Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

METEOR 3 - V OSIDLECH REVOLUCE: DRSNĚJŠÍ NEŽ PŘEDTÍM!

04.08.2003, autor: Yan

Přichází k nám další díl populární francouské vesmírné série. Vrací se šarmantní Nāvis i Meteor, mohutný komplex tisíce vesmírných lodí. Navíc se naplňují předpovědi odborníků. Podle nich měl hyperaktivní scénárista Jean-David Morvan přitlačit v následujících dílech na pilu a příběhy měly být syrovější a tvrdší. Oproti druhému dílu se to vyplnilo stoprocentně...
Meteor sviští i v Turloghově profilu celé série.




.    Meteor k nám spolu dalšími francouzskými sériemi přináší nakladatelství BB art a nutno poznamenat, že patří určitě k tomu lepšímu, co od něj vyšlo.
   Meteor je ohromný vesmírný komplex, proplouvající galaxií a pátrající po nových formách života. Žije v něm tisíce různých ras a mezi nimi i hlavní hrdinka, jediná známá lidská bytost, Nāvis, mladá, zelenooká brunetka. Což jsou prvky, na které čtenáři letí. Klady (vnady?) prvé.
   Jak už jsem nadnesl, příběh je o hodně drsnější oproti předchozím dvěma dílům. Pro mě je to klad - klad druhý. Ale těžko říct, jak se s tím vyrovnají jiní, převážně mladší čtenáři - změna je docela brutální. O když příběh - třetí klad - je ucelen tak, že ho čtenář může číst bez znalosti předchozích dílů.
 
   Nāvis se pro svojí jedinečnou schopnost blokovat telepatii stala agentem Meteoru. Jejím úkolem je zkoumat neznámé planety. Právě proto odlétá na planetu TRI-JJ 768, na které se pokrok rozvíjí nepřiměřeným tempem - a objevily se na ní bytosti podobné Nāvis! (A ta tedy má na výzkumu osobní zájem.)
   Na planetě se ale schyluje k revoluci. Mladý romantický idealista Clément Vildieu je vůdcem vzbouřenců a zároveň průvodcem Nāvis po ledovém světě; musí se spolu skrývat a bojovat proti vojákům vlády a dokonce mezi nimi přeskočí i jiskra vášně...
 
.
 
   Odpověď na všechny Nāvisiny otázky, ale i na ideály mladého revolucionáře, se skrývá v ohromném vojenském komplexu kdesi v horách. Nāvis a Clément putují divočinou, kde potkávají jen zbídačený původní druh obývající tuto planetu, Pünty. Nāvis pomalu dochází, že sama zřejmě nestojí na straně těch hodných... Všechny strany nabízí nějaké nové možnosti pro vývoj planety - ale chtějí docílit svého cíle přes mrtvoly. A v komplexu se zatím skrývá odpověď na děsivé tajemství této planety a možná i na otázku původu samotné Navis...
   O napětí určitě není nouze. Jean-David Morvan předkládá náhle syrový mix sci-fi, Tomb Raidera a Hugových Bídníků - nejspíš se vzhlédnul v utrpeních a bolestech velké francouzské revoluce (což jenom skvěle dokresluje atmosféru příběhu). Morvan řeší otázky, přesahující chápání jedince, otázky týkajících se celých národů i druhů.
 
.
 
   Největším trumfem této série je ale samotná Nāvis. Chová se vznětlivě, nespoutaně; její emoce jsou právě tím, čím si vás získá, cítíte její pláč i její smích.
   Kresba Phillipe Bucheta je plná dynamiky, některé sekvence (především znázornění pohybu) připomenají mangu; album je barevně velmi dobře provedeno a technické zpracování je také na výbornou.
   Atmosférou nasáklé jsou hlavně kresby technických zařízení na planetě. Nastává tam totiž zrovna průmyslová doba, takže není nouze o různé parní stroje a zázračné vynálezy a vše dokreslují různě oprýskané ulice, otrhaní lidé a město zahalené v kouři...
 
   Problém je prohlásit, komu je tato série určena: zaráží mě doslova roztomilost, čisící z některých Buchetových kreseb (evokující snad až obrázky od Disneyho) - ale Meteor určitě není čtení pro děti. Spíše pro teenagery. Tomu napovídá snad i to, že se Nāvis objevuje v některých scénách téměř nebo úplně nahá. Některé drsnější scény a i otázky týkající se budoucnosti jednoho národa v závislosti na druhém by se zase daly označit jako comics pro dospělé...
 
.
 
   Pravda asi bude někde mezi. Takže nejvhodnější to bude pro dospělé v pubertě s myšlením dítěte (což zcela jasně vysvětluje proč to zaujalo zrovna mě :).
   Meteor podle mého názoru vyčnívá z bbartovské edice svou kvalitou a tento díl je z tří zatím u nás vydaných určitě nejlepší...




Autor:


Autor článku: Yan

Detaily o komiksu:

Titul: Meteor 3 - V osidlech revoluce
Série: Meteor
Scénář: Jean-David Morvan
Kresba: Philippe Buchet
Překlad: Eva Poskočilová
Žánr: Sci-fi, fantasy (CZ).
Rok vydání: 2003
Počet stran: 56
Formát: A4
Vydavatel: BB/art
Země vydání: Česká Republika
Země původu: Francie
Originál: Sillage 3 - Engrenages
Související články:


Meteor
28.12.2004 METEOR 6 - DOKONALÉ STROJE
21.06.2004 METEOR 5 – ATENTÁT ANEB UFOUNI, VÝBUŠNINY A ÚTOK NA ČLOVĚČENSTVÍ
10.03.2004 METEOR 4 – ZNAMENÍ DÉMONA ANEB ŠEST STATEČNÝCH



Francouzské série
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (28) - Asterix - Aktualizováno
13.09.2021 Velký přehled časopisů s komiksy (27) - Lucky Luke - AKTUALIZACE
09.05.2005 TROLL ANEB PROČ VZNIKL DONŽON






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!