Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

Velký přehled časopisů s komiksy (25) - Mimoni

11.08.2015, autor: Joachym

Mimoni jsou letošní letní hit, jejich film běží v kinech, v televizi dělali reklamu na jednu potravinu a teď páchají skopičiny i v komiksu. Kromě toho si je můžete zahrát i na konzolích nebo v mobilu.




Televizní reklama mi přišla docela vtipná, dva mimoni si tam dobírají toho nejmenšího. Mávají mu krabicí s dobrotou před nosem a ten se jí snaží chytit. Posléze si odběhne pro rychlozmrazovač a oba škádlitele znehybní, čímž může nejmenovanou pochoutku sám sníst a ještě poškádlit původního škůdce. Hezký minipříběh o nespravedlnosti a pomstě s dobrým koncem.

Film jsem neviděl, ale četl jsem, že tam mimoni slouží jako otroci nějakým padouchům a svou neschopností je postupně všechny ničí. Takoví kladní hrdinové, kteří to o sobě neví. Tenhle nápad se mi docela líbí a snad by mě to i lákalo zajít do kina.

Mimoni se poprvé objevili ve filmu Já, padouch a pak i ve dvojce, oba filmy jsem rovněž ještě nezkouknul. Dostal jsem se ale ke komiksu Mimoni 1: Banán!, který má být začátkem série.

Jedná se o takzvaný tichý komiks, kde se vůbec nemluví. Může se kýchat, plácat, dupat, fackovat a vyluzovat i jiné zvuky, ale jakékoliv rozhovory se tu nevedou. O fenoménu tichých komiksů jsem už psal v rámci recenze tichého polského komiksu.

Logo Mimoňů je okrášleno zkratkou TM (trade mark), v tiráži se několikrát zdůrazňuje copyright a licenci značky a názvu Mimoni licencuje společnost Universal Studios Licensing LLC, všechna práva vyhrazena. Takže krást z Mimoňů se nesmí, ale autoři Mimoňů o autorských právech asi ještě neslyšeli. Na první stránce se autoři inspirovali známou prastarou počítačovou hrou Pacman, TM copyright všechna práva vyhrazena. Vtipné to není a ani logiku jsem v tom moc nenašel. Vidím v tom jenom snahu svézt se na něčem populárním, přidaná hodnota zanedbatelná.

Obálka slibuje dramatickou zápletku s honičkou o banán, bohužel očekávané akční scény se žádné nekonají. Formát sešitu je stejný jako papír A4. Oproti těm všem Batmanům a Supermanům se jedná o mnohem větší velikost, byť na tloušťku je knížka tenká, 48 stran.

Komiks začíná dvěma ději současně. Mimoni přistávají svým vrtulníkem do tajného bunkru, kam nešťastnou náhodou spadne míč jednoho klučiny.

Následuje celostránková dvoukresba tajné podzemní základny, kde se můžeme pokochat dalším ukradeným nápadem odjinud. Uprostřed páté stránky vidíme hory zlata, ve kterém jako v bazénu dovádí čtyři mimoníci. Skáčou šipky a plavou ve zlatě úplně stejně jako Strýček Skrblík ve svém trezoru, TM copyright všechna práva vyhrazena. Pointou kapitoly Přesila je ničící stroj alá Transformers, TM copyright všechna práva vyhrazena, mírně doupravený podle vojenského robota z Avatara, TM copyright všechna práva vyhrazena.

Přijde mi až otravné, jak společnost Marvel dbá o to, aby se správně psalo Spider-Man a nikoli Spiderman. Jak se asi tváří na jméno kapitoly Spidermimoň ? Marvel Comics, který splodil Spidermana, patří do amerického konglomerátu Walt Disney. Recenzovaný komiks napsali v Titan Comics, což je pobočka britské firmy Titan Entertainment. Chci říct, že obě společnosti si navzájem konkurují a ta menší ukradla té větší jeden nápad. Nejedná se o propojené firmy, kde by se nad tím mohlo mávnout rukou.

Když už jsem tu nakousl konkurenční vztahy, doplním ještě fakt, že film vyrobily Universal Studios, kteří to pečou v megakorporaci Comcast. Celý americký filmový trh ovládá šest takových konglomerátů, jejichž znělky oblažují diváky kin a televize před začátkem každého filmu. Pro pořádek si je všechny vyjmenujme (a jejich vlastníky), od největšího k menším:

- Warner Bros. (Time Warner, v tomto mediálním konglomerátu působí i DC Comics),
- Walt Disney (součástí Disneyho je i Marvel Comics),
- NBCUniversal (Comcast),
- Columbia TriStar (Sony),
- Fox (21st Century Fox)
- Paramount (Viacom)



V kapitole Přijímací pohovor jsem si nemohl nevšimnout nápadu s krutým testem uchazeče v bazénu, nápadně připomínající podobnou scénu z druhého sešitu českého komiksu Zero (v Česku vydala Crew jako vol.1 v roce 2013).

Kapitola Strečink na další straně zlepšuje pokažený dojem plagiátorství, přináší legrační postřeh ze sportovního života. Není to žádný kameňák, ale snahu o vtip oceňuji. Stejně tak dávám palec nahoru za kapitoly Koš za tři body, Velké jablko, Konečně sám,Nerušit, Inspirace a Banán tak akorát.

Snahu o poučení jsem nalezl na stranách 19,33,34,36,38,39,41, 45. Když to všechno sečtu, tak v komiksu Mimoni 1: Banán! se sešlo celkem 16 docela zajímavých stránek, které však dost zašpiní ty čtyři případy zneužití cizích nápadů. Všech zbylých 28 nudných stran pokládám za podprůměrné až trapné věci. Jedním příkladem pro názornost budiž příběh Kde je kudla, ve kterém si Mimoň chce pochutnat na rajčati, jenže nemůže najít nůž. Místo aby ho snědl rukama, lomí vztekem ručičkama ve vzduchu. Konec příběhu. A pointa? V místnosti, kde se příhoda odehrává, visí všemožné nože všude na zdi za ním.

V kapitole Fórečky došlo k trapnému omylu, když se do bubliny dostalo citoslovce Stříííík místo správnějšího Túúúúút nebo třeba Kvíííík. Stříííík nedává smysl, protože osoba škádlitele má na uších sluchátka právě proto, aby hlasitá siréna nepoškodila jeho sluch. Neznám originál, takže chyba nemusí být na straně překladatele. Nepřeložené zůstalo citoslovce Warf na str. 16. Přenosná siréna v plechovce jako kanadský žertík se objeví i na straně 40 a i zde mám pocit, že si překladatel s citoslovcem Pinpon nevěděl rady a tak ho nechal beze změny. Z plechovky nevychází tekutina, ale zvuk, tyhle vymoženosti nosí fotbaloví fanoušci na zápasy. Přijde mi docela pikantní nalézat chyby textů zrovna v tichém komiksu, kde se nemluví.

Když si vemu na paškál kresbu, musím vyzdvihnout detailní práci na věcech v popředí. Velmi mnoho tenkých linek působí propracovaně a jemně uhlazeně. Pozadí zůstalo občas odfláknuto dvěma lehce pastelovými barevnými plochámi. Zajímavé je, že komiks byl očíslován leterrerem v pravém dolním rohu každé stránky a tak jde poznat, že je někdo zamíchal a přeházel. Nutno dodat, že komiks sestává ze samostatných jednostránkových gagů, které na sebe nijak nenavazují, takže to nevadí.

Minion jako komiksová postava už existuje v Teen Titans (od roku 1994, DC Comics).V rámciMarvel Comics rozlišujeme Maelstroms Minions a Mandarins Minions, a aby to bylo ještě komplikovanější, odlišní Mandarins Minions se objevují v televizním seriálu Iron Man.

Renaud Collin a Didier Ah-koon, autoři komiksu Mimoni 1: Banán! , se původně podíleli jako animátoři na celovečerním filmu Mimoňů. Scénárista Brian Lynch, který se podílel na úspěchu filmu, má na kontě i komiksy o Spidermanovi nebo Ninja Turtles, bohužel k Mimoňovské sérii ho nenajdeme. V tom spatřují hlavní kámen úrazu. Komiksoví Mimoni se snaží vyždímat úspěch filmu, jenže neposkytnou očekávanou zábavu. Nakladatelství Titan Comics, které Mimoně vydává anglicky, má na kontě komiksové verze a příběhy z různých bijáků, jako Terminator Salvation, Iron Man, seriál Akta X nebo Doctor Who, Batmana a Supermana. Vydává v licenci i Sandmany, Simpsony, Star Wars, Ninja Turtles, Živí mrtví atd. V Česku Mimoně vydálo nakladatelství Crew.

V roce 2017 se chystá film Já, padouch 3 a možná i další Mimoňové. Zato komiksová série Mimoni nezačala vůbec dobře.

Hodnocení komiksu: 0 %




Autor:


Autor článku: Joachym

Související články:


čAsopisy A mAgAzíny
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (28) - Asterix - Aktualizováno
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (27) - Lucky Luke - AKTUALIZACE
06.04.2019 Velký přehled časopisů s komiksy (29) - Jirka - Aktualizováno






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!