Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

CELEBRITY NA KLEPU

29.01.2001, autor: Sakyk

Klasické pojetí komiksu u nás není v současné době příliš úspěšné. Ano, překládají se a vydávají některá díla zahraniční, ovšem ta jsou čím dál více určena pro úzkou skupinu znalých fanoušků ochotných za ně platit nemalé částky. Většina populace (když už, tak) dává přednost politicko-společenským opusům, vycházejícím v novinách a těžících z populárnosti Zeleného Raoula.




Deníky si však vzhledem ke své periodicitě nemohou dovolit každodenně věnovat komiksu jednu stránku jako magazín Reflex a proto se uchylují k formě krátkých stripů (obecně složených většinou ze tří obrázků), reagujících na aktuální události. Podobně funguje i internetový zpravodajský server Novinky.cz, který již od roku 1998 uveřejňuje satirické stripy kreslíře a scénáristy Filipa Škody pod názvem Celebrity na Klepu. Třiadvacetiletý mladík není již v branži žádným zelenáčem (setkat s jeho tvorbou se můžeme i v časopisech jako ABC, Spy, Ikarie či Score), jeho karikatury mají poměrně úspěch a tak nebylo nelogické, když mu brněnské nakladatelství Datel nabídlo vydat Celebrity knižně. Výsledkem je 64 stránková barevná kniha, obsahující vstupní mini komiks Klep!, dále 162 vlastních stripů a nakonec čtyři strany seriálu Major Zeman versus vyznavači ohně.

Klep!
Nejprve malá poznámka – není mi jasné, co to vlastně ten Klep je. Asi jde o nějakou hříčku se slovem klepy, z jehož smyslu je odvozena podstata celého seriálu. Už na této úvodní kovbojce Škoda ukazuje, že kreslit rozhodně umí a že mu forma komiksu není cizí. Ale zároveň také to, že teď o komiksy moc nepůjde - to spíše o komiky. V hlavních rolích jsou tu hlavy politiků a parodizující a přihlouplé texty v bublinách. Žádné podrobnosti u pozadí či jiné složitosti, prostě fik šmik a Šílenej Bill Miloš Zeman dělá z práskače a barmana Josefa Tošovského pěkný cedník.

.

Celebrity na Klepu
Z několika stran jsem slyšel na adresu dílka nepěkná slova, ovšem myslím, že není třeba věřit úplně všemu. Naopak – zřejmě i tím, že Škoda vybral opravdu top příběhy, jakési best of ze svého bohatého archívu, působí tato kolekce poměrně vyrovnaně, svižně a člověka slušně pobaví. Pravda, humor je trošku pokleslý, nekomplikovaný, ale v oné jednoduchosti je zřejmě i jeho síla a navíc možná hovoří i o skutečné podobě naší politické scény a stavu kulturní smetánky. Příklad za všechny. Buzková na Grosse: „Stando, seš normální?“ Gross: „Eeeee.“ Buzková: „To jsem si mohla myslet…“ Autor nebere ohled opravdu na nikoho, kreslí zručně a na první pohled je poznat, kdo účinkuje v hlavních rolích. Všichni ti Havlové, Klausové, Špidlové, mistři Beani, Jágrové, Lukačovičové (to je bomba – vždyť to je šéf portálu Seznam, pod který patří i Novinky.cz) a Slezáčkové před čtenářem defilují jako na pranýři, odhalení a bezbranní a je jenom na něm, jak si přebere jejich směšné a nemožné chování. A oproti Raoulovi tu má jednu velikou výhodu. Nemusí znát nejnovější dění na politické a společenské scéně, nýbrž mu stačí všeobecné povědomí o činnosti a charakteru hrdinů. Protože především ty jsou tu napadány.

Major Zeman versus vyznavači ohně
Nevím proč se jako bonus knihy objevila právě tato věc. Nepřináší nic nového, objevného, úžasného, ani očekávaného, jen druhý Zemanův příběh z roku 1946 vyprávějící o nebezpečné sektě mezi odsouvanými Němci. Kresba není špatná, ale ve výsledku není ději pořádně rozumět a na své si tak si přijdou jen opravdoví znalci majorových neuvěřitelných případů. A ještě v jednom Zeman Škodovi uškodil: každý ho teď srovnává se Saudkem a z tohoto srovnání bohužel nevychází právě nejlépe.

Kupte to?
Celebrity pobaví dnes i za pár let – jména, vlastnosti a činy lidí zůstávají neměnné. Kniha je zpracována solidně, ale vzhledem k ceně (129,- Kč) mohl být použit třeba lepší papír. Nakonec tedy, pokud máte stripy rádi, proč ne, kupte to. Bohužel, v takovém případě narazíte na ještě jeden problém: distribuce selhala a knihu proto nejde skoro nikde sehnat…




Autor:


Autor článku: Sakyk

Detaily o komiksu:

Titul: Celebrity na Klepu
Scénář: Filip Škoda
Kresba: Filip Škoda
Žánr: Humor (CZ).
Rok vydání: 2000
Počet stran: 64
Formát: A4
Vydavatel: Datel
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Česká Republika
Související články:


Česko
19.06.2022 Generál Fajtl: Český Exupéry pád přežil, ten francouzský ne - Aktualizováno
05.11.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (8): Kalousek maluje ošklivé charismatiky - AKTUALIZOVÁNO
15.10.2018 Obrázky z dějin zeměpisných objevů a výletů (7): Kalousek kreslí charismatické tváře - AKTUALIZOVÁNO






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!