Komiks.cz


Logo Komiks.cz
     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma

DONJON MONSTERS 10 – SOLDATS D´HONNEUR

09.01.2007, autor: Sakyk

Donžon je snad jediným francouzským komiksem, který se v úchylné české kotlince (nepočítaje historicky zaběhnutého Asterixe) jakž takž chytil. Doposud se tady objevila čtyři alba; v rodné Francii však kromě mateřské série vychází celá řada sérií vedlejších, které dotvářejí úžasný, úchvatný, úchylný svět Donžonu. Jednou z nich je i uskupení navzájem nezávislých historií s názvem Donjon Monsters. Jako poslední se začátkem minulého roku objevilo album s názvem Soldats d´honneur (Vojáci cti).




. Scénář, jako u všech předcházejících dílů, je dílem hyperaktivní dvojice Sfar – Trondheim. Ti do hlavních rolí příběhu, který nesouvisí s nám známým dějem Donžonu, obsadili bratrskou dvojici draků Görk a Krag. Jsou to rytíři sloužící v armádě Velkého Khana – věrně, slepě a doslova až za hrob. Proto když byl Krag potrestán za to, že zbaběle nechal do pevnosti vniknout vetchého cizince (starý, známý Marvin) vedeného chameleónem, Görk neváhá. Byl totiž vybrán jako jeho eskorta a zároveň vykonavatel trestu: musí svého bratra dovést do pouště, tam ho zbavit křídel a nechat vykrvácet… a to je přeci čest!

. . Bláznivý příběh plný absurdních situací, komických scén a hlášek zapáchajících suchým, černým až sadistickým humorem však není to hlavní. Album je totiž výjimečné kresbou a kompozicí stránek. Styl kreslíře Béziana dokonale zapadá do dlouhé řady originálních tvůrců (mezi něž patří např. Menu či Mazan), kteří se v minulosti na sérii podíleli. Na přísně pravidelném prostoru šesti stejně velkých políček na každé stránce ztvárňuje Bézian pitoreskní svět Donžonu zabydlený nejrůznějšími bytostmi, příšerami a monstry. Situaci má navíc ulehčenou naprostou absencí jakýchkoliv bublin – veškerý text je soustředěný v rámečku v horní části obrázku, takže výsledný komiks našinci připomene nejspíše legendární Obrázky z dějin národa českého. Samotná kresba založená na hustém šrafování je velmi lehká, místy až neuchopitelná. Anilinková barevnost pak dotváří úchvatnou efektnost, ale i efektivitu, neboť Bézian neopomíná ani ten nejposlednější detail.

Vojáci cti jsou už nejméně stopadesátým albem dvojice Sfar – Trondheim, přesto dokáže čtenáři nabídnout opět něco nového a nečekaného. Potvrzuje tak, že série Donžon patří svým pojetím i zpracováním mezi naprostou evropskou špičku.

Album k recenzi zapůjčilo nakladatelství Mot.




Autor:


Autor článku: Sakyk

Související články:


FranCouZský komiks
11.02.2013 Pupíky 1-5: Na pupíkách moc pupínků není - 90 %
15.04.2008 BLUEBERRY, TO JSOU PIŠTOLNÍCI KABRNÍCI
08.04.2008 CHEVALIER ARDENT, TO JE HISTORIE RYSTUPIJE



mOt
14.07.2006 OSKAR ED 3
16.06.2005 CINEMA PANOPTICUM ANEB BÝT KAFKA COMICSOVÝM AUTOREM…
16.12.2003 DONŽON 3 – PRINCEZNA BARBARŮ ANEB HLEDÁNÍ PRINCEZNY V KUPCE SENA






    




Joachym


Články nebo blogposty a reakce

Upozornění: Nemám Facebook
(odešel jsem v roce 2020)
ani žádný jiný profily!



Skandální reakce nakladatelství BBart.

V českém komiksovém rybníčku to smrdí, hnije a zapáchá a komiks.cz se to snaží změnit.

Ze zk*rvené Vrány teče smůla

Nakladatelství Comics Centrum zuří! Neskouslo kritickou recenzi

Život našeho Pána











     Hlavní stránka      Mapa webu      Úvodní seznámení s komiksem      Seznamy komiksů      Komiksy zdarma


© 2000-2024 Komiks.cz
CC BY-NC-ND 3.0

Komiks.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.
Kontakt

RSS
Nezávislost

Cílem webu komiks.cz
je přinášet kvalitní
publicistiku. Neexistuje tu žádná závislost na jakémkoli nakladatelství, komiksy jsou podrobovány odůvodněné kritice a autoři za ni nesou odpovědnost.

Jste tvůrce komiksů?

Rádi vám dílo zveřejníme v rubrice Volná tvorba.
Komiks zpropagujeme, jednotlivé stránky komiksu pak budou
postupně vycházet každý týden na pokračování
přímo na hlavní stránce. Kontaktujte nás!