, publikoval v komiksovém časopisu Kometa. Sám také napsal scénář k několika komiksům.

Scénárista Václav Šorel se proslavil komiksy v časopisu ABC, jmenujme Galaxii nebo Vzpouru mozků. Šorel je velký letecký fanoušek, což dokázal i svými komiksy a vystřihovánkami. O druhé světové válce již psal v komiksu Operace Jericho, komiks o kapitánovi Bigglesovi vyšel po sametové revoluci 1989, napsal i jiné komiksy s leteckou tématikou. S generálporučíkem měl tu čest se setkat osobně, ostatně i s komiksovým kreslířem Františkem Kobíkem se seznámil v letňanské firmě Avia, kde oba působili.

Upozornění: Článek byl mírně zkrácen

Aktualizace 19/6/2022: Datum textu bylo v 16/7/2014. Dnes byl text zveřejněn s tímto dodatkem: "Tuto recenzi měl původně napsat Martin Malý, ale komiks si nepřevzal."
Aktualizace 4/11/2022: Text byl trochu upraven




Autor:


Autor článku: Joachym

Související články:


Česko
05.11.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (8): Kalousek maluje ošklivé charismatiky - AKTUALIZOVÁNO
15.10.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (7): Kalousek kreslí charismatické tváře - AKTUALIZOVÁNO
19.12.2016 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (3): Ať žije Kolumbus, hurá! - AKTUALIZACE






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!